top of page

Positieve eerste ervaringen Keuzevak Verspaningstechniek

Zes leerlingen van vier verschillende vmbo-scholen in Almelo beleefden op 6 april hun eerste les binnen het Keuzevak Verspaningstechniek bij VDL ETG Almelo. Stefan Dries, productieleider Mechanical Manufacturing is hier nauw bij betrokken: “De eerste indrukken zijn heel positief. De leerlingen zijn gemotiveerd en werknemers hier begroeten hen als de nieuwe generatie.”

Met zes leerlingen van vier verschillende vmbo-scholen een gezamenlijk keuzevak bij een bedrijf uitvoeren, is voor de regio een nieuw initiatief. “De eerste les op 6 april was enigszins improviseren, want we hebben binnen twee maanden alles moeten voorbereiden.” Inmiddels hebben er meer lessen plaatsgevonden en Stefan is enthousiast: “De groep is in tweeën gesplitst om de leerlingen zoveel mogelijk aandacht te geven. Verspanen kan risicovol zijn, dus combineren we drie leerlingen met twee praktijkbegeleiders terwijl op dat moment de drie andere leerlingen theorie krijgen. SMEOT verzorgt deze theorie in onze eigen leslokalen. Dat maakt de cirkel mooi rond in ons project. Want kiest de leerlingen daadwerkelijk voor het vak verspanen, dan kunnen ze bij ons aan het werk en schoolt deze bedrijfsschool hen. Heel erg nuttig is de lesmethode die ons is aangereikt inclusief de bijbehorende exameneisen voor dit keuzevak. Op basis hiervan hebben wij vanuit VDL ETG Almelo de praktijkopdrachten erbij gezocht.”


Volop enthousiasme
Ook de medewerkers van VDL ETG Almelo zelf die actief zijn met verspanen en andere bewerkingen zijn positief over de komst van de leergierige vmbo’ers: “Zij zien hen als de opvolgers voor de toekomst en weten welke uitdagingen er liggen in het aantrekken van de jeugd voor techniek. Twee daarvan verzorgen met een grote glimlach de praktijkbegeleiding. Gelukkig hebben we een fulltime praktijkbegeleider in dienst voor de BBL’ers (Beroepsbegeleide Leerweg), hij neemt het grootste gedeelte van de begeleiding op zich. De realiteit is wel dat dit een behoorlijk tijdbeslag oplevert, maar we doen dit met plezier met het oog op de toekomst.” Over de houding van de leerlingen is Stefan positief: “Vroeger kreeg je hele schoolklassen over de vloer, met slechts een paar geïnteresseerde leerlingen. Dat kon verstorend werken. Nu krijgen we van vier vmbo’s zes leerlingen die er heel bewust voor hebben gekozen om hier te zijn en te leren. Dat uit zich in veel enthousiasme en interesse.”


bottom of page