
Professionele lasfaciliteiten Alma College trekt leerlingen uit wijde omgeving
Door STO Twente weten ook de vmboscholen in Almelo en omstreken SMEOT inmiddels goed te vinden voor het keuzedeel MIG/MAG lassen. De PIE-leerlingen leren bij SMEOT in een professionele omgeving de fijne kneepjes van het lasvak van ervaren instructeurs. Maar het kan ook andersom! Inmiddels komen instructeurs van SMEOT ook naar het Alma College voor het geven van het keuzedeel MIG/MAG lassen. Sterker nog: hier haken leerlingen van het Zone.college in één moeite door bij aan. Erik van Bunnik, docent PIE aan het Alma College: “Die flexibiliteit wordt mede mogelijk gemaakt door STO Twente.”
Vijf splinternieuwe eersteklas lascabines
Erik: “Wij beschikken inmiddels op de afdeling PIE bij het Alma College over vijf splinternieuwe eersteklas lascabines, met ook alle professionele apparaten en randapparatuur eromheen. Dus kwamen we met Hans Fokke van SMEOT tijdens hun netwerkdag in 2024 op het idee om onze leerlingen hier aan de slag te laten gaan, ondersteund door een instructeur van SMEOT. Dit scheelt de leerlingen heen en weer reizen naar Hengelo. Ook hoeven leerlingen van het Alma College niet meer naar het Noordik Vroomshoop voor het keuzedeel lassen.”
Ook toestroom leerlingen Zone.college
Het Alma College heeft dit keuzedeel MIG/MAG lassen inmiddels ingeroosterd op de woensdagmiddag. Erik: “Dit doen we al een tijdje succesvol voor alle technische keuzedelen waarbij de leerlingen naar de school gaan voor het keuzedeel waar hun interesse ligt. Het keuzedeel lassen valt hier nu ook onder. Dit komt goed uit, omdat we de vijf lascabines op de woensdagmiddag vrij hebben staan.” Met college Herman Scholten van het Zone.college heeft Erik wekelijks contact door het STO-project. Herman kreeg er lucht van dat de lascabines vrij stonden en zo ontstond voor de leerlingen dit mooie nieuwe initiatief. Erik: “Daardoor maken we het ook mogelijk voor leerlingen van het Zone.college om dit keuzedeel bij ons te komen volgen, daar zit momenteel een grote club die wil leren lassen. Hun opleiding richt zich op werken in de groene sector en lassen is dan vooral nodig voor reparaties van groenmachines. Die specifieke lasvaardigheden leren ze hier.” Op dit moment bestaat de groep uit acht leerlingen van het Zone.college en twee van het Alma College. Erik: “Zij hebben bewust en vanuit interesse voor dit keuzedeel MIG/MAG lassen gekozen.” In een nieuw schooljaar kunnen die aantallen uiteraard anders liggen.
Hybride pool van techniekcollega’s
De lasdocent van SMEOT die naar het Alma College komt is in principe een gepensioneerde lasinstructeur. Erik: “Deze instructeurs zijn weliswaar gepensioneerd, maar zitten in een hybride pool van techniekcollega’s. Zij hebben lang gewerkt in de wereld van metaal of mechatronica en hebben veel verstand van lassen. Zij komen met veel plezier de jeugd van Almelo en omstreken de fijne kneepjes van het lassen bijbrengen.” Erik benadrukt dat het bij deze leerlingen uit leerjaar 3 en 4 niet alleen om de lastechniek zelf draait: “Het gaat ook om vertrouwen kweken bij deze jonge leerlingen. We hebben ze eerst ontvangen, rondgeleid in de techniekhal, ook bij M&T en BWI, en laten hen zien waar de kantine is om hun broodje en drinken te kunnen halen. En ook waar de toiletten zijn en waar ze de jassen en tassen veilig achterlaten. Ook die randvoorwaarden om vertrouwen en rust te krijgen zijn belangrijk als je leerlingen vanuit een andere vmboschool binnen krijgt. We kregen van leerlingen dan ook terug: ‘Donders mooi in orde op het Alma College!’ Dat is toch heel leuk om te horen.”
Goede intercollegiale samenwerking
Ook rooster-technisch is de samenwerking goed doordacht. Erik: “De collega van het Zone.college geeft de ene week les aan klas drie, en dan komt klas vier hier. De week daarop draaien we dit om. Daardoor past alles rooster-technisch goed in elkaar. Nog een voordeel: de ene week krijgen de leerlingen goede detailtips voor lassen van SMEOT en de week daarop gaan ze daarmee in hun eigen school, onder begeleiding van hun eigen docent, aan de slag. De instructeur van SMEOT en de PIE-docent van het Zone.college, en uiteraard Alma College, hebben hierover onderling goed overleg.”’
Trots op lasfaciliteiten
Erik en zijn collega’s zijn trots op de vijf professionele, ruime en lichte lascabines. Erik: “We hebben nu ook alle ondersteunende apparatuur en tools daaromheen goed op orde. Het feitelijke lassen is één handeling, maar in de voorbereiding moeten de leerlingen ook heel veel leren. Zoals schoonslijpen, leren aftekenen en het inspannen van het werkstuk, en het omgaan met een kolomboormachine. Dit alles bieden we hier nu compleet aan.”
Goede push door STO Twente
Erik benadrukt dat STO Twente een goede push aan dit soort samenwerkingen geeft: “Vier jaar geleden was een dergelijke samenwerking tussen vmbo-scholen en bedrijfsvakscholen ondenkbaar. Door STO Twente ontmoeten we elkaar onder andere in STO Cafés en tijdens studiereizen. Daardoor kijken we over de grenzen heen, leren andere scholen, en onder andere SMEOT, beter kennen. Dan ontstaat er vertrouwen in elkaar om dit soort samenwerkingen voor de lange termijn goed van de grond te tillen.”
