top of page

Pius X College Rijssen haakt in volle vaart aan bij STO Twente met focus op digitale geletterdheid

Pius X College Rijssen haakt actief aan bij STO Twente voor de periode 2025 t/m 2028. De specifieke insteek die Pius X College hierbij kiest is digitale geletterdheid. Dirk Nolte is de bevlogen en actieve techniekdocent én zij-instromer: “Ik ben heel hands-on, benoem uitdagingen en werk concreet en projectmatig naar een praktisch eindresultaat toe. Praten is okay, maar je moet je plannen ook gericht naar de praktijk vertalen. Soms mis ik dat in het onderwijs.”

Gemotiveerde zij-instromer 

Dirk werkte eerder in de grafische en metaalsector en is zowel op het werk als thuis altijd met techniek bezig: “Ik heb een oldtimer MGA uit 1960 gerestaureerd, volgde smeedcursussen en ben vrijwillige brandweerman. Ook heb ik veel met de jeugd en ben ik coach van het damesteam hockey van mijn dochter.” In 2019 stapte Dirk over naar het onderwijs als Technisch Onderwijs Assistent (TOA): “In 2019/2020 rondde ik de TOA-opleiding af en haalde ik mijn instructeursdiploma. Vervolgens vroeg de school of ik voor de klas wilde staan als techniekdocent, stond ik inderdaad een jaar voor de klas om het te ervaren en rondde ik voor de recente herfstvakantie mijn opleiding tot tweedegraads PIE docent af.” Inmiddels staat Dirk als techniek brede docent voor de klas. Alsof Dirk niet druk genoeg is, werkt hij ook als mentor, samen met zijn collega van Beeldende Vorming.


Advies voor mogelijke zij-instromers techniek Dirk is op Pius X College Rijssen nu aan het werk als techniekdocent voor de onderbouw voor zowel mavo en havo als vwo: “Onze school heeft STO-gelden gekregen voor de techniekprofielen en de andere leerlingen hebben daar natuurlijk ook voordeel van.” Binnenkort start Dirk zijn opleiding voor tweedegraads scheikundedocent: “Tien jaar geleden had ik niet kunnen drómen nu techniekdocent en mentor te zijn. Wat ik andere technici wil zeggen die ook zij-instromer willen worden, maar nog twijfelen? Het is minder moeilijk en zwaar om met leerlingen om te gaan dan menigeen denkt. Met humor, een bepaalde lichtvoetigheid én echte interesse in je leerlingen kom je in een heel mooi vak terecht.”


Praktische en projectmatige aanpak 

Dirk heeft een heldere benadering voor techniekonderwijs: “Ik ben heel hands on, benoem uitdagingen en werk concreet en projectmatig naar een praktisch eindresultaat toe. Praten is okay, maar je moet je plannen ook gericht naar de praktijk vertalen. Soms mis ik dat in het onderwijs. Dat projectmatige werken heb ik geleerd in mijn tijd in het bedrijfsleven. Een STO-project zie ik in feite als een bedrijfsmatige order. Wat heb ik nodig? Hoe kom ik daar en wie heb ik nodig? Dit betekent bijvoorbeeld ook dat ik voor STO-projecten heel gericht begrotingen maak, offertes aanvraag en scherp ben op de inkoop. Daarbij stel ik altijd de vraag: hebben we dit voor ons STO-project écht nodig? In het bedrijfsleven was ik daar ook scherp op. Met die bedrijfsmatige en projectmatige aanpak kunnen we heel veel geld besparen. Daar komt bij: je werkt dan altijd met een onderbouwde aanpak die je goed kan presenteren aan de directie.”


Upgraden technieklokaal naar Technolab 

Het Technieklokaal van Dirk wordt momenteel met geld van STO Twente aangepast: “Ook dit project vlieg ik projectmatig aan. Daarmee timmer je vooraf alles netjes dicht en weet iedereen waar we het over hebben. Zo voorkom je de reflex in het onderwijs dat de financiën voor een project achteraf op tafel komen.” Het huidige technieklokaal krijgt een upgrade naar een Technolab. Dirk: “Op de donderdag willen we dit vernieuwde lokaal uitroosteren voor specifiek de functie van Technolab.” Dirk laat bijvoorbeeld de tafels aanpassen zodat de robotjes er niet afvallen en laat een grote, praktische techniekkast maken waarin hij alle techniekmaterialen netjes kan wegzetten: “De inspiratie hiervoor deed ik op bij CSG Reggesteyn. Al deze aanpassingen, en nog meer, heb ik dankzij STO Twente kunnen financieren.” Dirk werkt nauw samen met zijn collega Jesse. Hij is docent D&P en de feitelijke beheerder van het Technolab: “Jesse is wat jonger en helemaal opgegroeid met VR en digitale informatica.”


Focus op digitale geletterdheid 

Dirk en zijn collega’s en de directie hebben goed nagedacht over de specifieke educatieve insteek voor het Technolab: “Pius X College kiest hierbij bewust voor de focus op digitale geletterdheid. Denk aan VR, 3D printen, laser snijden en een stukje programmeren zoals voor robots. In het Technolab zijn de leerlingen bijvoorbeeld nu al aan de slag met Dash robotjes vanuit het gesubsidieerde project RobotWise. Hiermee leren ze kleine robotjes programmeren om bepaalde routes af te leggen. We houden natuurlijk ook aandacht voor de oudere technieken, maar proberen deze te vertalen naar en te koppelen aan nieuwe technologie. Bijvoorbeeld de bestaande soldeertafel behoudt gewoon zijn vertrouwde functie in het Technolab.” Ook is Dirk projectleider van twee STO-projectgroepen: “We willen volop inzetten op het maken van specifieke lesprogramma’s voor techniek en technologie. Het idee is om deze lessen in een Teams-omgeving te plaatsen zodat alle STO-scholen binnen de subregio Rijssen – Holten hier centraal uit kunnen putten. Neem de Waerdenborch en CSG Reggesteyn; die hebben al veel ervaring met VR en Pius X Rijssen zou daar dan uit kunnen putten.”


Prikkelen en stimuleren 

Tot slot heeft Dirk een filosofie: “Je kunt niet álle leerlingen alles leren over nieuwe technologie, maar je kunt hen wel zelf laten ervaren wat er wat dat betreft allemaal op hun pad komt. Daarbij prikkelen we hen ook om zelf toepassingen te bedenken, zoals voor het programmeren van drones. We beschikken nu zelfs over drones met een thermocamera. Wat kun je daarmee in je latere werkleven doen? Die inspiratie en dat prikkelen tot nadenken via praktijkopdrachten over technologie kunnen we de leerlingen in ons vernieuwde Technolab bieden.”

bottom of page