top of page

Robotica heeft de toekomst, ook in Twente

Een groepje examenkandidaten vmbo van het Stedelijk Vakcollege uit Enschede koos niet alleen bewust voor PIE, maar ook voor een unieke specialisatie daarbinnen: het keuzedeel robotica. Of nog specifieker: het onderzoeken van de mogelijkheden van zogeheten cobots in het technisch bedrijfsleven. Het merendeel van deze examenkandidaten weet nú al dat ze meer willen leren over cobots na het behalen van hun vmbo-diploma. Plaats van onderzoek? SMEOT. Goed nieuws: robotica wordt met ingang van het schooljaar 2022-2023 een volwaardig keuzevak.

Op het Stedelijk Vakcollege doen de leerlingen PIE al in het derde jaar examen voor de verplichte vakken binnen PIE. Het voordeel? Ze hebben het hele vierde jaar de tijd om keuzevakken te volgen. Het Stedelijk Vakcollege heeft hier een voorselectie voor gemaakt waaronder met het keuzevak robotica, met als focus daarbinnen zogeheten cobots.


Cobots: de derde hand van de mens 

Cobots: ze zijn niet zo groot en sterk als de robotarmen die al langer in de industrie gebruikt worden, maar op de werkvloer kunnen ze wel werk uit handen nemen. Ook zijn ze in staat om direct samen te werken met medewerkers. Dat levert niet alleen interessante prestatievoordelen op voor de organisatie, maar ook voor de kwaliteit van het productiewerk. Deze hightech robotarm is niet zomaar een leuk speeltje. Hans Fokke, docent/coördinator SMEOT: “Wij gebruiken hem speciaal voor vmbo-studenten die bij ons het keuzevak Robotica volgen. Hiermee krijgen studenten een realistisch beeld van de toekomst in techniek en zien zij alvast wat er allemaal mogelijk is binnen het vak Robotica.” Deze robot gaat geen mensen vervangen, maar juist met mensen samenwerken! Hij kan worden ingezet in veel verschillende sectoren om werkzaamheden lichter, efficiënter en zelfs veiliger te maken. Ze worden nu al ingezet in productieprocessen, logistiek, onderhoud en zelfs medische toepassingen.


Bijdragen aan doorlopende leerlijn 

Albert Meeuwissen, algemeen directeur SMEOT: “Ook het technisch vmbo verdient het om kennis te kunnen maken met cobots. Ze moeten ermee willen leren werken omdat ze er later in hun loopbaan ongetwijfeld mee te maken krijgen.” Hans Fokke: “Ook het mbo en hbo zijn druk bezig met robotica waaronder leren werken met cobots. Dus ook hier liggen kansen om STO Twente te helpen bij het creëren van een doorlopende leerlijn.” Eveneens is er een directe link met het keuzevak industriële domotica. Hans Fokke: “Doorgrond je dat? Dan kun je ook een cobot leren programmeren.”

bottom of page