LOB Canisius Tubbergen ook bij techniekbedrijven
Het Canisius in Tubbergen, onderdeel van STO Almelo e.o., brengt Loopbaanoriëntatie en -begeleiding concreet in de praktijk voor vmbo-BK. Elke dinsdagmiddag gaan ze in kleine groepjes op pad naar bedrijven. Zo ontdekken ze verschillende branches, waaronder de technische. Bij de bedrijven krijgen leerlingen een rondleiding en gaan ze daarna met een praktische opdracht aan de slag. De eerste reacties zijn positief, zowel van de bedrijven, leerlingen en begeleidende docenten. STO Twente keek mee bij twee technische bedrijfsbezoeken bij Bouwmetaal en Loohuis Installatietechnieken in Tubbergen op dinsdagmiddag 12 november. Deze aanpak helpt de leerlingen bij het gericht kiezen van hun profiel in de bovenbouw/leerjaar 3.
Samenwerking Canisius en Innovatiehub Tubbergen
Anne-Fleur Theussing is de drijvende kracht achter de Innovatiehub Tubbergen. Hierbij zijn zeven bedrijven in Tubbergen aangesloten, waaronder Bouwmetaal en Loohuis Installatietechnieken: “Met deze bedrijven creëren we een stimulerende omgeving waarin talent en organisaties samenwerken om de regio Noordoost Twente te versterken. We ondersteunen daarom graag de manier waarop het Canisius Loopbaanoriëntatie en -begeleiding in de praktijk brengt met bedrijfsbezoeken. We doen de planning en organisatie van deze bedrijfsbezoeken samen met Marleen Peddemors. Zij is docent en stagecoördinator op het Canisius en heel actief binnen de subregio Almelo e.o. van Sterk Techniekonderwijs Twente.” Naast de bezoeken aan de techniekbedrijven gaan de leerlingen ook kijken en aan de slag bij de horeca, een basisschool, een zorginstelling, apotheek en dierenverzorging. In totaal zetten maar liefst 15 tot 20 bedrijven hun deuren gastvrij open voor leerlingen van het Canisius Tubbergen.
Bouwmetaal: gespecialiseerd in non-ferro metalen
Bouwmetaal verwerkt non-ferro metalen zoals zink, aluminium en koper tot hoogwaardige (prefab) dak- en gevelbekledingen. Marcel Krikhaar is directielid bij Bouwmetaal en actief met commercie: “Ik roep al bijna 20 jaar: ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’ Als je niet meedoet met activiteiten zoals deze van het Canisius, dan mis je de aansluiting met de toekomstige generatie technici. Daarom investeren we graag tijd en capaciteit. Hoe mooi is het dat we de jeugd enthousiast kunnen maken voor techniek door te laten zien hoe spectaculair het is om mee te mogen helpen aan het realiseren van een mooi bouwwerk?” Niet alleen werkt Bouwmetaal mee aan deze LOB-bezoeken, maar neemt ook enthousiast deel aan Techniek Tastbaar, het Talent Event en stages. Samen met het Canisius ontwikkelen zij momenteel een nieuw keuzevak.
Mooi samengesteld programma
Bij Bouwmetaal krijgen de leerlingen eerst een leuke presentatie over het bedrijf en het werk door Marcel Krikhaar. Daarna ontvingen de leerlingen een korte rondleiding door de werkplaats én mochten ze onder begeleiding hun eigen telefoonhouder buigen met een metaalbewerkingsmachine. Zij werden hierin vakkundig en veilig begeleid door Kelvin ter Grote. Kelvin is vanuit op het vmbo begonnen en doorgegroeid tot meewerkend voorman voor de aansturing van al het prefab werk en is als medeaandeelhouder benoemd tot één van de directeuren bij Bouwmetaal. Kelvin: “Ze leren eerst de maatvoering van de te maken telefoonhouder af te lezen van de tekening. Daarmee kunnen ze vervolgens inmeten waar precies de zetbank zijn buigende werk moet doen. Dit werkstuk laat de leerlingen eigenhandig heel goed kennismaken met de materialen en de machines die we gebruiken.”
Van vmbo tot…mededirecteur!
Bij het bezoek aan Bouwmetaal ging ook Marleen Peddemors van Canisius Tubbergen mee. Zij heeft als docent Kelvin nog in de klas gehad. Hij vertelt: “Ik kwam als elektromonteur op mbo-niveau binnen en heb mij mogen ontwikkelen. Mijn technische loopbaan is uiteindelijk op het Canisius begonnen, dus ik hoop een voorbeeld te zijn voor de leerlingen die nu vanuit hun Loopbaanoriëntatie en -begeleiding bij ons op bezoek komen.”
Ook aan de slag bij Loohuis Installatietechnieken STO Twente keek op dinsdagmiddag 12 november ook mee bij Loohuis Installatietechnieken in Tubbergen. De leerlingen werden enthousiast begeleid door Aloys Hasselbekke. Ook zij kregen een introductie, korte rondleiding én gingen aan de slag met een werkstuk. Ze bogen onder begeleiding van Aloys verwarmingsbuizen tot een mooie hartvorm met gebruik van het juiste gereedschap. Leuk om daar ook led- of kerstverlichting omheen te wikkelen, bijvoorbeeld voor kerst of voor moederdag. Aloys: “De leerlingen leerden hoe zij een verwarmingsbuis moeten buigen én de persverbindingen maken met de hulpstukken.” Eveneens ontdekten de leerlingen hoe zij via een schakelbord én het inpluggen van de juiste leidingen allerlei lichtschakelingen konden maken, inclusief de befaamde hotelschakeling.
Begeleiding van gepensioneerde professional Aloys: “Ik heb 50 jaar met plezier gewerkt bij Loohuis Installatietechnieken. Ik ben met pensioen, maar kom graag terug om deze leerlingen te begeleiden. Ook ben ik nog twee dagen in de week de praktijkbegeleider van alle BBL’ers van Loohuis Installatietechnieken. Die BBL’ers komen hier vanuit het vmbo, dus steek ik ook graag tijd in deze LOB-activiteit van het Canisius.” In de groepjes vanuit het Canisius doen ook meiden mee. Aloys: “Bij Loohuis in Fleringen hebben we twee technische vrouwen in dienst. Ik mag hen begeleiden op de werkvloer in hun loopbaan.” Marleen Peddemors: “Het mooie is dat deze meiden, oud-leerlingen van het Canisius, bij Loohuis zijn beland via een snuffelstage. Zij raakten daardoor heel enthousiast en wilden beslist verder in de installatietechniek. Je ziet dus dat snuffelstages werken.”
Reactie leerlingen
En de leerlingen zelf? Imre, Isa en Ise: “Dit soort technisch werk hebben wij nog nooit gedaan. We leren dit hier voor het eerst en sommige dingen van techniek zijn best leuk. We zijn bij meer bedrijven langs geweest zoals bij House of Skills, een zorginstelling, bij een apotheek en op een boerderij. We kiezen dit jaar het profiel waarin we door willen. Als we hier niet waren geweest, dan kun je er ook niet voor kiezen, toch?” Marleen: “De vorige keer hadden we bij Loohuis leerlingen die enthousiast aangaven dat ze niet wisten dat techniek zo leuk kon zijn.” Ook Alfons Wesselink ging mee als begeleider bij Loohuis. Op het Canisius is hij docent D&P: “Als docent helpt mij dit. Ik leer hiervan, ook al ben ik theoriedocent en geen praktijkdocent. Het is altijd goed om als docent een breed beeld te vormen van alle mogelijkheden voor leerlingen in de techniek.”