top of page

Instructeur samen met zijn leerlingen geslaagd voor lasdiploma van NIL

Geweldig nieuws! Nico van Harten, instructeur PIE aan CSG Het Noordik in Vroomshoop én twee van zijn leerlingen zijn geslaagd voor hun NIL-diploma voor lastechniek. Dit scholingstraject kwam tot stand via de samenwerking tussen STO Twente en Hofman Staalbouw. De opleiding bij Hofman lag van september 2023 tot en met april 2024 in vertrouwde en vakkundige handen van Jan Tijhuis, de opleider voor Metaal & Techniek, en zijn collega Dennis Bakker. Nico: “Jan is vooral actief met promotie voor lassen en Dennis focust met name op het lesgeven zelf.”

Lasapparatuur gesynchroniseerd 

De twee leerlingen Gijs en Valentino zitten in het vierde jaar en deden onlangs examen. Nico: “Hun lasopleiding hebben ze uiteraard op CSG Het Noordik gevolgd, maar het grootste deel daarvan intern bij Hofman Staalbouw.” Nico: “Twee van onze lasapparaten op school hebben we daar speciaal voor omgebouwd. Deze hebben we de instellingen meegegeven zoals ook Hofman die voor haar eigen lasapparatuur gebruikt. Door deze aanpassingen konden beide leerlingen vol aan de bak met het leren lassen voor het erkende NIL-diploma.” Deze aanpassingen zijn ook gunstig voor de jongens en meiden die in de toekomst hun lasdiploma willen halen, geeft Nico aan: “Het is voor hun opleiding dan heel handig dat de lasapparatuur bij Hofman Staalbouw en bij ons op school is gesynchroniseerd.”


Praktijkdiploma 

Gijs en Valentino deden ook mee aan de laswedstrijden in Groningen in maart. Dit betrof de voorronde voor het Nederlands kampioenschap lassen voor vmbo-leerlingen. Nico: “Voor de finale werden zij weliswaar niet geselecteerd, maar voor hun goede kwaliteiten als lasser haalden zij door mee te doen aan deze voorronde in één moeite door hun praktijkdiploma. De vakkundige beoordelaars hiervan in Groningen waren lasdocenten die ook altijd de NIL-examens afnemen.”


Ook instructeur geslaagd 

Maar niet alleen Gijs en Valentino zijn geslaagd! Ook hun instructeur Nico van Harten volgde de praktijkopleiding bij Hofman Staalbouw: “De leerlingen en ik hebben tegelijk de theorie gevolgd en ook ik ben geslaagd voor het NIL-diploma. Ik ben hierin dus gelijk opgegaan met mijn leerlingen Gijs en Valentino. Uiteraard was lassen een vak op de MTS en heb ik daar mijn diploma voor gehaald. Maar het is ook wel belangrijk dat als je je leerlingen opleidt voor een specifiek lasdiploma je daar zelf ook over beschikt. Veel wist ik al, maar vooral door de details ben ik weer opgefrist. Mijn nieuwe kennis kan ik vervolgens ook weer overbrengen aan nieuwe leerlingen.”


“Ik ga met een lach op mijn gezicht naar Hofman, de sfeer daar is ontzettend gezellig”


Vervolgopleiding 

En dat is nog niet alles! Eén van deze leerlingen, Valentino, gaat na zijn eindexamen aan het Noordik zijn opleiding volgen bij Hofman Staalbouw. Dat betekent dat hij zowel leerling van ROC van Twente is alsook praktijkscholing krijgt bij Hofman Staalbouw. Dit prachtige resultaat was zonder de STO-samenwerking niet mogelijk geweest. Valentino: “Eerst deed ik daar een snuffelstage en boden zij mij een bijbaan aan. Vervolgens heb ik hier de praktijkopleiding voor het lassen gevolgd. Ik ga met een lach op mijn gezicht naar Hofman, de sfeer daar is ontzettend gezellig. Ik ga na de zomer naar ROC van Twente voor de opleiding die eerder Allround Constructiewerker werd genoemd. Lassen maakt hier een onderdeel van uit.” Waarom vindt Valentino lassen zo leuk? “Van mijzelf ben ik een redelijk druk persoon en van lassen word ik heel rustig door mij te focussen op één ding.”


Herhaling in de pen 

De kans is zeer groot dat de lasopleiding in samenwerking met Hofman Staalbouw zich gaat herhalen. Nico: “Voor de ronde van volgend jaar hebben we inmiddels nog meer animo, waarschijnlijk ook van twee meiden. Zij zijn onderling heel enthousiast en het is leuk om hun lastechniek en de vorderingen daarin te beoordelen. Inmiddels volgen zij op de maandagmiddag lastechniek bij Hofman als keuzevak vanuit Het Noordik.”


Jan Tijhuis, de opleider voor Metaal & Techniek bij Hofman Staalbouw overhandigde de diploma’s persoonlijk aan deze drie toppers, zie foto.

bottom of page