top of page

Tweede Techniek Tastbaar C.T. Stork College: extra accent op doe-activiteiten

Op vrijdag 22 september 2023 organiseerde C.T. Stork College in Hengelo voor de tweede keer
een succesvol Techniek Tastbaar. De positieve leerpunten van het debuut van verleden jaar, een hoge opkomst én extra aandacht voor de doe-activiteiten maakten deze editie tot één groot kennismakingsfeest met techniek. Een impressie…

Nog meer bedrijven dan verleden jaar 

Cindy te Raa is projectleider STO Hengelo en op het C.T. Stork College met haar collega’s nauw betrokken bij de organisatie van de tweede editie van Techniek Tastbaar: “We mochten dit keer maar liefst 40 bedrijven verwelkomen, tien bedrijven meer dan verleden jaar.” Cindy en haar team ontdekten verleden jaar, bij de eerste editie, dat het slim was om voor 2023 eerder te beginnen met het werven van de deelnemende organisaties: “Daardoor hadden we meer tijd om stevig te netwerken en hebben we meer bedrijven kunnen regelen.” Techniek Tastbaar duurde van 10 uur tot 18 uur. “In de ochtend was het heel druk met basisscholen; we ontvingen maar liefst tien complete klassen met hun leerkrachten!” In de middag was het de beurt aan de vmbo-leerlingen van uiteraard C.T. Stork College, maar ook leerlingen van de onderbouwlocaties uit Borne en Delden, en hun ouders waren welkom. Onze leerlingen waren ook in de ochtend en na 12.00 uur kwamen er ook nog wat basisscholen. Na 14.00 uur zagen we vooral ouders en opa's/oma's met basisschoolleerlingen.


Positieve reacties 

Een reactie van een ouder: “Ik heb hiervoor speciaal vrij genomen en heb daar geen seconde spijt van. Met mijn dochter hebben we de ene na de andere doe-activiteit gedaan. We hebben thuis écht iets om over na te praten!” Pascal ter Braak, docent PIE C.T. Stork college: “Ook de eerste editie van Techniek Tastbaar in 2022 was direct een groot succes. Toen ik in mijn mentorklas met tweedeklassers onlangs vertelde dat er dit jaar weer een Techniek Tastbaar zou komen, was de eerste reactie: leuk! Dat zegt toch wel wat. Techniek Tastbaar maakt de wereld van basisschoolleerlingen en vmbo-leerlingen en hun ouders toch een stuk breder.”


Leren solderen: een verdwijnende vaardigheid   

Een van de enthousiaste standhouders was Elect High-Tech Electronics uit Hengelo. Zij assembleren hoogwaardige pcb’s, substraten, modulen en complete systemen. Jacinta Twiest, kwaliteitsengineer: “Ik leid onder andere onze collega’s op en neem hun examens af. Specifiek voor Techniek Tastbaar laten we de leerlingen kennismaken met solderen. Die techniek dreigt verloren te gaan, maar is wel heel belangrijk zoals voor de productie van mobiele telefoons die tegenwoordig niemand wil missen.” Jacinta is niet de enige vrouw in de techniek bij Elect High-Tech Electronics: “Wij hebben veel vrouwelijke collega’s. Zij hebben heel veel aanleg voor het fijnere werk met elektronica. Daarom zijn we hier; we hopen hier de jonge generatie te inspireren voor techniek.”


Triggeren voor techniek via zonne-energie  

Vennegoor Installatie was er verleden jaar bij en nu opnieuw. Paul Wolbers: “Dit keer hadden we bouwpakketjes bij ons, werkend op zonne-energie. Hadden de leerlingen dit ter plekke in elkaar gezet? Dan ontdekten ze dat zonne-energie het bouwpakketje kan aandrijven, zoals de wieken van een houten mini-helikopter. Vanuit die beleving gaan we met hen in gesprek over hun belangstelling voor techniek.” Om de leerlingen naar de stand te trekken had Vennegoor Installatie een onweerstaanbare trigger: botsauto’s waarin de leerlingen naar hartenlust konden rondrijden. Wanneer werd Paul Wolbers eigenlijk zelf getriggerd door techniek? “Bij mij was dat op de basisschool. In die tijd kregen we veel technieklessen onder andere bij handvaardigheid. Die vroegere inzet op techniek in het basisonderwijs mag van mij nu meer aandacht krijgen. Vanuit Vennegoor Installatie zijn we bezig om basisscholen meer naar ons pand te krijgen om de basisschoolleerlingen bekend te maken met techniek.”


Oefenen met levensreddend knip- en snijwerk 

Ook Brandweer Twente was present. Zij lieten de leerlingen kennismaken met het gereedschap waarmee de brandweer werkt. Tom Steentjes, coördinator Onderhoud & Techniek: “We lieten de leerlingen met hydraulisch aangedreven redgereedschap ervaren hoe het is om deuren en daken open te snijden en te knippen om slachtoffers te bevrijden.” Uiteraard waren er geen echte ongelukken met slachtoffers: de leerlingen oefenden op het opensnijden van oude fietsen.


SMEOT en HTM Nederland werken samen  

Uiteraard mocht ook de Hengelose mbo vakschool SMEOT dit jaar niet ontbreken op Techniek Tastbaar, een samenwerkingspartner in het technisch onderwijs van C. T. Stork College. Hans Fokke, coördinator vmbo/mbo onderwijs: “We lieten de leerlingen een werkende lamp maken. We ontmoeten hier leerlingen van zowel basisschool als begin vmbo. Wat kinderen niet kennen, daarvan kunnen ze ook niet beoordelen of het iets voor hen is. Je merkt toch wel dat veel leerlingen niet weten wat er op het vlak van techniek voor hen allemaal mogelijk is. We ontvingen hier bijvoorbeeld leerlingen van het Twickel College uit Delden en Borne, dat is voorbereidend op de bovenbouw van het C.T. Stork College. Straks kiezen deze leerlingen hun richting en misschien helpt Techniek Tastbaar hen de keuze te maken voor bijvoorbeeld PIE.” Voor deze Techniek Tastbaar presenteerde SMEOT ook speciaal een CNC draaibank. Hans: “We werken hiervoor tijdens deze Techniek Tastbaar in Hengelo samen met High Tech Maintenance Nederland. Een medewerker van dit bedrijf helpt de leerlingen met de CNC draaibank op weg.” Voor de andere edities van Techniek Tastbaar elders in de regio Twente werkt SMEOT hiervoor samen met techniekbedrijven uit die specifieke subregio’s: “We zien nu al de positieve wisselwerking dat bedrijven ons daarvoor zelf actief benaderen.”


Ook bijzondere dag voor conciërge!  

Roy Kruijswijk is conciërge op C.T. Stork College: “Techniek Tastbaar is ook voor mij als conciërge heel bijzonder. Je krijgt toch ineens veel bedrijven en heel veel leerlingen in je school. Ook voor mijn werk is dit een verschrikkelijk leuke, gezellige dag. En wat het extra bijzonder maakt; we ontvangen veel leerlingen van ook andere scholen, waaronder de basisscholen. Je ziet alleen maar lachende gezichten. Dat is voor ons heel leuk.”


Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek: oog-in-oog met de toekomst! 

Ook Maurits Koenders, BIM specialist bij Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek uit Lichtenvoorde stond er met een aantrekkelijke stand: “Via een natuurgetrouwe digitale simulatie konden de leerlingen een graafmachine op een groot scherm zo precies mogelijk besturen. Als bedrijf zijn we heel druk met een mooi gevulde orderportefeuille. Alleen, ook wij merken dat de arbeidsmarkt krap is als het gaat om technici. Hier, op Techniek Tastbaar, staan we oog-in-oog met de toekomst! dus steken we er graag tijd in om kinderen te laten zien hoe mooi en interessant techniek is én welke mogelijkheden er zijn om hierin te werken.”


Extra aandacht doe-activiteiten   

John van Mierlo is één van de mensen achter het landelijke concept van Techniek Tastbaar. Hoe kijkt hij tegen deze tweede editie in Hengelo aan? “Dit jaar hebben we de indeling van de bedrijven in de school verder geoptimaliseerd en beter verdeeld over de beschikbare ruimten. Ook hebben we geleerd, en dat is eigenlijk bij elke eerste editie van Techniek Tastbaar zo, dat bedrijven nog meer moeite mogen steken in de doe-activiteit. Dat is bij deze editie door de bedrijven heel goed opgepakt! Er is door de bedrijven goed nagedacht over met welke activiteiten je jonge leerlingen kunt inspireren en hun aandacht vangt.”


Gratis webinars 

John: “Vanuit de organisatie van Techniek Tastbaar helpen we hierbij met het aanbieden van een gratis webinar, een paar keer per jaar, over hoe je je doe-activiteit optimaliseert. Deze webinars worden heel inspirerend gegeven door Martha Hoebens van Bedrijf in de Klas. Zij ondersteunt bedrijven met complexe technische processen bij het terugbrengen van hun proces naar een kleine, compacte en aantrekkelijke doe-activiteit. We zien dat aan Techniek Tastbaar deelnemende bedrijven steeds meer van die kennis gebruikmaken.” De webinars zijn terug te vinden op de website van Techniek Tastbaar.


Groei op alle fronten 

Verleden jaar had Techniek Tastbaar in Hengelo circa 1500 bezoekers met zo’n 30 deelnemende bedrijven. John: “Nu telden we rond de 40 deelnemende bedrijven met in totaal om en nabij de 2000 bezoekers. We mogen hier met elkaar trots op zijn!”

bottom of page