top of page

STO subregio Hengelo, Kids4Twente en regionaal basisonderwijs pakken samenwerking concreet op

Het Twentse basisonderwijs heeft de uitdagende taak op haar bord met het implementeren van W&T, hierin stevig ondersteund door Kids4Twente. Tegelijkertijd hebben de vmbo-scholen onder de vlag van STO Twente onder andere als doel het smeden van structurele banden met diezelfde basisscholen. Een doorlopende leerlijn voor wetenschap en technologie is hier het streven. De STO subregio Hengelo koppelt beide doelen effectief aan elkaar en nodigt de basisscholen waarmee zij in Hengelo en omgeving samenwerkt uit constructief samen te werken. Het C.T. Stork College doet dit in nauwe samenwerking met Kids4Twente. Concreet leidt dit tot allerlei mooie activiteiten, zoals een speciale opleidingsmiddag voor de W&T-coördinatoren van Hengelose basisscholen op 12 maart op C.T. Stork College.

Vmbo-leerlingen wacht 100% baangarantie Benno Hams is Teamleider TGL - BWI - PIE bij C.T. Stork College én regioleider STO van de subregio Hengelo. In een uitnodigend ingericht lokaal voor Techniek & Technologie gaf Benno een inspirerende inleiding voor de W&T-coördinatoren. De kern van zijn pleidooi? Vmbo-leerlingen die kiezen voor techniek wacht 100% baangarantie in het ondernemende Twente. Dus waarom zou de maatschappij, en ook vaak ouders, een keuze voor het vmbo als ‘second best’ zien? Tegelijkertijd gaf Benno aan dat uiteraard niet alle po-leerlingen doorstromen naar het technisch vmbo en dat álle basisschoolleerlingen welkom zijn om bij C.T. Stork College te ruiken aan techniek en technologie. Eveneens nodigde Benno de basisscholen uit maximaal samen te werken met C.T. Stork College voor hun W&T-doelen. Immers, dit technisch goed uitgeruste vmbo biedt niet alleen de laatste technologie en techniek, maar ook bereidwillige docenten met veel ervaring en creatieve ideeën. Plus uiteraard de knowhow van Kids4Twente!


Rondleiding langs profielen  

Na de inleiding ontvingen de W&T-coördinatoren een rondleiding langs de technische afdelingen van het C.T. Stork College zoals PIE en BWI. Eveneens kregen ze mee dat ook in andere profielen zoals Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen de technologie oprukt.  Een ontwikkeling die overigens heel mooi aansluit bij de verbreding die STO Twente voor de tweede subsidieperiode 2025 t/m 2028 nastreeft. Benno benadrukte dat tegenwoordig voor vmbo-leerlingen, naast het aanleren van (praktische) vaardigheden, ook het leren programmeren in alle (technische) profielen steeds meer aandacht krijgt.


Sterke samenwerking met Kids4Twente 

Zoals gezegd: Kids4Twente is een sterke partner van C.T. Stork College en andere STO-scholen binnen Twente. Kids4Twente helpt basisscholen om W&T-onderwijs te ontwikkelen en te integreren in de eigen schoolpraktijk. C.T. Stork College en Kids4Twente werken samen om basisscholen alle toegang te geven tot techniek en technologie zoals via dit soort bijeenkomsten. Een ontwikkeling die hieraan zeker zal bijdragen is de recente koppeling door Kids4Twente van de basisscholen uit Hengelo en omgeving aan bedrijven in dezelfde regio. Samen gaan zij werken aan voor de po-leerlingen realistische uitdagingen waarmee deze bedrijven bezig zijn, zoals de energietransitie. Wie weet met welke creatieve oplossingen de basisschoolleerlingen samenkomen!


Tijd voor actie! 

Praten over technologie is leuk, maar er zelf mee aan de slag gaan is nóg leuker! De W&T-coördinatoren kregen van Pascal ter Braak, docent Techniek en Technologie op het C.T. Stork College, een inspirerende inleiding over nut en noodzaak van drones. Een ontwikkeling die vmbo-leerlingen steeds gretiger omarmen. Niet als gadget, maar verbonden aan (nieuwe) beroepsmogelijkheden die drones met zich meebrengen. Zoals het voor dakdekkers veilig inspecteren van daken met een drone met camera tot en met het vanuit de lucht met drones zaaien van nieuwe aanplant in moeilijk te bereiken natuurgebieden. De W&T-coördinatoren gingen én aan de slag met het leren vliegen met verschillende drones (best nog een uitdaging) én het brainstormen over de relevante en onderwijskundig verantwoorde lestoepassingen ervan.


Oproep tot blijven samenwerken 

Benno rondde af met een invitatie, gesteund door medeorganisator Kids4Twente, om elkaar te blijven opzoeken in brainstorms, samenwerking en projecten. Geen loze oproep, want de vólgende bijeenkomst op C.T. Stork College, precies een week later, stond al op de agenda met als thema Kennislab. Maar liefst 40 tot 50 leerkrachten & W&T-coördinatoren vanuit het basisonderwijs volgen hier een interactieve workshop waarin Tim Post van Kids4Twente hen meeneemt in de wereld van W&T. Hierover later meer!


C.T. Stork College beloont W&T-coördinatoren met eigen drone! 

Groot was het enthousiasme toen alle W&T-coördinatoren na afloop van deze bijeenkomst een drone als geschenk kregen uitgereikt, inclusief de oproep om hier mee te experimenteren en na te denken over de invulling voor de eigen klas. C.T. Stork College en Kids4Twente namens STO Twente bedankt voor de leerzame middag.

bottom of page