Stagemarkt biedt alle kans op laagdrempelige snuffelstages
Opnieuw organiseerde SMEOT/ROC van Twente een drukbezochte stagemarkt op dinsdag 24 september 2024. Op de locatie van SMEOT waren naast de eigen BBL ook de BOL-studenten en studenten niveau 4 van de Gieterij welkom. Evenals volwassen zij-instromers en inburgeraars die zich richten op de wereld van de metaalindustrie. Vooral bijzonder vanuit het perspectief van STO Twente was dat ook circa 100 vmbo-leerlingen leerjaar 3 uit Hengelo, Enschede en Almelo e.o. langskwamen voor het zoeken én vinden van een snuffelstage.
Geslaagde switch van havo naar vmbo
Neem bijvoorbeeld Sander, hij zat eerst op de havo en koos bewust voor het profiel PIE op C.T. Stork College: “Op mijn vorige school moest ik urenlang stilzitten en ik ben liever bezig. Nu zit ik op mijn plek op het technisch vmbo. Naar welk soort bedrijf ik wil voor een snuffelstage? Mijn vader maakt scheepsdeuren voor marineschepen, zo’n soort bedrijf lijkt mij gaaf om stage te lopen. Het is best spannend om hier de bedrijven aan te spreken, want misschien ga je er later wel werken. Dus wil ik wel een goede indruk maken. Ik heb al met enkele bedrijven hier een leuk gesprek gehad.”
Selecteren voor snuffelstage
Albert Meeuwissen, directeur SMEOT: “We hebben de vmbo-leerlingen tijdig uitgenodigd zodat hun komst naar de stagemarkt door de scholen uit de STO Twente subregio’s goed was in te plannen.” De vmbo-leerlingen konden kennismaken met maar liefst 120 technologische bedrijven voor het vinden van een snuffelstage: “Maar er was belangstelling van nog veel meer bedrijven. We hebben alle lokalen en ruimten evenals ons Skills Centre benut voor de presentatie van de bedrijven.”
Eerste, échte kennismaking met bedrijfsleven Werner Scheuten, praktijkdocent SMEOT: “Het vinden van een snuffelstage is voor vmbo-leerlingen heel belangrijk. Het is uiteindelijk toch hun eerste, echte kennismaking met het bedrijfsleven, dus dat moment moet optimaal zijn. Wat we veel zien, is dat een snuffelstage leidt tot een zaterdagbaantje en dat de leerlingen van daaruit doorleren in de techniek en uiteindelijk bij het bedrijf van hun snuffelstage een volledige stage gaan lopen.”
Extra duwtje in de rug
Denise van Beilen is bij ROC van Twente docent Nederlands en Burgerschap en studieloopbaanbegeleider. Zij speelde een grote rol in de organisatie van de stagemarkt: “Dit is een laagdrempelig event voor studenten en vmbo-leerlingen om in contact te komen met bedrijven. Andersom is de stagemarkt voor bedrijven ideaal om in korte tijd met de nieuwe, jonge generatie kennis te maken. Speciaal voor studenten en leerlingen die een extra duwtje in de rug nodig hebben, kunnen we ondersteuning bieden door bijvoorbeeld bij de deelnemende bedrijven een goed woordje voor hen te doen. De deelnemende bedrijven kunnen onderling netwerken en bovendien komen ook alle docenten en praktijkbegeleiders makkelijk met elkaar in contact.”
Aandacht voor vmbo is terecht
Denise juicht het toe dat SMEOT ook veel aandacht schenkt aan vmbo-leerlingen: “Neem Hans Fokke, hij is heel druk bezig met het voor de vmbo-scholen verlagen van de drempel en het met hen goede netwerkcontacten opbouwen. Belangrijk, want de techniekstudenten die wij op ROC van Twente krijgen zijn veelal begonnen in het vmbo in een technische richting. Zo zijn we heel blij met het Skills Center van SMEOT waarin de vmbo-leerlingen heel veel krijgen uitgelegd, mensen leren kennen en alvast de sfeer op het mbo kunnen proeven. Kiezen ze eenmaal voor SMEOT/ROC van Twente? Dan ervaren ze daardoor een veel lagere drempel.”
Begeleiding vanuit school
Onno Wiggers, docent PIE C.T. Stork College kwam ook op bezoek met zijn leerlingen. Hoe heeft hij zijn leerlingen hierop voorbereid? Onno: “Ik heb hen uitgelegd wat de stagemarkt is, en ook wat er te doen is, te zien is én wat natuurlijk het voordeel is voor de leerlingen. Mijn leerlingen gaan in april 2025 drie weken op snuffelstage naar een technisch bedrijf. Dus praten we op school nu al wel over stages en wat dat betekent. Hier krijgen ze de kans om laagdrempelig een praatje aan te knopen met bedrijven.”
Reactie deelnemende bedrijven
De Spiraal en Tribelt zijn twee bedrijven uit Haakbergen van één moederbedrijf. Waarom stonden zij, ondanks hun drukke werk, met plezier op de stagemarkt? Kas van Benthem: “Hier komen alle niveaus bij elkaar: vmbo en mbo. Ook wij merken dat het steeds lastiger is om aan medewerkers te komen die geïnteresseerd zijn in techniek. Daarom zijn we hier om jongens en meiden te interesseren voor techniek.” Merle Meulenkamp: “Zelf ben ik dus ook werkzaam bij een techniekbedrijf en ik vind het belangrijk om ook meisjes op het vmbo te interesseren voor techniek.”
Begin van hun ontdekkingstocht
Ook Ronald Rondeel uit STO Enschede kwam naar de stagemarkt met zijn vmbo-leerlingen: “Uit Enschede namen we uit leerjaar drie zo’n 35 leerlingen mee. Graag benadruk ik het belang van snuffelstages in de techniek. Onze leerlingen ervaren een hoge drempel om zomaar, vanuit school of thuis, een bedrijf te benaderen voor een snuffelstage. Hier komen ze direct in contact met heel veel bedrijven en ervaren zij die drempel niet. Deze leerlingen staan aan het begin van de ontdekkingstocht van wie ze zijn en wat zij willen. Deze stagemarkt helpt hen hierbij met goede praktijkvoorbeelden en uitnodigende gesprekken. Kijk, ik benadruk graag de v en de m van vmbo: voorbereidend en middelbaar. Dus leerlingen oriënteren zich breed op hun toekomst en de stagemarkt is daar een prima plek voor. Ook om misschien te ontdekken wat ze niet willen, maar dan hebben ze wel de kans om gehad alle mogelijkheden goed te onderzoeken.”
Ook ROC van Twente is betrokken STO-partner Jorris Poffers, Manager Onderwijs bij het College voor Technologie binnen team Metaal van ROC van Twente: “Ik ben sinds 1 januari 2024 officieel de opvolger van Herman Tijhuis, een bekende partner binnen STO Twente. Het is heel belangrijk dat de leerlingen die richting techniek gaan alvast kennismaken met SMEOT. Zoals de sfeer en hoe het werkt bij SMEOT. Dit is in het belang van zowel de vmbo-leerlingen, de mbo-studenten als de bedrijven. Om die kennismakingen een zetje te geven, gingen de vmbo-leerlingen en mbo-studenten de stagemarkt op met een opdracht. Zoals noteren wie ze hebben gesproken, wat ze van de bedrijven vonden en welke vragen ze hebben gesteld. Ook moesten ze een cv aanleveren. Kortom, een breed opgestelde oriëntatie waarbij er ook van de kant van de vmbo-leerlingen en mbo-studenten inzet werd verwacht.” Joris benadrukt tot slot het belang van de samenwerking tussen ROC van Twente en STO Twente: “STO is een landelijk en heel sterk programma dat leerlingen al vanaf het basisonderwijs betrekt bij techniek. Die vroege start juichen wij als ROC van Twente heel erg toe. Sterker nog: binnen het team Metaal van ROC van Twente heb ik een collega die een hele dag per week met STO Twente bezig is. In samenwerking met SMEOT voeren we ook meerdere STO-activiteiten uit op de Gieterij en bij SMEOT in Hengelo.”