top of page
Groep docenten STOTwente met drones

STO

TWENTE

IN HET

NIEUWS

NIEUWSBERICHTEN

Eerste lichting voor keuzevak ‘Het groene machinepark’ zwaait af

De STO subregio Almelo e.o. biedt vanaf schooljaar 2022-2023 het keuzevak ‘Het groene machinepark’ aan op het Zone.college. Want ook aan groene technici is heel veel behoefte. Het Zone.college is een zogeheten groenschool die participeert als niet techniekschool in STO Twente. Op 18 januari sloot de eerste ‘lichting’ dit technische keuzevak af met een presentatie. Vier leerlingen van het Noordik Vroomshoop namen deel. Een succesvol voorbeeld van het lesgeven in keuzevakken op elkaars faciliteiten op de woensdagmiddag. Techniekdocent Leon Oude Wesselink is super enthousiast: “Dankzij STO hebben we heel veel nuttig en modern lesmaterieel kunnen aanschaffen. De vier uren STO die ik geef, zoals ik het inmiddels noem, zijn voor mij de leukste van de week!”

Keuzedeel Robotica ter beschikking van Twentse vmbo-scholen

Het woord cobot is een samentrekking van de term ‘Collaboratieve Robot’. Deze eenarmige robot kan naast en met mensen werken, bijvoorbeeld voor repeterende taken. Het technisch bedrijfsleven omarmt deze cobot steeds meer. Dus krijgen ook technische vmbo-leerlingen hier later in hun werk mee te maken. Alle reden voor SMEOT om ook het Twentse vmbo een keuzedeel Robotica aan te bieden. Leerlingen van het Bonhoeffer College gingen op 24 januari zelf aan de slag met het programmeren en bedienen van een cobot. Hans Fokke van SMEOT: “We leiden al mbo’ers op voor werken met cobots, maar ook vmbo-leerlingen kunnen deze nieuwe materie prima aan.”

STO subregio Enschede ontvangt tl/mavo-leerlingen voor praktijkopdracht

Vanaf schooljaar 2024-2025 mogen scholen het praktijkgericht programma aanbieden als erkend examenvak. Doel? Leerlingen beter voorbereiden op hun vervolgopleiding door hen kennis te laten maken met realistische, praktische opdrachten in het technisch beroepenveld. Echter, veel scholen hebben zelf daarvoor de technische faciliteiten en/of expertise niet in huis. Goed nieuws is dat de STO subregio Enschede hier nú al proactief op voorsorteert. Zij liet een eerste groep tl-leerlingen in het PIE lokaal van het Bonhoeffer College actief en praktijkgericht kennismaken met de mogelijkheden binnen techniek. Een geslaagde pilot die een structureel vervolg verdient zodat ook tl-leerlingen van andere scholen uit Enschede en omstreken deze kans krijgen.

Advies: maak Techniek Tastbaar vast onderdeel van je instroombevordering

Het event Techniek Tastbaar heeft als doel vmbo-leerlingen te informeren over en enthousiasmeren voor techniek en technologie. Bijna alle subregio’s van STO Twente organiseerden inmiddels het event Techniek Tastbaar. De drijvende krachten achter Techniek Tastbaar zijn Petra Lambert en John van Mierlo. Hoog tijd om dit succesconcept eens nader toe te lichten: “Techniek Tastbaar is een succesvolle formule, maar we blijven altijd kritisch kijken naar verbeterpunten.”

STO Café zet spotlight op samenwerking met ROC van Twente op De Sumpel

Op vrijdagmiddag 20 januari was STO Twente met haar STO Café te gast bij het ROC van Twente op De Sumpel in Almelo. Het driekoppige thema: samenwerking, drempels verlagen en de doorlopende leerlijn. Hoogtepunt waren twee voorbeelden van een inmiddels goede samenwerking tussen De Sumpel en de STO-subregio’s Oldenzaal en Almelo eo op twee terreinen: oriëntatie op het mbo binnen de profielen en het samenwerken aan een doorlopende leerlijn/leerroute.

OOC biedt Twentse vmbo-scholen een menukaart aan instroom bevorderende activiteiten

Het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de carrosseriebranche, OOC, verzorgde maandag 16 januari gastlessen voor de derde- en vierdejaars leerlingen PIE op het Noordik in Vroomshoop. Eén van de vele activiteiten van OOC om vmbo-leerlingen te interesseren voor een loopbaan in de carrosseriebranche, bijvoorbeeld in het schadeherstel en carrosseriebouw. Karel Markx is Regiocoördinator Bedrijfsleven – Onderwijs Noord en Oost-Nederland voor OOC: “Sinds 2020 richten we ons ook specifiek op instroombevordering voor onze branche vanuit het vmbo. Daarbij koersen we op directe en bestendige contacten tussen onze carrosseriebedrijven en vmbo-scholen, ook in Twente.”

STO TWENTE IN HET NIEUWS

Sterk Techniekonderwijs Twente timmert volop aan de weg. Hier ontdekt u actuele nieuwsberichten over onze plannen, activiteiten, ontwikkelingen en nog veel meer. Wilt u actief op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief via communicatie@stotwente.nl

bottom of page