top of page

STO Café Twente vliegend van start

STO Twente is groot en telt maar liefst vijf subregio’s. In elke subregio bruist het van de activiteiten. Maar elkaar vanuit de subregio’s inspireren is ook nuttig. Dus organiseert programma manager Marieke Rinket tussen oktober 2021 en maart 2022 in elke subregio een STO Café. Met een afsluitende bijeenkomst in mei 2022 op ROC van Twente. Op vrijdag 10 september vond het eerste STO Café plaats.

De aftrap van deze zes-wekelijkse ontmoetingsplek was bij het Twents Carmel College Potskampstraat. Om precies te zijn: in het prachtige nieuwe Technolab van STO Oldenzaal.   Marieke: “Alle collega's van Sterk Techniekonderwijs Twente konden elkaar in levenden lijve ontmoeten.” Of, zoals een van de enthousiaste deelnemers zei: “Een goed initiatief om op informele manier elkaar bij te praten en zaken aan elkaar te presenteren.” De opkomst was top met ongeveer 70 collega’s waarvan vooral veel techniekdocenten. Een mooie belofte voor alle STO Cafés die nog volgen.


Interessant: een nieuw platform voor XR-lesmateriaal 

Marjolein Wolbers, regioleider STO Oldenzaal, en Marieke Rinket heetten iedereen welkom. Vervolgens kreeg gastspreker Michiel Groot Koerkamp van het bedrijf Emagine alle deelnemers op het puntje van hun stoel met een eigentijdse presentatie. Zijn bedrijf ontwikkelt een ook voor alle vmbo-scholen toegankelijk XR-leerplatform. Scholen kunnen hierop vanuit een soort Netflix-abonnement centraal toegang krijgen tot ongekend veel lesmiddelen voor XR. Dit is een paraplunaam voor alle technologie die scholen in staat stelt om in hun lessen een combinatie te benutten van de echte en de virtuele wereld. Denk bij het laatste aan VR-brillen, Augmented Reality en Mixed Reality.


Technolab Oldenzaal: stilzitten is onmogelijk

Het prachtige nieuwe Technolab van STO Oldenzaal sprak alle deelnemers direct tot de verbeelding. Rondom een klein amfitheater zijn meerdere (sub)ruimtes ingericht, waar bijzondere workshops plaatsvinden voor jongeren die geïnteresseerd zijn in techniek. Deze workshops zijn onder meer ‘Hoe programmeer ik een drone?’, ‘Maak een puzzel met bijvoorbeeld het logo van FC Twente’ en ‘Ontwerp met behulp van een VR-bril (virtual reality) je eigen droomhuis’. Alle deelnemers aan het STO Café bedachten zich geen moment en doken als leergierige leerlingen op de allerlaatste techniekstufjes die hier niet alleen staan uitgestald, maar direct ook gebruikt mogen worden.


Op naar de volgende editie

De volgende editie van het STO Café wordt georganiseerd op 29 oktober door STO Rijssen-Holten (De Waerdenborch/Reggesteyn). Meer weten? Mail even naar communicatie@stotwente.nl

bottom of page