top of page

Gloednieuwe STEL-dag trekt honderden enthousiaste vmbo-leerlingen

De STO-subregio Almelo e.o. stak op woensdag 18 mei fors haar nek uit met de grootschalige organisatie van de allereerste STEL-dag. Een primeur met veel inzet die rijkelijk werd beloond! Onder een strakblauwe hemel trokken honderden vmbo-klas 1 leerlingen naar het stadion van Heracles. Vanuit een speels en uitdagend programma maakten zij op drie locaties kennis met techniek en technologie specifiek binnen sport en voeding.

Wat begon als ‘technische’ rondleiding bij Heracles is door groot enthousiasme verworden tot een grootschalig evenement. Hiervoor is dan ook veel dank verschuldigd aan Heracles, sportbedrijf Almelo, IISPA en voetbalclub Oranje Nassau. En vooral ook aan Ivar Hageman en Gerwin Pol. Dat wij kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde dag is zeker ook te danken aan de collega -docenten van de Almelose scholen en de zeer betrokken club initiatiefnemers.


Dank voor tomeloze inzet docenten én Heracles  

Al met al was het een geweldige techniekbelevenis waarbij docenten van alle scholen in en om Almelo alles uit de kast getrokken hebben om leerlingen een appetizer te geven van wat er te doen is in het Technolab op school. Deze docenten hebben dit jaar zelf cursussen gevolgd en het enthousiasme hiervan was te zien. Wekenlang hebben zij hier tijd in geïnvesteerd om korte activiteiten rond het thema sport op te zetten. Ook dank voor de trainers van de Twente Heracles Academie! Zij hebben de hele dag in de blikkerende hitte met leerlingen gevoetbald.


Sport, voeding en nieuwe technologieën bleek een gouden vondst! Hoofdorganisator was STO Kartrekker Henk Bos, decaan vmbo en sectieleider HBR op het Erasmus: “Als je jonge mensen wilt triggeren voor techniek en technologie, dan helpt een aansprekend thema. Sport, voeding en nieuwe technologieën bleek een gouden vondst! We hebben alle activiteiten om deze thema’s opgebouwd en vooral: de leerlingen konden heerlijk zelf aan de slag! Alles draaide om zelf doen en dat sloeg 100% aan.”


Leerlingen de ogen helpen openen  

Henk: “De Stel-dagen zijn hét startschot voor de leerlingen om vooral de prachtige technische profielen verder te ontdekken op de scholen. Wij hopen dat deze eerste kennismaking naar meer smaakt. Dat ontdekken en ervaren ook laat zien dat er meer is te kiezen dan je in eerste instantie zou verwachten. We willen de leerlingen de ogen helpen openen voor alle kansen die techniek en technologie hen bieden! Bijvoorbeeld: welke techniek en technologie komt er allemaal om de hoek kijken als je een voetbalwedstrijd organiseert? Maar ook hoe technologie een rol speelt in de zorg.”


Goed voorbereid 

Voorafgaand aan de STEL-dagen hadden de leerlingen samen met hun docenten een inspirerende film bekeken en een voorbereidende opdracht uitgevoerd. De insteek? Waar zouden we zijn zonder techniek en technologie? Daarmee kwamen de leerlingen goed voorbereid naar de sportiefste locatie van heel Almelo en omstreken!


Opgebouwd rondom vier onderwerpen  

Henk: “Dit evenement is rondom vier onderwerpen opgebouwd: Sport & beweging, Techniek & technologie, Energie & duurzaamheid en Leefstijl & gezonde voeding. Vandaar de afkorting STEL. In zowel het Heracles stadion als in de IISPA-hal en bij ON namen de leerlingen via een carrousel 1,5 uur deel aan allerlei spannende technologie-activiteiten. Maar STEL staat ook voor het aanspreken van de verbeelding van de kinderen: Stel je voor waar we zouden zijn zonder techniek? Stel je voor wat er nodig is aan techniek en technologie om een wedstrijd te laten plaatsvinden? Kun jij je voorstellen welke beroepen er zijn binnen de techniek? Kortom, een evenement dat veel laat zien, hopelijk tot de verbeelding zal spreken en vooral ook leuk is! Behalve vanuit de wens als IISPA en Heracles om maatschappelijk verantwoord te ondernemen is deze STEL-dag ook omarmd om techniek/technologie en sport te belichten. Techniek en technologie om wedstrijden te laten plaatsvinden, sporters te monitoren en prestaties te verbeteren.


Van pilot naar jaarlijks terugkerend event  

Alle eerstejaars vmbo-leerlingen van de scholen die deel uitmaken van de STO subregio Almelo waren hiervoor uitgenodigd. Om precies te zijn: Noordik, Erasmus, Pius X, Mozaïek en Zone.college. Henk: “Bij deze eerste editie van de STEL-dagen kozen we er bewust voor om enkel de Almelose scholen uit te nodigen. Noem het een pilot, als je wilt. Maar al wel een compleet opgetuigde pilot! In de volgende editie sluiten dan Vroomshoop, Vriezenveen en Tubbergen ook aan. We hebben heel veel positieve ervaring opgedaan. Het is nadrukkelijk de bedoeling van de STEL-dagen een jaarlijks terugkerend evenement te maken, in september/oktober.” Henk ziet uiteraard het belang van héél STO Twente en nodigt nadrukkelijk de collega’s uit de andere subregio’s uit om dit event ook te organiseren: “Wij delen graag onze ervaring met hen.”


Een gewild onderdeel van STEL was de Innovatiebox van het Heracles stadion. Hier konden de leerlingen kennismaken met de e-sporters via e-gaming. Plus aansprekende uitleg wat Heracles hiermee wil en wat de opbrengst is. En uiteraard: welke technologie Heracles hiervoor gebruikt! Een opmerking van een leerling: “Thuis game ik ook, hier wil ik later in door!”


Lekker zelf met technologie aan de slag 

Om 12.00 uur werd een door de leerlingen zelf vervaardigde én uiteraard supergezonde en voedzame lunch gegeten. Een geweldige opdracht voor onze collega’s van het Zone.college. Zij hebben dus met ruim 400 leerlingen in verschillende sessies dit mogelijk gemaakt! En om 14.00 uur rondde een net zo gezonde en lekkere smoothie deze eerste STEL-dag af. De conclusie? Honderden eerstejaars vmbo-leerlingen doken een dag lang in de ene technologie-activiteit na de andere. Niet door te kijken, maar door het lekker zelf te doen!” Henk tot slot: “Een zeer diepe buiging voor iedereen die betrokken was bij deze mooie dag.”

bottom of page