top of page

House of Skills innovatieve locatie voor STO Café

Opnieuw zit er (bijna) een bijzonder actief schoolseizoen voor STO Twente op. Op 21 juni werd dit leerzaam én sfeervol afgerond met een STO Café. De gastheren? House of Skills van de coöperatie PraktijkCentrum ProcesTechnologie Oost-Nederland (PCPT) aan de Kolthofsingel in Almelo. Eén ding werd duidelijk: er is volop werk voor mbo’ers in de Twentse procestechnologie, het is super schoon werk met inzet van uiterst innovatieve technologie, zowel tastbaar als digitaal.

Ruim 70 deelnemers 

De bijeenkomst was bedoeld voor eenieder die bij STO Twente is betrokken, zowel binnen als buiten de school. De opkomst was met ruim 70 deelnemers dan ook hoog én gevarieerd; uit alle subregio’s en ook de stuur- en projectgroep kwamen de collega’s enthousiast af op het STO Café in House of Skills.


Praktijkcentrum Voedingsmiddelentechnologie & Procestechniek 

House of Skills is het Praktijkcentrum van de Voedingsmiddelentechnologie & Procestechniek voor jongeren. Een uniek samenwerkingsverband tussen Zone.college, ROC van Twente, Saxion Hogeschool en de Universiteit Twente. Leerlingen, studenten, werkenden én zij-instromers worden hier ondergedompeld in de procestechniek, met praktijkgerichte en realistische leerervaringen. Want ook aan goed opgeleide procestechnici op mbo-niveau is heel veel behoefte in Twente, van Grolsch en bolletje tot en met de farmaceutische industrie. De officiële opening van House of Skills vond op donderdag 27 juni plaats, een week na ons STO Café, dus hadden de STO-deelnemers een bijzondere sneak preview!


Het belang van samenwerking 

Het programma voor deze schoolafsluiting van STO Twente werd afgetrapt in de bijzondere theaterzaal van House of Skills door Marieke Rinket, programma manager STO Twente. Zij gaf het woord aan Jos Toebes. Hij is, naast directeur Techniek-College ROC van Twente, ook bestuursvoorzitter van de Coöperatie PCPT. In heldere verbale pennenstreken schetste Jos het belang van aandacht vanuit STO Twente voor procestechnologie en alle mogelijkheden om hierin met relevante partners samen te werken.


Rondleiding  

De 70 deelnemers kregen in drie groepen een rondleiding langs alles mogelijkheden van House of Skills als veelzijdig Praktijkcentrum van de Voedingsmiddelentechnologie & Procestechniek voor jongeren. Eén ding werd duidelijk vanuit de rondleiding: er is volop werk voor mbo’ers in de Twentse procestechnologie, het is super schoon werk met inzet van uiterst innovatieve technologie, zowel tastbaar als digitaal. Na de rondleiding ging de barbecue van start, waarbij procestechnologie in de food éven geen rol speelde: alle lekkernijen, zoals het vlees op de roosters, werd ambachtelijk met de hand gemaakt én direct gedistribueerd onder alle STO-collega’s! House of Skills, en vooral Gerard Nijhuis en Dirk Zuidema: dank voor de leerzame middag en gastvrijheid! Meer weten? Check: https://processyourfuture.nl/house-of-skills/


Concreet aan de slag mét digitale ondersteuning Gerard Nijhuis en Dirk Zuidema zijn beiden projectleider voor Process Your Future/PCPT. Gerard is eveneens senior docent Voeding & Technologie aan het Zone.college en Dirk is senior docent Procestechniek aan ROC van Twente: “House of Skills is dé plek waar leerlingen, studenten, werkenden en zij-instromers alles kunnen leren over procestechniek. In een omgeving waarin alles draait om leren, jezelf ontwikkelen, experimenteren en fouten mogen maken. Iets wat in een echte fabriek natuurlijk niet mogelijk is.” Trots lieten Gerard en Dirk alle mogelijkheden in het House of Skills zien: “Leerlingen gaan hier zelf aan de slag met concrete onderdelen van de procesindustrie, zoals delen van productielijnen voor de foodsector. En wat zo mooi is: aanvullend, via grote schermen, zijn er tal van interactieve en digitale faciliteiten met VR, AR en 3D om ook de vmbo-leerlingen alle mogelijkheden in de procesindustrie zelf te laten beleven. Speciaal de digitale mogelijkheden nodigden de deelnemers aan dit STO Café uit tot zelf aan de slag gaan.


Ook primair en voortgezet onderwijs van harte welkom 

Om jongeren al vroeg te interesseren en enthousiasmeren voor procestechnologie zijn uiteraard ook leerlingen van primair en voortgezet onderwijs van harte welkom. Gerard benadrukte dat House of Skills bewust inzet op de doorlopende leerlijn: “We willen leerlingen op meerdere momenten kennis laten maken met procestechniek in het House of Skills. Te beginnen in het basisonderwijs met een eerste verkenning, vervolgens op het vmbo met bijvoorbeeld de ‘Maak kennis met de Procestechniek en Voedingsmiddelentechnologie’ en daarna via het mbo.” Al die contactmomenten samen moeten het kwartje laten vallen voor hopelijk een studierichting procestechniek. Wel stipte Gerard het volgende aan: “Natuurlijk hoeft niet elke vmbo-leerling voor procestechniek te kiezen, maar via ons House of Skills komen ze er in ieder geval mee in aanraking en krijgen ze de kans voor een bewuste keuze.”

bottom of page