top of page

Girls’ Day De Waerdenborch: meiden werken aan technische skills anno 2022

De Waerdenborch beleefde haar eigen Girls’ Day 2022 op vrijdagochtend 10 juni. 40 meisjes uit de vestigingen Holten en Goor bezochten Tetem in Enschede, onder andere begeleid door Ynske van der Meulen, docent natuur en techniek op de Waerdenborch: “De meisjes hebben in een unieke omgeving enthousiast gewerkt aan hun technische skills anno 2022. Ze zijn een mooie, leerzame ervaring rijker!”

Tetem: focus op digitale cultuur en maakcultuur 

Tetem is een innovatiecentrum met de focus op digitale en maakcultuur. Een plek waar jong en oud in de wereld stapt van beeldende kunst, technologie en digitalisering én waar je kan experimenten met nieuwe maaktechnieken. In het MaakMeeLab van Tetem kan iedereen aan de slag met interessante maaktechnieken zoals 3D (voedsel)printers, lasercutters, borduurmachines, Virtual Reality, Artificial Intelligence en robotica. Ideaal om laagdrempelig kennis te maken met bijvoorbeeld de Make-It@Home techniek-kits. Naast een fysiek bezoek kun je ook online KidsLab maak-, bouw & ontwerpworkshops volgen.


Aan de slag met vier verschillende workshops  

Ynske: “Zelf kende ik Tetem niet en werd hierop geattendeerd door Natascha Prins, een actief pleitbezorger voor meer meisjes in de techniek. Het was voor de meisjes best wel spannend, maar de workshopleiders pakten dat heel goed op. In vier verschillende workshops maakten de meiden kennis met programmeren, 3D printen en tekenen, plotten en lasersnijder. Elk meisje deed in roulatie in twee workshops mee en heeft een concreet werkstuk gemaakt dat zij ook mee naar huis kunnen nemen. Zoals het ontwerp voor een 3D printer, het resultaat daarvan wordt nog nagestuurd. Ook heel gaaf; ze maakten samen een lichtpiano. Via leds en sensoren kwam er geen geluid uit de ‘piano’, maar verschillende kleuren licht.”


Leerzaam ongeacht gekozen profiel 

Ynske houdt nog een enquête om de reacties van de meisjes te peilen: “Dit is ook leerzaam geweest voor de meisjes die geen technisch profiel kiezen, maar bijvoorbeeld Zorg & Welzijn. Ook in die sector is technologie met een opmars bezig en al onze leerlingen komen later in hun werk met techniek in aanraking. En een 3D printer? Die heb je over een aantal jaren misschien zelf thuis staan.” Ook Ynske zelf werd wijzer van het bezoek: “Thuis heb ik robotjes waar ik mij als docent nog in wil verdiepen. Op Tetem zag ik wat je daar allemaal mee kan, hoe je dit aan leerlingen kunt presenteren en ook hoe de leerlingen daarop reageren. Dus ook voor mijn eigen docentontwikkeling is deze Girls’ Day nuttig geweest.”


Link met Technolab 

Ynske legt een mooie link met het in augustus te openen Technolab op De Waerdenborch: “We krijgen op de vestiging in Holten een gloednieuw Technolab en in feite is Tetem met al die technologische mogelijkheden dat óók. Dus het was bijzonder om alvast in zo’n Technolab-achtige omgeving inspiratie op te doen. De workshops die de meiden volgden in Tetem kunnen wij binnenkort ook zelf aanbieden. Dus ook voor de jongens én mijn andere onderwijscollega’s, want techniek en technologie zijn vakoverstijgend, zoals ik al aangaf.”

bottom of page