top of page

Solarteam Twente en STO Twente slaan de handen ineen

Woensdag 18 mei tijdens de STEL-dagen in het Almelose Heracles stadion vond de aftrap plaats van een samenwerking tussen het Solarteam Twente en Sterk Techniekonderwijs Twente. Hun nieuwe Solar Challenge zonneauto Red Horizon, de winnende auto van Solar Challenge 2021, was voor honderden vmbo-leerlingen uit de subregio Almelo e.o. een onweerstaanbare bron van technologische inspiratie.

Uniek was de presentatie van de Solar Challenge zonneauto Red Horizon, van de UT, tijdens het STO Twente STEL-event. Dit evenement, met de primeur in het voorjaar van 2022, is opgebouwd rondom vier onderwerpen opgebouwd: Sport & beweging, Techniek & technologie, Energie & duurzaamheid en Leefstijl & gezonde voeding. Vmbo-leerlingen maken hiermee op een speelse en educatieve manier kennis. Het bijbehorend Solarteam Twente won hiermee de Solar Challenge Morocco 2021. Eerstejaars leerlingen konden kijken en vragen stellen over de Solar Challenge zonneauto en met een VR bril een virtueel ritje maken. Judith Tel is lid van het Solarteam Twente: “We zijn hier graag present bij STEL om de leerlingen te laten zien hoe gaaf dit is en wat je allemaal met zonne-energie kunt bereiken. Ook leggen we uit hoe je efficiënt en duurzaam met energie kunt omgaan door de zon te gebruiken. Onze Solar Challenge zonneauto spreekt de jeugd enorm aan, merken we.” Een opmerking van een leerling: “Ik wil de wereld helpen redden met technologie. Ik heb nu ontdekt dat dit ook met zo’n gave raceauto op zonne-energie kan!”


Duurzame samenwerking 

STO Twente en het Solarteam Twente gaan een duurzame samenwerking opzetten. Kant-en-klare lesprogramma’s, een masterclass en technologische materialen brengen de bevlogenheid van dit team rond energiezuinige nieuwe technologie nog dichter bij de scholen. Remco Hoen van het Solarteam Twente: “Als team hebben we een verantwoordelijkheid naar de samenleving om technologische educatie ook voor vmbo-leerlingen op te pakken. De studenten van het Solarteam Twente vinden het leuk om hun activiteiten op scholen hiermee uit te breiden. We merken dat ons avontuur met de Solar Challenge zonneauto en de Solar Challenge ook heel inspirerend werkt op jonge mensen. Het laat hen op een spannende manier zien wat je met techniek kunt doen en waarom het zo leuk is. En ook dat je niet allemaal op de havo of het vwo hoeft te zitten om heel ver te kunnen komen met techniek.”


Masterclass, AR en meer…  

De samenwerking tussen STO Twente en het Solarteam krijgt inmiddels concreet vorm. Remco: “Door de STEL-dagen kwam er heel veel energie los en is de samenwerking met STO Twente gaan rollen. Voor komend schooljaar 2022 -2023 komen er bijvoorbeeld een masterclass rond zonne-energie en de Solar Challenge zonneauto voor het basisonderwijs beschikbaar. Ook gaan we een Augmented Reality video maken waarbij vmbo-leerlingen echt interactie hebben met de Solar Challenge zonneauto en in drie dimensies zelf ontdekken hoe bepaalde technologische systemen in elkaar zitten. Heel handig, want het is niet mogelijk om de kwetsbare Solar Challenge zonneauto altijd op scholen op locatie neer te zetten. Met de AR video gaat de Solar Challenge zonneauto digitaal op bezoek!” Tot slot is STO Twente, samen met Techni Science, voor scholen aan het kijken hoe we een zonnepaneeltje in kunnen zetten om met Lego of de lasersnijder zelf een zonneauto kunnen maken.


Meer weten? 

 Docenten en leerlingen kunnen met al hun vragen terecht op www.solarteam.nl/education. En kijk ook vast op de site https://www.baanbrekendleren.nl/leerkracht-po voor onze andere masterclasses PO van STO Almelo e.o.

bottom of page