Petje af voor Naomi’s Girlpower in de techniek
Vmbo-leerlingen interesseren voor techniek is een belangrijk doel van STO Twente. En als een leerling vervolgens ook nog eens besluit in techniek dóór te gaan op het mbo, dan viert Twente een mooi resultaat. Want de doorlopende leerlijn verdient alle aandacht. Naomi Vossebeld is hiervan een schitterend voorbeeld en ze gaat er zeker komen. Wel moest zij behoorlijk wat persoonsgerichte tegenwerking op haar stage overwinnen. Want meisjes in de techniek? Daar is helaas nog niet écht iedereen van overtuigd. Maar die hindernis nam Naomi heel moedig.
Bewuste keuze voor Mechatronica
In 2020 slaagde de inmiddels 18-jarige Naomi Vossebeld voor haar diploma PIE op het C.T. Stork College in Hengelo. Naomi meldde zich vervolgens aan om via de BOL-route Mechatronica te studeren op ROC van Twente. Naomi: “Hier leer je onder andere bewegende systemen maken. Vooral het maken van een bewegende robot vind ik erg interessant. Je werkt met veel verschillende technieken, van lassen tot en met besturen met luchtdruk.” Door corona had Naomi eerst bijna geen les: “Twee uur per week praktijk en de andere lessen allemaal online.” Nu de maatregelen voorbij zijn heeft Naomi het goed naar haar zin op de opleiding.” Waarom koos zij eigenlijk voor Mechatronica? “Omdat ik graag met mijn handen wil werken met iets wat ik leuk vind. Werktuigbouwkunde is voor mij te groot. Kleinere techniek vind ik het leukste. Ik heb helemaal zelf deze keuze gemaakt. Ik wist in de derde van het vmbo al dat ik Mechatronica wilde studeren. Maar ik ben wel opgegroeid met technische beroepen in de familie om mij heen.”
Uitval op stage
Bij de opleiding hoort een stage. Op ROC van Twente zijn meisjes dun gezaaid in het vak Mechatronica. Dus eenmaal op stage keken sommige werknemers toch nog vreemd van Naomi op: “In mijn geval waren dit mannen die geen vrouw in het team wilden.” Naomi was de eerste vrouw die in de fabriek hands on werkte, vandaar: ”Mijn zelfvertrouwen werd in een hoekje gedrukt en ik belandde in een neerwaartse spiraal. Zowel op school maar ook thuis.” Naomi neemt inmiddels deel aan een traject genaamd JIT. Een speciaal programma voor studenten die dreigen uit te vallen om verschillende redenen. Naomi: “Zelf noemen ze dit ook een wel een time-out voor studenten.”
Genoeg Girlpower voor een frisse herstart
Naomi: “JIT leert je oefeningen om je zelfvertrouwen te verbeteren, maar daar volg je ook wel gewone vakken. Je leert met elkaar omgaan op een uitgebreide manier.” Naomi heeft veel steun gehad van haar familie en vrienden in deze moeilijke periode. Gelukkig heeft Naomi een fikse dosis girlpower: ”Ik zit nu in de tweede jaar van de opleiding Mechatronica en na de zomervakantie start ik vol goede moed weer opnieuw in de tweede jaar.” Gelukkig kent Naomi ook positieve stage-ervaringen. In het derde en vierde jaar van het vmbo liep zij met veel plezier stage bij Thales. “Hier had ik de tijd van mijn leven.” Naomi hoopt dat zij ook in haar derde en vierde jaar van de Mechatronica-opleiding weer stage kan lopen bij Thales. In de drie klassen met ongeveer 20-25 leerlingen per groep zitten nu drie meisjes. Maar in het jaar dat Naomi weer opnieuw het tweede jaar volgt, is zij de enige vrouw: “Maar dat vind ik helemaal niet erg.”
Heerlijk werken aan een eindstuk
Naomi volgt de vakken Besturingstechniek, Elektrotechniek, Constructie en Bedrijfskunde. “Je leert van alles en nog wat bij Mechatronica. Maar op het mbo leer je met grotere machines werken en ook wat preciezer. Ook gaaf is het werken met robots en je leert ook computerprogramma’s te maken.” Wat vindt Naomi het leukste? “Ik vind de werkplaats het allerleukste. Ik sta het liefst aan de werkbank. Het eindstuk maken vind ik het fijnste van het proces. Van een stuk blok metaal een klein ‘dingetje’ draaien. Laat mij maar alles in elkaar zetten.” En wat wil Naomi na haar studie? “Ik wil richting Thales, het bedrijf waar ik met zo veel plezier stage heb gelopen. Je kunt daar ook verschillende werkzaamheden verrichten, heel afwisselend.”
Techniek voor vmbo’ers? Naomi raadt het aan
Naomi zou zeker jongeren op het vmbo aanraden om de techniek in te gaan: “Want je bent bezig iets te maken wat je later in de praktijk ziet werken. Denk maar eens aan een telefoon. Hoe leuk is het dat je eraan meewerkt om zoiets te maken? Je leert ook samenwerken want je doet veel in projecten. Je wordt ingedeeld in een groep zodat je met iedereen wel een keer samenwerkt en dus niet alleen met de mensen die jij zelf uit zou kiezen.” Er zijn heel veel “schone” beroepen in de techniek, benadrukt Naomi: “Techniek en vieze vingers gaan niet altijd samen!” Naomi vindt het een goed idee dat vmbo-leerlingen eerst op het mbo gaan kijken voordat ze zich aanmelden bij ROC van Twente: “Zo weet je wat je gaat leren en krijg je een inzicht in wat je op het mbo doet. Ik vind het belangrijk dat jongeren en vooral meisjes weten dat het nog wel een mannenwereld is.”
Overgang viel mee
De overgang van vmbo naar mbo viel Naomi mee: “Ik vond het niet heel moeilijk, los van de coronatijd. Alleen moet je wel wennen aan de langere lesdagen. Ook werk je op het mbo veel zelfstandiger. Je moet hier veel meer eerst zelf proberen tot een oplossing te komen. En trouwens studenten die het zorgprofiel hebben kunnen ook op het mbo met techniek aan de slag.” Bovendien wordt ook in de zorg met heel veel technologie gewerkt, van rolstoel tot hartmachines en protheses.
Toekomst in techniek
Naomi ziet haar toekomst zeker in de techniek: “Maar ik zou het ook heel leuk vinden om, naast het werk, bijvoorbeeld gastlessen te geven bij het bedrijf waar ik dan werk. Dan wel aan mensen vanaf de middelbare school en ouder. Ik zou dan tegen studenten van de middelbare school zeggen dat een techniekbedrijf ook hele mooie kanten heeft, vooral ook voor meisjes en dat het heel leuk is.”