TZA Zorgkoffers uitgereikt in STO Twente
In september en oktober krijgen de docenten van het profiel Zorg & Welzijn in subregio’s van STO Twente de Zorgkoffer van TZA in bruikleen uitgereikt. TZA is een belangrijke samenwerkingspartner van STO Twente. We namen een kijkje bij de uitreiking en toelichting door Mariëlle Medema op CSG Reggesteyn in Rijssen. In één handige en mobiele koffer putten de scholen nu uit een slimme selectie van zorgtechnologie. Want ook in de sector zorg en welzijn helpt slimme technologie mensen die langer thuis willen blijven wonen. En die technologie leren beheersen start uiteraard al in het vmbo!
TZA Twente: regionaal leerwerk-, oefen- en testcentrum
De Technologie & Zorg Academie (TZA) Twente is het regionale leerwerk-, oefen- en testcentrum op het gebied van zorgtechnologie en hulpmiddelen, gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid in de thuissituatie. De TZA is een netwerkorganisatie van (zorg)organisaties, overheid en onderwijs. In een innovatieve omgeving worden studenten, docenten en professionals meegenomen in de mogelijkheden die technologie biedt. TZA Twente werkt inmiddels al nauw samen met STO Twente.
Toepassen in realistische lessituaties
Mariëlle Medema is bij TZA Twente de coördinator van het Living Lab: “Ook leerlingen en hun docenten uit het vmbo zijn van harte welkom om kennis te maken met onze tastbare technologie en praktische tools. Op deze beleeflocatie van de TZA valt van alles te ontdekken om technische en innovatieve hulpmiddelen voor de zorg uit te proberen en te ervaren. Maar we lenen ook rijkgevulde Zorgkoffers uit, bomvol praktische voorbeelden van zorgtechnologie, zoals nu binnen de profielen Zorg en Welzijn in Twente.” De scholen krijgen deze koffer dankzij STO Twente in bruikleen. Mariëlle: “De docenten Zorg en Welzijn kunnen alles nu zelf uitproberen en samen met hun leerlingen toepassen in realistische lessituaties.” Uiteraard biedt de Zorgkoffer handleidingen die elke zorgtechnologie helder uitleggen en wat de docenten en leerlingen ermee kunnen. Mariëlle: “En hebben ze gaandeweg vragen over hoe iets werkt of hoe je bepaalde zorgtechnologie toepast? Dan staan we stand-by om die vragen te beantwoorden.”
Laatste snufjes op het gebied van zorgtechnologie
Om een idee te geven: de zorgkoffer toont de laatste snufjes op het gebied van zorgtechnologie. En zoals Mariëlle benadrukt: “Niet zozeer vanuit het veelgehoorde argument dat er steeds minder handen aan het bed zijn, maar veel meer vanuit het idee dat zorgtechnologie mensen langer in staat stelt zich thuis te redden.” Met schwung toonde Mariëlle zorgtechnologie uit de TZA Zorgkoffer bijvoorbeeld aan twee docenten Zorg en Welzijn van CSG Reggesteyn: Tamara Berentschot en Herma Catsburg. Zoals een slaapmasker met bluetooth, een memoryspel voor de leerlingen om zorgtechnologie te leren combineren met een zorgvraag, een t-shirt waardoor je inwendige organen aan de buitenkant zichtbaar worden en een super eenvoudig te bedienen radio. Maar ook een BBrain klok voor herinneringen voor dementerenden en een super zwaar set kledingstukken waardoor leerlingen zelf ervaren hoe mensen met een zorgvraag fysiek beperkt kunnen zijn, het zogeheten ouderdomspak. Evenals het ademhalingskussen Somnox om rustig in slaap te vallen en de Moofie vielen in de smaak. De laatste is een lange fitnessstok die met licht en geluid allerlei bewegingsoefeningen geeft om fit te blijven in een zorgsituatie. En natuurlijk ontbrak de bekende robotpoes niet waarmee cliënten of patiënten kunnen knuffelen.
Speciaal lesmateriaal ontwikkelen
De kunst is natuurlijk om al deze voor leerlingen aantrekkelijke zorgtechnologie niet zomaar ‘in de groep te gooien.’ Ook Tamara en Herma waren super enthousiast na alle uitleg van Mariëlle, evenals hun andere onderwijscollega’s in Twente: “We gaan hier nu speciaal lesmateriaal voor schrijven. Daar zijn we al voor in overleg met de collega’s van Zorg en Welzijn van het C.T. Stork College in Hengelo en docenten van de Wethouder Beverstraat in Enschede. We laten de leerlingen er eerst gewoon spelenderwijs kennis mee maken. Vervolgens gaan we hen begeleiden in het denkproces om deze zorgtechnologie te integreren in de lessen.” In de Zorgkoffer zit bijvoorbeeld een automatische appelsnijder voor wie dat met de handen niet meer lukt. Tamara en Herma: “We gaan de leerlingen inspireren om na te denken over hoe zij die zorgtechnologie zouden kunnen benutten. Denk bij de automatische appelsnijder aan een bakopdracht waarin je de appelsnijder integreert in de les. Dus niet dat wij een kant-en-klare les appelschillen maken, maar de leerlingen zelf laten bedenken hoe je al deze zorgtechnologie nuttig kunt inzetten.” Scholen kunnen dit soort technologie bijvoorbeeld ook inzetten voor een beurs/ouderavond of themaweek
Méér mogelijk
Overigens, TZA Twente heeft méér zorgtechnologie in huis dan in de Zorgkoffer meekomt. Mariëlle: “Docenten Z&W van scholen die deelnemen aan STO Twente en die ook interesse hebben in onze SmartClips en CRDL, kunnen ons gewoon even mailen via onze probeerservice (probeerservice@tza.nu). Omdat STO Twente lid is van de TZA is deze technologie voor hen via TZA Twente te huren.”