top of page

STO Café zet spotlight op samenwerking met ROC van Twente op De Sumpel

Op vrijdagmiddag 20 januari was STO Twente met haar STO Café te gast bij het ROC van Twente op De Sumpel in Almelo. Het driekoppige thema: samenwerking, drempels verlagen en de doorlopende leerlijn. Hoogtepunt waren twee voorbeelden van een inmiddels goede samenwerking tussen De Sumpel en de STO-subregio’s Oldenzaal en Almelo eo op twee terreinen: oriëntatie op het mbo binnen de profielen en het samenwerken aan een doorlopende leerlijn/leerroute.

Veel interesse 

Opvallend was het aantal vragen dat de STO-collega’s naar aanleiding van de verschillende presentaties gaven. Er is duidelijk een informatiehonger vanuit het technisch vmbo naar het technisch mbo, en vice versa. Bij programma manager STO Twente Marieke Rinket kwamen inmiddels vragen binnen of een soortgelijke bijeenkomst ook voor andere technische aandachtsgebieden (installatie, ICT, bouw) georganiseerd kan worden in samenwerking met het ROC van Twente.


Diverse presentaties  

Jan Ooms is directeur College voor Bouw & Vervoer bij ROC van Twente. Na zijn verwelkoming van de vele Twentse STO-belangstellenden gaf hij een korte presentatie over De Sumpel: “We hebben hier ongeveer 1800 studenten BOL en BBL. Op het vlak van techniek bieden we de opleidingen ICT, Entree (niveau 1), Elektrotechniek, Personenauto’s en Transport & Logistiek.” Daarna gaven de teammanagers van de opleiding Transport & Logistiek (Mieke van ’t Oever) en de opleiding Mobiliteit (Alette Bijsterveld) een specifiekere presentatie. De essentie van de aanpak van De Sumpel? Veel aandacht geven aan het ontdekken waar het technisch talent van de leerlingen écht ligt. Of, zoals Roy van den Berg, senior docent Transport & Logistiek het verwoordde: “Niets is vervelender voor een leerling dan er gaandeweg achter te komen dat je niet de juiste techniekrichting hebt gekozen.”


Uitleg twee bijzondere samenwerkingen tussen STO Twente en De Sumpel  

Het volgende programmaonderdeel was de toelichting op twee bijzondere samenwerkingen tussen STO Twente en De Sumpel. Zo vertelde Jan van der Meij, directeur van het Alma College, hoe hun techniekleerlingen gastvrij worden ontvangen door Mieke van ‘t Oever op De Sumpel. Deze vmbo-leerlingen moeten in hun opleiding een stukje logistiek doen. Om precies te zijn: hoe je een vrachtwagen met een heftruck of reachtruck veilig en efficiënt belaadt. Door gebrek aan een vrachtwagen, en ook ruimte daarvoor op het Alma College, klopte Jan succesvol aan bij Mieke van ’t Oever. De leerlingen mogen nu de vrachtwagen en de heftrucks op De Sumpel benutten om dit lesgedeelte over logistiek goed te kunnen oefenen. En wie hier te jong voor is, kan dit leren via Virtual Reality. Jan: “’We hebben inmiddels een convenant afgesloten om meer van dit soort samenwerkingen op te zoeken, uitmondend in bijvoorbeeld een doorlopende leerlijn of doorlopende leerroute.”


Oriëntatie op het mbo binnen de techniekprofielen 

De tweede samenwerking werd gepresenteerd door Wout Ensink van het Twents Carmel College in Oldenzaal. De docenten van het profiel M&T aan de Potskampstraat werken hiervoor samen met Aletta Bijsterveld met de focus op M&T als treffend voorbeeld van de oriëntatie op het mbo binnen de techniekprofielen. De insteek? De leerling kiest op basis van zijn of haar interesse, en in het kader van een oriëntatie op het vervolgonderwijs, één van de profielvakken. Met hierin zowel een opdrachtomschrijving vanuit het vmbo alsook een aansluitende opdrachtomschrijving vanuit het mbo. Bijvoorbeeld (vmbo) het testen van een thermostaat met behulp van een pannetje en een temperatuurmeter. Gevolgd bij De Sumpel door de mbo-opdracht om een thermostaat te testen met een infrarood temperatuur meter. De winst? Wout: “De leerling ervaart een extra stimulans om door te gaan in de techniek en maakt kennis met techniek op het mbo vanuit Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Eveneens ervaart de leerling dat de opdracht aansluit op het profiel binnen het vmbo. We willen deze opzet ook vertalen naar andere profielen zoals PIE en BWI.”


Afrondend alsnog alle tijd voor de resterende vragen 

De rondleiding langs alle techniekopleidingen bij De Sumpel liet zien hoeveel aandacht er voor de techniekleerlingen is vanuit veelzijdig ingerichte techniekruimten. Na de rondleiding was er tijd voor een drankje en gingen de STO-collega’s door met het stellen van vragen die door tijdgebrek na de diverse presentaties niet gesteld konden worden. Een stukje informele docentontwikkeling in een ongedwongen setting.

bottom of page