top of page

Dankzij Sterk Techniekonderwijs nieuwe technologie gepresenteerd tijdens Transportdag Rijssen

OT&L Rijssen-Holten (Opleidingscentrum Transport & Logistiek) organiseerde op zaterdag 14 mei de Transportdag 2022. Tijdens deze Transportdag presenteerden transportbedrijven uit Rijssen en omgeving hun bedrijf aan belangstellenden, ook aan jongeren. Daniëlle Hofsté greep de kans aan om haar nieuwste technologische onderwijsinnovaties te promoten, mogelijk gemaakt door Sterk Techniekonderwijs Twente (STO): “Onze focus bij de presentatie lag op de leerlingengroep van 10 – 17 jaar. We hebben wel 100 jonge bezoekers mogen ontvangen! Ook meisjes, want ik benadruk graag dat ook zij in de transportsector hele mooie functies kunnen vervullen.”

Profiel M&T van belang voor STO Twente  

Daniëlle is docent Transport & Logistiek binnen het profiel Mobiliteit & Transport (M&T) aan CSG Reggesteyn: “Dit profiel valt onder het aandachtsveld van STO Twente. Mijn praktijklokaal heb ik bij OT&L, de organisator van de Transportdag 2022. Het mooiste praktijklokaal van Nederland, zeg ik altijd. Bij OT&L geef ik onze vmbo-leerlingen les en daarmee heb je al direct het idee achter de doorlopende leerlijn te pakken.”


Presentatie heftrucksimulator 

Het praktijklokaal bij OT&L is door Daniëlle en haar leerlingen van CSG Reggesteyn extra netjes op orde gebracht voor de Transportdag: “Ook hebben ze creatief meegedacht met wat we de bezoekers zouden kunnen aanbieden. Wat zo mooi is, is dat ik inmiddels meerdere STO-projecten heb opgestart. Voor twee van die projecten waren net op tijd de materialen gearriveerd en konden we die aan de bezoekers van de Transportdag presenteren. Eén van die twee projecten is de aanschaf van een heftrucksimulator. In mijn praktijklokaal staan veel prachtige dummy materialen en transportmiddelen, maar mijn leerlingen van 14 tot 17 jaar mogen niet met alles aan de slag. Ze zijn nog te jong en hebben geen certificaat. Met de heftrucksimulator kan dat wel en krijgen ze daadwerkelijk feeling met het order picken. Deze simulator hebben we tijdens de Transportdag trots gepresenteerd aan de bezoekers, begeleid door een technicus van het bedrijf dat de heftrucksimulator levert.”


Aanschaf robots  

Een tweede project dat is gerealiseerd dankzij STO Twente, is de aanschaf van robots. Daniëlle: “Een van de examenonderdelen is rit- en routeplanning. Leerlingen hebben daar geografisch moeite mee, merk ik. Dankzij robots maken we dat voor de leerlingen visueel veel toegankelijker. Ik ben gestart met Ozobots van Heutink. Met gekleurde stiften kunnen de leerlingen coderen en hun rit- en routeplanning maken. Daarmee zien we bij de leerlingen een enorme ontwikkeling. Eerst vinden ze het moeilijk en al snel zeggen ze: ik snap het!” Inmiddels heeft Daniëlle dankzij STO Twente een vervolgstap ingezet met een betere soort robots: de Rockies. Daniëlle: “Deze staan in het Technolab van CSG Reggesteyn. De leerlingen kunnen daarmee kartons optillen, die met 3D printers gemaakt zijn. Hiervoor zijn opdrachten geschreven met en door leerlingen. Dit kan gekoppeld worden aan stellingen en drones.  Dat is weer mogelijk dankzij de technologie in ons Technolab. Met de robots en stellingen kunnen de leerlingen ook leren orderpicken.  Zo grijpt alles in elkaar. Tijdens de Transportdag konden we de eerste opdrachten met een Rockie laten zien. Door deze innovaties zijn er steeds meer mogelijkheden om de toekomstige werkplek te simuleren en zijn de leerlingen nog beter voorbereid op het MBO.”


Professionalisering dankzij STO Twente  

Daniëlle is enthousiast over STO Twente: “Dankzij dit programma kan ik mijn mooie vakgebied transport veel realistischer aan de leerling aanbieden. Ook heeft STO mij geholpen om weer een volgende stap in mijn eigen ontwikkeling te zetten. Zonder STO Twente had ik de technische creativiteit zoals we die voor de Transportdag hebben ingezet, niet zo professioneel kunnen etaleren.”

bottom of page