top of page

Severfield Steel Construction support PIE leerlingen in project stokkenvanger

Het actieve Profiel PIE van CSG Reggesteyn voert vanuit haar vestiging in de Rijssense Kampus regelmatig techniekprojecten uit met het regionale bedrijfsleven. Patrick de Kleijn, docent PIE en Ton Schelfhorst, docent-afdelingsleider PIE locatie Kampus Rijssen zijn hier de drijvende krachten achter. Neem het uitdagende project stokkenvanger, samen met het Rijssense bedrijf Severfield Steel Construction, voorheen Voortman Steelgroup. Jan Nijkamp en Wessel Voortman van Severfield: “De leerlingen leren niet alleen heel veel over metaaltechniek van Severfield, maar ook hoe je vanuit een project met een bedrijf samenwerkt, communiceert en samen eventuele hobbels in het project oplost. Heel nuttig voor hun latere loopbaan in de techniek.”

Volop hulp vanuit Severfield 

Vanuit Severfield helpen twee medewerkers de leerlingen bij de realisatie van het project Stokkenvanger. Jan Nijkamp is manager productie, Wessel Voortman is samensteller in de werkplaats en teamleider van de zaterdagploeg. Jan: “Ik heb al jaren contact met Patrick en hij benaderde mij voor een samenwerking. Zo kwam het project voor de stokkenvanger naar boven en heb ik materialen geregeld en onze tekenkamer ingeschakeld. We zijn druk bij Severfield en werken in twee ploegen. Toch maken we graag tijd vrij voor het technisch talent dat enthousiast meewerkt aan dit stokkenproject van CSG Reggesteyn. Zij zijn onze toekomst. Zo nemen we leerlingen van minimaal 15 jaar al op in onze zaterdagploeg onder leiding van Wessel. Daar doen ze basaal werk. Willen ze doorgroeien en de metaal in? Dan krijgen ze op zaterdag ook de kans het vak te leren. Wessel schenkt dan bijvoorbeeld aandacht aan lassen en samenstellen.” Wessel: “De leerlingen die aangeven er gemotiveerd voor te zijn krijgen alle begeleiding en mogen de werkplaats in, constructies helpen samenstellen en stukje aflassen.”


Combinatie van metaal, besturing en software Een projectgroepje van vier gedreven PIE-leerlingen construeert een grootformaat stokkenvanger. Een bekend spel waarbij stokken aan een balkconstructie hangen, willekeurig vallen en een deelnemer razendsnel moet proberen de vallende stokken te vangen voordat deze op de grond kletteren. Er komt veel bij kijken: een stevige staalconstructie waar de stokken aan kunnen hangen én een digitaal besturingssysteem inclusief programmering waardoor de stokken één voor één en zo verrassend mogelijk vallen. De 14-jarige Arefin Ahmed is de projectleider van dit groepje leerlingen. Onlangs werd hij zelfs Nederlands kampioen lassen voor het vmbo en praktijkonderwijs! Arefin: “Severfield levert de materialen en de tekening. Wij gaan aan de slag en we kunnen Wessel Voortman van Severfield gewoon direct bellen als we vragen hebben. Ook leer ik al op kleine schaal hoe het werkt in een metaalbedrijf.” Patrick de Kleijn: “Met dit bedrijfsproject maakt dit groepje leerlingen nu de stap van individuele kleine werkstukjes naar een groot gezamenlijk werkstuk met meer uitstraling, heel leerzaam. Ook haalt dit het niveau van de hele PIE-klas omhoog.”


Support als het even tegenzit  

Arefin en zijn medeleerlingen krijgen volop projectondersteuning vanuit Severfield. Wessel komt regelmatig langs bij PIE op de Kampus om mee te kijken en eventuele hobbels samen met de leerlingen te nemen. Wessel: “We liepen constructief een keer ergens tegenaan; de constructie bleek te licht en wankelde. Ik ben gaan kijken, heb de tekening en materialen aangepast en de leerlingen konden weer door. Daar leren zij ook van.” Bijzonder om te melden is dat de dochter van Patrick de Kleijn, een vwo-leerlinge, het elektronische besturingssysteem van de stokkenvanger en de softwarematige programmering mede voor haar rekening neemt. Patrick: “Ze heeft heel veel zin in technische praktijkervaring en is super enthousiast om die op te doen via dit project.”


Volop steun vanuit Severfield 

Wessel komt zelf ook uit het vmbo: “Wat ik de leerlingen van nu meegeef, is dat het uiteindelijk draait om durven vragen. Dus bij een techniekbedrijf aankloppen en vragen of ze een plek voor je hebben. Doet een leerling dat niet? Dan komt die niet snel bovendrijven.” Jan: “We hebben vijf tot zes leermeesters bij Severfield, die krijgen de tijd om deze jonge techniektalenten te onderwijzen en ook op te voeden. In één moeite door hebben ze dan eveneens een vertrouwenspersoon waarmee ze kunnen sparren.” Patrick: “Wessel nodigen we ook uit voor ouderavonden zodat de ouders zelf zien dat iemand uit het bedrijfsleven zich écht belangeloos hard maakt voor de techniektoekomst van hun kinderen.” Patrick heeft nog een belangrijke aanvulling: “Dit project dekt heel goed de eindtermen voor de leerlingen af en ze leren meer dan alleen individueel werkstukjes maken.” Arefin: “Dit werkstuk is groter én een bedrijf kijkt mee. Dan las je toch nóg beter en gemotiveerder, echt op de millimeter.”


Concrete deadline voor oplevering 

Het doel is de stokkenvanger kant-en-klaar werkend op exact 4 juni op te leveren. Jan: “We gaan de stokkenvanger als attractie neerzetten op onze familiedag van Severfield op 14 juni. Dit project heeft door dit concrete einddoel voor de leerlingen dus ook een deadline. Naast de toepassing van metaaltechniek, en overleg met ons, leren ze ook hoe je omgaat met tijdsdruk in een projectplanning.” Wessel: “Op een eerdere open dag voor het onderwijs hadden we een stokkenvanger gehuurd en die trok enorm veel aandacht, ook van kinderen. Door dit project hebben we er straks zelf een en kunnen we ‘m vaker inzetten waardoor ook Severfield als een voor jonge leerlingen aantrekkelijk metaalbedrijf onder de aandacht komt.” Jan: “Voorheen hadden we onder de naam Voortman heel veel regionale bekendheid. Door de overname heten we nu Severfield en die naam is minder bekend. Door samen te werken zoals op dit project voor de stokkenvanger, en de inzet daarvan straks op open dagen, werken we ook aan onze naamsbekendheid als technisch leerbedrijf.”

bottom of page