top of page

ROC van Twente biedt veelzijdig programma voor STO Café

Gastvrij stelde ROC Van Twente de Gieterij in Hengelo open voor de meer dan 60 deelnemers aan het STO Café op vrijdag 29 september. ROC van Twente is een belangrijke samenwerkingspartner van STO Twente. Een primeur was het voorstellen van twee nieuwe contactpersonen vmbo – mbo vanuit ROC van Twente. Een langgekoesterde wens van STO Twente die nu handen en voeten krijgt.
Ook de rondleiding langs alle afdelingen van het College voor Techniek kreeg veel waardering.

Metamorfose Gieterij 

Met schwung, sfeer en humor opende gastheer Jos Toebes het STO Café. Jos is directeur van het College voor Technologie van ROC van Twente. Zijn kick off was goed gekozen: met oude foto’s schetste hij de metamorfose van de voormalige gieterij van Stork tot een inspirerende omgeving voor student en medewerkers van ROC van Twente. Jos: “Oude elementen zoals het stalen skelet zijn zoveel mogelijk intact gelaten.” De Gieterij kreeg zelfs een goederenlift waar een auto in zou passen.


College voor Technologie  

Vervolgens ging Jos dieper in op het College voor Technologie, met, naast uiteraard De Gieterij, meerdere locaties in Hengelo, Almelo, Rijssen en Enschede, zoals SMEOT, De Sumpel en Kampus. Jos benadrukte de goede samenwerking, ook met de vakscholen REMO en STODT, en de coöperaties Techwise Twente en PCPT. Jos een helder overzicht van de opleidingen die het College voor Technologie biedt in de Gieterij: Technicus Engineering, Installatietechniek en Precisietechniek. Hij ging daarin specifiek in op een recente ontwikkeling rondom de opleiding voor Technicus Engineering BOL 4: “We kregen signalen uit het vmbo dat leerlingen niet goed weten welke techniekrichting ze willen kiezen na het vmbo. Ze kennen de termen zoals verspanen en constructie, maar wat dit voor hen kan betekenen in termen van studie en werk, en de juiste context, dat doorgronden ze niet altijd. We hebben als antwoord hierop een route ingezet die we modulair opbouwen. In het eerste halfjaar bij ons maken ze eerst kennis met alle disciplines, want voor een Technicus Engineering zijn deze basiservaringen in de volle breedte belangrijk. Daarna kunnen ze gericht hun toekomst kiezen, bijvoorbeeld de werktuigbouw, elektrotechniek of mechatronica.


Nieuwe contactpersonen vmbo – mbo 

Een primeur was het voorstellen van twee nieuwe contactpersonen vmbo – mbo vanuit ROC van Twente. Een langgekoesterde wens van STO Twente die nu handen en voeten krijgt. Concreet zijn dit de docenten John Nijenhuis en Gerben Diersen: “Er lopen al allerlei contacten tussen het voortgezet onderwijs en ons mbo-onderwijs, maar de vraag kwam vanuit STO Twente om daar meer structuur in te brengen. Vooral met als doel om aan het technisch vmbo in Twente duidelijker over te brengen wat wij hebben te bieden. De eerste stappen zijn inmiddels gezet en we hebben alle projectleiders van STO Twente benaderd voor een afspraak. Die gesprekken gaan lopen, en van daaruit gaan we ook contacten leggen met de decanen. Eveneens gaan we alle mooie initiatieven binnen het College voor Techniek inventariseren zodat we deze nog meer gestructureerd kunnen presenteren aan het voortgezet onderwijs. We gaan er hard aan werken om samen iets moois te bouwen!”


Oproep vanuit STO Twente  

Marieke Rinket, programma manager STO Twente: “We zijn heel blij met John en Gerben. Zij gaan een centrale en goed bereikbare schakelfunctie vervullen tussen de Twentse vmbo-scholen die deel uitmaken van  STO Twente en het mbo-onderwijs. Alle betrokkenen kunnen hiermee sneller schakelen voor ideeën, initiatieven en projecten. We zien het STO-jaar 2023-2024 als een periode om te kijken hoe dit gaat werken en ik roep alle subregio’s van STO Twente op hiervan gebruik te maken.”


Rondleiding: realistisch en veelzijdig 

De rondleiding langs alle afdelingen van het College voor Techniek verliep in vier groepen. Bevlogen docenten stonden klaar met goed voorbereide presentaties, waaronder een doorkijkje naar hoe het College voor Techniek alvast inspeelt op de groeiende combi van Zorg en Technologie. Ook, en dit maakte de rondleiding extra realistisch: overal waren de mbo-studenten nog volop aan de slag. Enkele Twentse vmbo techniekdocenten ontdekten daartussen oud-leerlingen, altijd een mooi weerzien. De rondleiding gaf de deelnemers vanuit STO Twente een breed inzicht in de vele opleidingsmogelijkheden en -routes die ROC van Twente aanbiedt. Er werden veel nieuwe verbindingen gelegd tussen de aanwezige vmbo- en mbo-docenten.


Eerste informele bijpraatmoment na vakantie

Na de rondleiding stonden er drankjes en hapjes klaar in het mooie restaurant op de begane grond van de Gieterij. Een uitgelezen moment om voor het eerst na de zomervakantie weer eens informeel bij te praten tussen de vele techniekdocenten en andere bezoekers van STO Twente. ROC van Twente…bedankt!

bottom of page