top of page

Pilot nieuwe invulling Girls Day aan alle kanten geslaagd

Hoewel iets later gepland dan de landelijke Girls’ Day: de gezamenlijke pilot op 23 april van Girls’ Day 2024 door ROC van Twente en De Waerdenborch was een verfrissend succes. In deze nieuwe invulling rouleerden de meiden in een carrousel een dag lang langs drie workshops onder leiding en organisatie van Ynske van der Meulen, samen met de vmbo-mbo coördinatoren van ROC van Twente. Zij is docent Natuur en Techniek aan De Waerdenborch. Dankzij heel veel inzet en praktische begeleiding van docenten, de vmbo-mbo coördinatoren én leerlingen van ROC van Twente verliep deze nieuwe invulling van Girls’ Day gesmeerd. Opnieuw bewees ROC van Twente een actieve STO-partner te zijn!

Compleet beeld van techniekmogelijkheden 

37 meiden deden mee uit de eerste klas vmbo van de Waerdenborch uit zowel Goor als Holten. Zij volgden in drie groepen in totaal drie workshops, bedoeld om hen een compleet beeld te geven van alle technische opleidingen op ROC van Twente in Hengelo. Bij de workshop Elektrotechniek soldeerden zij een elektronische dobbelsteen. De meiden leerden wat stroom en spanning is en experimenteerden met het bouwen van schakelingen. In de opleiding tot Technicus Engineering komen werktuigbouwkunde en mechatronica samen. De opdracht hier reflecteerde die combinatie heel praktisch door het bouwen van een tafellampje van metaal en elektra. Bij de workshop Installatietechniek stonden fitten en knellen centraal met als resultaat een fotostandaard. Ynske: “Deze workshops zijn typisch iets voor meiden. Op dit soort werk kunnen zij zich concentreren en ze zien resultaat van hun inzet.”


Veelzijdige ondersteuning 

John Nijenhuis van ROC van Twente is één van de twee vmbo-mbo coördinatoren en nauw betrokken bij deze Girls’ Day: “Het is heel belangrijk om deze meiden bij ons over de vloer te krijgen. Ze krijgen al een beetje de sfeer mee van hoe het op het mbo is, ook al zitten ze nu nog in de eerste klas van het vmbo. In één moeite door komen ze in aanraking met techniek. Onze kernboodschap? Van techniek kreeg je vroeger vieze handen, maar nu hoeft dat beslist niet meer. Ook laten we ze in drie workshops zelf ontdekken dat techniek echt óveral is.”


Meiden brengen andere teamdynamiek 

Gerben Diersen is de collega vmbo-mbo coördinator van John: “ROC van Twente wil graag meer meiden interesseren voor techniek. Daarbij maakt het niet uit wélke techniek, als ze er maar een keertje mee in aanraking zijn gekomen. Daar is deze Girls’ Day ideaal voor. Een specifieke keuze kunnen ze later altijd nog maken.” Ook benadrukt Gerben dat vrouwen in een techniekteam een goede en andere dynamiek met zich meebrengen: “Daar komt bij dat vrouwen motorisch verfijnder zijn, heel nuttig bij onder ander lassen.”


Inzet MBO-leerlingen 

Meer dan tien techniekleerlingen van ROC hielpen mee met de workshops, waaronder ook een aantal meiden. John: “Ooit besloten zij: techniek ís het voor mij, en door te helpen tijdens deze Girls’ Day proberen zij dit vonkje over te brengen op de meiden van De Waerdenborch.” Neem de 18-jarige Ype: “Ik doe de opleiding Technicus Engineering Elektrotechniek niveau 4 en zit in het derde jaar. Wanneer bij mij het kwartje voor techniek viel? Bij ons thuis heb ik altijd oude elektronica uit elkaar gesloopt.” Ook de 17-jarige Lieke hielp mee. Zij volgt de opleiding Technicus Engineering Elektronica niveau 4, eerste jaar: “Ik ben thuis opgegroeid met techniek. Natuurlijk, we willen meer meiden in de techniek, maar het moet je wel liggen. Je moet het kunnen en sterk in je schoenen staan.”


Het allerbelangrijkste: áárdigheid hebben in techniek 

Tom Blokhuis is docent Installatietechniek op ROC van Twente en begeleidde de workshop Installatietechniek: “Installatietechniek is niet langer een mannenberoep. Maar ook hier geldt: de interesse voor techniek moet wel uit de meiden zelf komen. Tijdens deze workshop zie je snel welke meiden er aardigheid in hebben, want dát is het allerbelangrijkste!” Zoë: “Na andere opleidingen, onder andere mechatronica, koos ik uiteindelijk overtuigd voor de richting werktuigbouwkundige installaties en zit ik in leerjaar 3, mijn examenjaar. Mijn vader was loodgieter en door met hem een dagje mee te lopen en een baantje bij een installatiebedrijf viel het kwartje voor mij. Hopelijk inspireer ik ook deze vmbo-leerlingen voor installatietechniek!”


Veel tegelijk leren 

De workshop Technicus Engineering werd georganiseerd door Ingrid Broens, en in de uitvoering geassisteerd door Miryam Bulut. Miryam: “In deze workshop leren de meiden allerlei zaken: tekening lezen, de opdracht uitvoeren én letten op kwaliteit en veiligheid.” Anne Kienhuis zit in het eerste leerjaar van Technicus Engineering. Ook zij ondersteunde enthousiast de leerlingen in de workshop: “De zorg heeft mij nooit gelegen. Eerst deed ik IT en tijdens een stage bleek dit toch niet mijn ideale keuze en koos ik voor Elektrotechniek. Mijn ervaringen zijn positief, ook op stage bij een installatiebedrijf. Iedereen wil mij helpen.” Ingrid Broens is docent Elektrotechniek bij ROC van Twente: “Rond mijn twaalfde deed ik een test die aangaf dat ik best technisch was. Toen had je natuurlijk geen Girls’ Day en workshops en moest je alles zelf ontdekken. En nu mag ik het overbrengen op de jonge generatie meiden!”


ROC van Twente…bedankt! 

Ynske van der Meulen dankte tot slot de collegiale inzet van de docenten, vmbo-mbo coördinatoren én leerlingen van ROC van Twente. Zij maakten deze Girls’ Day, samen met al het werk dat de meiden zelf verstouwden, tot een klinkend succes, inclusief lunchpakket voor alle deelnemers. Het wás een pilot, maar deze insteek smaakt naar meer. ROC van Twente…bedankt!

bottom of page