top of page

“Met de verbinding tussen STO Twente en ROC van Twente realiseren we inmiddels concrete doelen”

ROC van Twente is een belangrijke samenwerkingspartner van STO Twente. In een eerder interview in deze nieuwsbrief met John van der Vegt van de Stuurgroep van STO Twente pleitte hij voor een nog stevigere samenwerking. Een insteek die wordt gedeeld door Herman Tijhuis. Hij is teammanager van het MBO College voor Metaal, Elektro & Installatietechniek van ROC van Twente: “Alles draait erom dat ROC van Twente meehelpt om vmbo-leerlingen zo vroeg mogelijk de juiste keuze voor techniek te laten maken.”

Vmbo-leerlingen bereiken via samenwerkingen

Herman is een groot voorstander van de doelen van STO Twente: “De instroom vanuit het vmbo in de techniek is waardevol voor de toekomst van Twente. Om deze leerlingen vanuit ROC van Twente al te kunnen bereiken als zij nog op het vmbo zitten, gaan we samenwerkingen aan met opleiders zoals SMEOT. Neem de stagemarkt die ROC van Twente en SMEOT jaarlijks organiseren, dit jaar met maar liefst 90 deelnemende techniekbedrijven uit de regio. Dit jaar hadden we in september de primeur dat ook de vmbo-leerlingen van het C.T. Stork College uit Hengelo hiervoor op bezoek kwamen.” Elders in deze nieuwsbrief staat een apart artikel over deze recente stagemarkt.


Techniektalenten vroegtijdig spotten  

Herman: “Maar vergeet niet: we ontmoeten deze vmbo-leerlingen ook al als zij keuzedelen komen volgen. En ook spotten wij hun talent al vroegtijdig als zij in het skillscenter van SMEOT op bezoek komen. Hier maken deze vmbo-leerlingen kennis met alle facetten: mechatronica, constructie en verspanen. Je staat er toch iedere keer versteld van dat er voor veel leerlingen een wereld aan techniek opengaat. Ze kunnen hieraan in alle rust aan ruiken en er kennis mee maken. Met de stagemarkt en de keuzedelen hopen wij hun keuze voor techniek stevig te stimuleren.” STO Twente in samenwerking met ROC van Twente helpt met name de vmbo-leerlingen de juiste keuze te maken, benadrukt Herman: “Dat is van groot belang, vooral als je tot je door laat dringen hoe jong ze nog zijn als ze moeten kiezen. Hoe meer en vroegtijdig wij hen alle techniekmogelijkheden laten zien, hoe meer die keuze kan komen te vallen op techniek. En dat is toch het gezamenlijke doel van zowel ROC van Twente en STO Twente.”


Nóg meer de connectie zoeken  

Herman heeft een aanbeveling voor de samenwerking tussen ROC van Twente en STO Twente: “Ten eerste door blijven gaan op de ingeslagen weg. Tegelijkertijd pleit ik ervoor nóg meer de connectie te zoeken met elkaar, het kan altijd beter.” Dat de samenwerking zijn vruchten begint af te werpen is zichtbaar in de samenwerking tussen ROC van Twente en SMEOT: “De instroom vanuit het technisch vmbo hebben we op peil weten te houden. Die instroom zou eigenlijk lager moeten zijn als je kijkt naar de demografische ontwikkelingen. We bereiken dus met elkaar concreet doelen! Laten we samen met STO Twente op die ingeslagen weg doorgaan.”

bottom of page