top of page

1.400 Twentse vmbo-leerlingen ontdekken de bouw!

Van 15 t/m 18 maart organiseerde het Techniekhuis Twente in Hengelo de tweejaarlijkse Bouwontdekdagen. Maar liefst circa 1.400 Twentse vmbo-leerlingen doorliepen een carrousel vol doe-activiteiten en wetenswaardigheden over de bouw. Jan Willem Aardema, directeur van Bouwschool Twente, onderdeel van het Techniekhuis Twente: “Met een mbo-diploma in de techniek heb je een gouden toekomst. Laten we met elkaar goed realiseren dat die toekomst in de meeste gevallen stárt op het waardevolle vmbo. Daarom zetten we onze deuren wagenwijd open voor deze doelgroep en niet te vergeten: ook hun ouders.”

De leerlingen gingen aan de slag met het maken van een bureaulamp. Bij binnenkomst ontvingen zij hiervoor een tasje met alle benodigde onderdelen. Een ideaal werkstuk om gefaseerd met meerdere facetten van techniek kennis te maken, want schilderen, timmeren en elektrotechniek komen hier in deze carrousel heel mooi samen.


Leren samenwerken 

Een uitdagende onderbreking van de carrousel was een spel met het in teamverband slim en efficiënt verplaatsen van gekleurde blikjes om samen een eindresultaat te bereiken. Hier gold even niet het technisch talent, maar de kunst van het leren samenwerken aan één doel. Ook in de techniek is teamwork een steeds belangrijkere competentie. Ook bekeken de leerlingen een film over de diverse bouwopleidingen in het Techniekhuis Twente. Huidige leerlingen vertellen in deze film over hun opleiding en ervaringen.


Deelname vanuit heel Twente  

Vmbo-leerlingen uit de 2e en 3e klas van maar liefst 15 scholen uit Twente namen deel, van Rijssen en Nijverdal tot en met Haaksbergen, Almelo, Oldenzaal, Enschede en Hengelo. Na afloop van de carrousel nam elke vmbo-leerling, ter herinnering, de zelfgemaakte en unieke bureaulamp mee naar huis. De vmbo-scholieren werden door de organisatie van de Bouwontdekdagen per bus netjes bij school opgehaald en weer teruggebracht. Jan Willem: “Het draait niet alleen om kennismaken met techniek, maar ook om een stukje emotie en aandacht. We hopen dat zo een goede ervaring ontstaat met techniek die deze leerlingen meenemen bij hun profielkeuze.” Overigens, de foodtruck met een blikje drinken en een warm broodje ging er bij de jonge techneuten prima in. Jan Willem: “Bijkomend resultaat van de Bouwontdekdagen is dat de docenten en decanen van de vmbo’s die de leerlingen begeleiden, ons beter leren kennen. Het Techniekhuis Twente is nog niet bij alle professionals goed bekend als vervolgopleider in de techniek na het vmbo.”


Ook de focus op ouders  

Onderzoek wijst uit dat de ouders van vmbo-leerlingen een grote stem hebben in de keuze voor techniek door hun kinderen. Jan Willem: “Dus stelt het Techniekhuis Twente op donderdag 21 april haar deuren wijd open voor de ouders van de leerlingen die de Bouwontdekdagen hebben bezocht. Via vier workshops ervaren ze zelf hoe het is om in de bouw te werken en ook: hoeveel mooie carrièrekansen er voor hun dochters en zonen liggen. En die loopbaan begínt op het vmbo!”


Techniekhuis Twente: up and running  

Het Techniekhuis Twente aan de Lansinkesweg 28a in Hengelo is sinds januari 2019 volledig open en in werking. Dé plek waar aankomende bouwprofessionals samenkomen om de beste in hun vak te worden. In deze oude monumentale fabriekshal leren deze beginnende vaklieden de fijne kneepjes van het vak door dynamisch, innovatief en praktijkgericht MBO-onderwijs. In het Techniekhuis Twente werken onderwijs en bedrijfsleven samen onder één dak.

bottom of page