top of page

Eerste Techniek Tastbaar in Twente: drukbezocht en van álles te doen

Kinderen laten ervaren hoe mooi techniek kan zijn? Daarvoor organiseerde de STO subregio Oldenzaal het event Techniek Tastbaar. De plek? Het Twents Carmel College locatie Potskampstraat. Techniek Tastbaar is eén van de vele activiteiten vanuit Sterk Techniekonderwijs Twente om kinderen te enthousiasmeren voor techniek. Het was op vrijdag 1 april een fantastische dag en een groot succes. Het event trok heel veel kinderen en hun ouders. Zoals een moeder die zei: “Ik wist niet dat techniek tegenwoordig bijna overal in zit!”

Kijken, luisteren en… vooral doen! 

Het TCC benutte voor Techniek Tastbaar het PIE-, M&T- en BWI-lokaal en uiteraard het Technolab. Maar ook in de gangen daartussen en buiten was van alles te doen. Circa 30 regionale technische ondernemers lieten in hun stands letterlijk zien welke mogelijkheden er zijn in de installatietechniek, autotechniek, automatisering, metaalbewerking, aandrijftechniek, techniek in de zorg, scheepsbouw en meer. Ze vertelden basisschool- en onderbouwleerlingen alles over de nieuwste technologieën, innovaties en digitaliseringen. Een mooie gelegenheid om de meest uiteenlopende beroepen te leren kennen. Door te kijken, te luisteren en te…doen! Want bij elk bedrijf konden de jonge bezoekers aan de slag of iets spannends doen met techniek. Zoals rondrijden in een elektrisch aangedreven botsauto. Of zelf lekker ranja tappen uit een foodprocesser uit een fabriek. Daarom: Techniek Tastbaar. Ontdekken door te dóen!


Basisschool en leerlingen uit de onderbouw 

Anouk Zuidersma, coördinator Techniek Tastbaar en decaan op het TCC: “Zo’n 30 bedrijven hebben zich enthousiast aangemeld om deel te nemen aan Techniek Tastbaar. We hebben naast basisschoolleerlingen ook leerlingen uit de onderbouw van onze andere vestigingen uitgenodigd. Zij komen voor de keuze te staan welke richting zij willen opgaan in de bovenbouw en met Techniek Tastbaar laten we zien hoe leuk en gevarieerd techniek is.” Overigens, de basisschoolleerlingen kregen bij de start van Techniek Tastbaar om 12.00 uur de kans om met hun hele klas langs te komen. Anouk: “We kregen inderdaad veel klassen op bezoek, heel verheugend. Daarna was het een vrije inloop voor vo-leerlingen.”


Ook veel belangstelling van ouders  

Techniek Tastbaar trok niet alleen leerlingen van basisscholen en de onderbouw van het TCC, maar ook veel ouders. Anouk: “Een positieve ontwikkeling, want als ook ouders zien hoeveel mogelijkheden er in de techniek liggen voor hun kinderen, vergroten we de kans dat hun kinderen hiervoor kiezen.”


De primeur  

De STO subregio Oldenzaal had de Twentse primeur met Techniek Tastbaar. Een inspirerend voorbeeld voor andere subregio’s zoals Enschede die inmiddels ook een eigen Techniek Tastbaar voorbereiden.


Oud-leerling TCC studeert op het mbo verder in techniek:


“Mijn interesse in techniek ontstond op het vmbo”


Eén van de deelnemende bedrijven was maaltijdenleverancier Bonfait. Hun foodprocessor waaruit je zelf ranja kon tappen werd bemand door Lucas Huisken: “Ik heb zelf op het TCC gezeten! Daar deed ik GL en ontdekte bij PIE dat ik techniek heel interessant vond. De keuken in leek mij ook mooi, maar uiteindelijk koos ik bewust voor techniek. Nu studeer ik engineering mechatronica niveau 4, een BOL-opleiding op de Gieterij in Hengelo. Vanuit die opleiding vond ik een stage bij Bonfait en werk daar nu elke zaterdag in een bijbaan. Ik hoop dat we tijdens Techniek Tastbaar andere jonge mensen ook hebben weten te motiveren voor techniek.”

bottom of page