top of page

Boot bouwen met razend enthousiaste leerlingen PIE

Je leest het overal: laat leerlingen techniek op het vmbo iets dóen en ze schieten uit de startblokken. In de STO subregio Almelo e.o. hebben ze dit goed begrepen. Leerlingen PIE bouwen samen een metalen boot. Een sterk staaltje laswerk waarbij STO-partner Hofman Staalbouw meehelpt. Een project waar de leerlingen iedere week reikhalzend naar uitkijken. Vooral omdat ze een extra gemotiveerde docent PIE hebben in de persoon van Nico van Harten. Ook mooi: vrijwilliger Derk Hendriks draait belangeloos mee in dit project en brengt zijn bedrijfskennis in.

Nico is instructeur PIE op het CSG Het Noordik: “Alle technieken beheers en onderwijs ik. Techniek zit van nature in mij én ik heb mij altijd laten bijscholen. Het technieklokaal hier is voor mij één grote speeltuin. Thuis heb ik een grote werkplaats waar ook jongelui uit de buurt aan de slag kunnen.”


Eerst mini… 

Op dit moment bouwt Nico met zijn PIE-leerlingen elke woensdagmorgen aan een metalen boot: “Dit valt onder hun keuzevak lassen. De leerlingen hebben de vlet eerst in de schaalgrootte van 1:10 gelast. Hiervoor stelde Boer Metaaltechniek een pakketje samen met op maat voorgesneden stalen onderdelen. Handig was dat de leerlingen hiervoor in lesverband instructievideo’s op YouTube konden bekijken.”


Nu maxi… 

Gewapend met die kennis uit dit mini-project zijn de leerlingen onder leiding van Nico nu de boot op ware grootte aan het lassen: “De bodemplaat zit inmiddels aan de zijkanten vast gelast. Ook het voordek en achterdek en voorschot en achterschot zijn inmiddels gelast. Let wel: met puntlassen, dus om de 15 á 20 cm centimeter leggen de leerlingen een kleine las en buigen ze de recht aangeleverde platen rond bij. Daardoor leren ze ook omgaan met lijmtangen, spanbanden en takels, dus aanmerkelijk méér dan alleen lassen.”


Support vanuit Hofman Staalbouw  

De STO-subregio Almelo e.o. werkt nauw samen met meerdere techniekbedrijven, waaronder Hofman Staalbouw uit Vroomshoop. Nico: “Enkele leerlingen lopen in dit bedrijf een lasstage. Hofman heeft voor ons belangeloos het transport verzorgd van de stalen platen naar ons technieklokaal op het Noordik. Als straks de boot klaar is, zorgt Hofman ook voor een professionele roestbestendige eindbehandeling. Voor de houten onderdelen van de boot, zoals op de vlakke bodem leveren de BWI-leerlingen ondersteuning.”


Praktijkinbreng van vrijwilliger  

De boot wordt 4.60 m lang en circa 1,60 m breed. Het totaalgewicht na oplevering? Pakweg 300 kg. De eerste tewaterlating is gepland voor één van de laatste lessen van het schooljaar 2021-2022. Nico: “We hebben hier naast de school een vijver en daar gaan we de tukkervlet uitproberen.” Vrijwilliger Derk Hendriks draait belangeloos mee in dit project. Nico: “Derk heeft altijd bij Wichers Metaal in Vriezeveen gewerkt. Op de woensdagmorgen loopt hij mee om onze leerlingen te begeleiden in dit project. Zijn praktijkinbreng is heel waardevol, hij is zelf een goed lasser. Hij komt met mooie praktijkoplossingen als de leerlingen ergens tegenaan lopen.”


Ook interesse vanuit andere richtingen  

Nico: “Dit project is een enorme stimulans om daadwerkelijk voor techniek te kiezen. De leerlingen zijn razend enthousiast en vertellen hun ervaringen door aan andere leerlingen. Wekelijks zien we ook 10 tot 15 leerlingen van andere richtingen komen kijken naar het project. Voor hun ogen zien zij een mooie boot ontstaan. Dit techniekproject werkt dus ook heel aanstekelijk op andere leerlingen en ook hun docenten. Zelf leren Derk en ik nog heel veel, vooral het beteugelen van je eigen enthousiasme en de leerlingen de kans geven eerst alles zelf te ontdekken.”


Vrijwilligers welkom!  

Uiteraard zij meer vrijwilligers welkom zoals Derk. Samen met hen kunnen onze leerlingen mooie stappen maken. Hier zin in? Overleg vrijblijvend met Eric Raanhuis via e.raanhuis@noordik.nl

bottom of page