top of page

BGT Talent Event opent ogen van leerlingen én ouders voor techniek

Binnen Bedrijvencontact Gemeente Tubbergen (BGT) participeren veel vooral technische ondernemers. Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni organiseerden zij samen met TOF onderwijs (basisscholen), Zikke en Canisius het BGT Talent Event. Kinderen uit groep 7 en 8 en leerlingen van het voortgezet onderwijs konden in dat weekend voelen, proeven, ruiken en meehelpen op de werkvloer om bijvoorbeeld hun technische talent te ontdekken. Sg. Canisius uit Tubbergen, een super actieve vo-school, deed uiteraard volop mee!

Drie dagen lang rondtrekken langs inspirerende hotspots 

Om ouders en hun kinderen een levensecht beeld te geven van wat het onderwijs en bedrijven in Tubbergen te bieden hebben, waren drie dagen lang in Tubbergen drie hotspots gemaakt waar kinderen en volwassenen op ontdekkingstocht gingen. Zo konden ze onder andere ontwerpen, programmeren, een drone besturen of het bouwterrein van de 21ste eeuw ervaren.


Hotspot Sg. Canisius liet techniek brééd zien 

Eén van deze drie hotspots was op Sg. Canisius, een actief aan STO Twente deelnemende vo-school uit de subregio Almelo e.o.. Marleen Peddemors-Greftenhuis, docent en stagecoördinator aan het Canisius, en haar collega’s tekenden voor de vlekkeloze organisatie van deze hotspot: “Wij hadden vooral bedrijven uitgenodigd uit de branches waarin onze leerlingen uitstromen. Zoals een infrabedrijf, hoveniersbedrijf, landbouwmechanisatiebedrijf, fietsenmaker, metaalbedrijf, een installateur en meer. Maar ook gaven we ruimte aan de bedrijfsvakscholen SMEOT, Techniekhuis Twente en BAVO. Een mooie en drukbezochte mix van bedrijven en instellingen. Binnen het Canisius kregen al deze partijen drie dagen lang een perfect podium om zich te presenteren. Veel bedrijven lieten de leerlingen concreet iets doen en maken, in lijn met hun bedrijfsactiviteit.”


Extra accent op technologie in de zorg 

Marleen benadrukt graag dat vooral de technologie in de zorg en welzijn enorm in opkomst is en daarom alle ruimte kreeg om zich te presenteren aan ouders en leerlingen: “Graag geef ik een compliment aan de Technologie & Zorg Academie Twente (TZA). Zij hebben drie dagen lang hun TZA-truck kosteloos gepresenteerd en voor iedereen opengesteld. Daar waren we enorm blij mee. Leerlingen en ouders denken bij techniek vaak alleen aan technische beroepen. Maar vooral in de zorg en ook welzijn is technologie steeds meer in opkomst, dat bleek heel duidelijk tijdens dit event. Zo zagen bezoekers dat technologie die bij ouderen wordt gebruikt, ook wordt ingezet bij mensen met een beperking. Veel bezoekers waren hierdoor verrast en stelden vragen over bijvoorbeeld de studie- en loopbaankansen voor hun kinderen in deze sectoren.”


Ook aandacht voor Baanbrekend Leren  

Overigens, de subregio Almelo e.o. is actief met het concept Baanbrekend Leren, onder de vlag van STO Twente. Marleen: “Die gaven wij uiteraard ook een stand op onze hotspot in het Canisius. Daar kwam veel reactie op en we hebben Baanbrekend Leren tijdens dit weekend goed op de kaart kunnen zetten.”


Hartverwarmend compliment  

Marleen heeft nog een leuke anekdote: “Een moeder vroeg aan haar kind wat hij leuker vond: de kermis verleden week of het BGT Talent Event? Het kind antwoordde vol overtuiging: het BGT Talent Event! Dat vond ik een hartverwarmend compliment. Ook waren er ouders die met hun kinderen drie dagen lang alle hotspots zijn langsgegaan. Zij maakten er een weekend lang een gezinsuitje van!”

bottom of page