top of page

Docenten BWI professionaliseren met cursus dakdekken

Docentenprofessionalisering is een belangrijke activiteit van STO Twente. Bijvoorbeeld de docenten BWI van C.T. Stork College in Hengelo maken hier stevig werk van. Zo namen Dennis Winters, Jasper Lucas en Philipp Unverzagt begin juni deel aan de landelijke BWI-dag in Apeldoorn. Overigens samen met veel andere BWI-collega’s uit de andere subregio’s van STO Twente. Philipp: “Tijdens deze dag kwam STO regelmatig aan de orde.” Ook volgde dit bevlogen onderwijstrio inmiddels een cursus dakdekken voor het nieuwe keuzedeel ‘Daken en kapconstructies’: “Onvoorstelbaar hoe snel ook hier de ontwikkelingen gaan”, aldus het drietal docenten.

Philipp, Jasper en Dennis schetsen de achtergrond: “In schooljaar 2023 – 2024 starten wij op het C.T. Stork College in het vierde jaar met een nieuw keuzedeel Daken en kapconstructies. Alle BWI-leerlingen gaan dit verplicht doorlopen. Alles wat we al doen rondom dakconstructies nemen we hierin mee. Nieuw is dat we het onderdeel Dakdekken onder dit keuzedeel scharen. We zijn alle drie als BWI-docenten erg geïnteresseerd in deze materie en zagen in dat de innovaties binnen dakdekken inmiddels een vlucht hebben genomen.”


Versteld van alle technische innovaties 

Philipp, Dennis en Jasper volgden de cursus dakdekken vanuit Tectum, de stichting voor dakvakmanschap en dé opleider voor de platte dakenbranche: “Hun instructeurs namen de moeite om naar C.T. Stork College te komen om ons hier op te leiden. Dat scheelde ons ook nog eens heel veel tijd.” Tijdens de training stonden Philipp, Jasper en Dennis versteld van alle technische innovaties: “Het gaat nu heel anders dan vroeger. Wij wisten dat als wij het onderdeel dakdekken binnen het nieuwe keuzedeel “Daken en kapconstructies” goed wilden kunnen geven, wij eerst moesten worden bijgeschoold. Immers, onze professionalisering dient ertoe dat wij deze nieuwe stof vlekkeloos op de leerlingen kunnen overbrengen.”


Leerlingen voorbereiden op werkveld  

Werd dakbedekking vroeger aan elkaar gebrand, nu zijn er andere technieken voorhanden vanwege het brandgevaar. Zoals het veel veiliger aan elkaar föhnen met warme lucht van elkaar overlappende en uiteindelijk waterdichte delen dakbedekking.” Jasper: “Dat speelt vooral als je op een plat dak de dakbedekking aanbrengt onder een kapconstructie. Bij uitstek plekken met brandgevaar als je daar een traditionele brander gebruikt. Met de techniek waarbij je een föhn met hete lucht gebruikt komt er helemaal geen vuur meer aan te pas. Deze techniek hebben we tijdens de cursus geleerd en leerlingen komen dit later ook in het werkveld tegen als zij hiervoor kiezen.” Omdat de drie BWI-docenten bij Tectum de cursus dakdekken hebben gevolgd, ontvingen zij ook een starterspakket met instructiematerialen.


Beroepsoriëntatie Dakdekker platte daken 

Vmbo-leerlingen, ook uit Twente, uit het tweede t/m het vierde leerjaar, kunnen bij Tectum een drie uur durende beroepsoriëntatie volgen. Op die manier ontdekken ze of dakdekken, vallend onder het nieuwe keuzedeel Daken en kapconstructies, iets voor hen is. Hierbij maken de leerlingen kennis met de kenmerken van het beroep, de gereedschappen en verschillende dakbedekkingsmaterialen. Ook demonstreert een vaktechnisch docent verschillende technieken. Daarna gaan de leerlingen onder begeleiding zelf aan de slag. Zij branden bitumen en föhnen pvc. Philipp: “Vanuit C.T. Stork College zouden we met de leerlingen BWI graag aan deze beroepsoriëntatie deelnemen vanaf het schooljaar 2023-2024.” En raken de leerlingen in de ban van dakdekken? Dan kunnen deze leerlingen na het afronden van het vmbo een officiële mbo opleiding volgen bij Tectum.


Sponsoring door BMN Bouwmaterialen Hengelo  

Jasper heeft tot slot nog een belangrijke aanvulling: “Binnen het keuzedeel “Daken en kapconstructies” komt er uiteraard ook aandacht voor hellende daken. Leerlingen gaan hiervoor samen werken aan een kapconstructie. Daar hebben we materialen voor nodig zoals geïsoleerde dakplaten met dakpannen erop. BMN Bouwmaterialen Hengelo gaat ons met deze materialen sponsoren door deze aan te leveren. Daar zijn we hen heel dankbaar voor.”

bottom of page