top of page

Leerlingen C.T. Stork College op SMEOT klaargestoomd voor junior vakwedstrijden van NIL

Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) organiseert jaarlijks regionale laswedstrijden voor jong talent van vmbo-en praktijkscholen. Dit jaar doen er op 15 maart twee leerlingen van C.T. Stork College mee in de categorie lassen. De voorbereiding op deze vakwedstrijden? Die ligt in vakkundige handen van Eddy ter Beest en Maarten Damink, praktijkdocenten bij SMEOT, én een groep mbo-studenten die hier de opleiding constructie en plaatbewerking volgt. Een bijzondere variant van de doorlopende leerlijn!

Focus op lastalenten  

Vanuit C.T. Stork College vindt een aantal leerlingen al de weg naar SMEOT om met state-of-the-art apparatuur te leren lassen. Hans Fokke: “Twee talenten uit die groep zijn geselecteerd voor deze vmbo vakwedstrijd van NIL. Mijn collega’s Eddy ter Beest en Maarten Damink wierpen zich enthousiast op om deze twee lastalenten naar deze wedstrijd in maart te begeleiden. In een master class-achtige setting brengen zij deze twee toppers op een aantal vrijdagmiddagen nog even de fijne kneepjes van het vak bij.” Goed nieuws overigens is dat één van deze twee lastalenten van plan is door te stromen naar de constructie en plaatbewerking opleiding op mbo-niveau.


Goede samenwerking met C.T. Stork College  

Eddy ter Beest was zelf ooit leerling op wat we nu C.T. Stork College noemen: “Ik zag ineens op LinkedIn een artikel voorbijkomen over de vmbo laswedstrijden vanuit het NIL. Ik heb direct het C.T. Stork College benaderd. Usman Azhar is docent PIE en hij selecteerde twee lastalenten: Dusan Jelic en Bas Weber. Zij doen op 15 maart mee met de junior vakwedstrijden van NIL voor de regio Midden, Oost & Zuid bij Vakopleiding Techniek in Cuijk.” De insteek is dat de deelnemers werkstukken maken die ook bij SMEOT vereist zijn voor het behalen van het lasdiploma. De deelname levert hen in ieder geval een praktijkdiploma op gekoppeld aan het NIL. Eddy: “Komen deze deelnemers volgend jaar vanuit C.T. Stork College naar SMEOT? Dan hoeven ze alleen nog maar hun NIL-theorie bij SMEOT te behalen en zijn ze in het bezit van een compleet diploma. Meedoen is dus altijd winnen!”


Veelzijdige support 

Wel vroeg Usman of de twee leerlingen extra konden oefenen ter voorbereiding en Eddy nam deze twee jongens vervolgens onder zijn hoede: “Elke vrijdag hebben we hier bij SMEOT een klas met eerstejaars mbo-leerlingen, waarvan een aantal afkomstig is van C.T. Stork College. De twee vmbo-lastalenten draaien in die groep mee en krijgen extra ondersteuning van mij en mijn collega Maarten Damink. Maar ook heel belangrijk: ook onze mbo-studenten begeleiden deze twee leerlingen op vrijdagmiddag. Zo krijgen deze vmbo-leerlingen al direct de sfeer, houding en kennis mee op mbo-niveau. Ook nog eens van mbo-leerlingen die ook grotendeels van C.T. Stork College afkomstig zijn. Hoe mooi is dat? En of de lastalenten nu winnen of niet: ze groeien sowieso door alle begeleiding op mbo-niveau bij SMEOT.”

Blijf onze nieuwsbrief van STO Twente volgen, want uiteraard houden wij u op de hoogte van het vervolg op 15 maart.

bottom of page