top of page

Geslaagde pilot met VCA-diploma: veilig stagelopen in de techniek

STO Twente wil graag dat vmbo-leerlingen een technische stage krijgen. Veilig werken staat daarbij voorop! Stagebedrijven eisen steeds vaker dat ook vmbo-leerlingen techniek over het zogeheten VCA-diploma beschikken. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het Canisius in Tubbergen pakte de koe bij de horens. Op dinsdag 19 april kregen vierdejaars leerlingen hun VCA-diploma uitgereikt. Het grote voordeel? Techniekbedrijven kunnen deze leerlingen veel veiliger, breder en ook met nóg serieuzere opdrachten aan het werk zetten.

Pittige opleiding  

Joost Buurke is teamleider vmbo-bovenbouw op het Canisius: “Het VCA-certificaat voor de leerlingen is maar liefst 10 jaar geldig. Nu met hun stage, straks ook voor hun mbo-stage én als zij daarna de arbeidsmarkt betreden. Het was pittig, inclusief een officieel examen. En dat ook nog eens in het examenjaar van deze leerlingen!”


“Dankzij het VCA-certificaat mag ik nu bijvoorbeeld met een slijptol werken”


Mart Krikhaar is 17, zit in het vierde jaar en deed vrijwillig mee met de VCA-opleiding: “Ik volg het profiel D&P en dat is hier ingericht als technisch profiel. Graag wil ik door met techniek. We wonen thuis in het buitengebied, dus kom je ook al sneller in aanraking met techniek. Dankzij het VCA-certificaat kon ik bij mijn stagebedrijf Loohuis met veel meer apparaten veilig werken zoals een slijptol. Ook heb ik daar een bijbaan, dus komt het VCA-certificaat mij dubbel van pas.”


Verder uitrollen  

Marleen Peddemors – Greftenhuis (stagecoördinator en docent biologie) is namens het Canisius één van de betrokkenen bij STO Twente: “Onze school voerde deze VCA-pilot uit. Maar de STO subregio Almelo e.o. wil dit breder oppakken. Nu nog organiseren wij de VCA-cursus bij opleider BAVO, maar dit is kostbaar. Het plan is dat elke vmbo-school in de STO subregio Almelo e.o. een docent laat opleiden tot VCA-instructeur. Die kan dan lesgeven en vervolgens neemt een officiële instantie het examen af.”

bottom of page