
Succesvolle afronding PDC opleiding Sterk Techniekonderwijs Twente
Op 12 februari vond op C.T. Stork College de feestelijke diploma-uitreiking plaats voor de eerste lichting van de PDC-opleiding. Dit opleidingstraject voor het Pedagogisch Didactisch Certificaat is onder de vlag van STO Twente voor de eerste keer bij C.T. Stork Hengelo in house georganiseerd. Windesheim verzorgde de opleiding inhoudelijk. Het PDC is bedoeld om onder andere (parttime) zijinstromers vanuit de techniek naar het Twentse technisch vmbo-onderwijs de vereiste pedagogisch-didactische vaardigheden mee te geven. Docent Marius Splinter: “De cursisten hebben een professionele én persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt.”
Bevlogenheid en passie
Bijvoorbeeld Hans de Roo van Timmerij Hardenberg behaalde zijn PDC. Benno Hams: “Hans is naast twee dagen instructeur op school ook ZZP’er in de bouw. Om dan in de avonduren nog een studie te volgen, dat valt vaak niet mee. Hans geeft daarmee zijn bevlogenheid en passie voor het onderwijs aan, en dat zien we terug in de praktijklessen en in zijn relatie met de leerlingen.”
Een mooie kans
Ook Peter van der Weiden volgde de opleiding voor het PDC. Hij is conciërge op C.T. Stork College: “Ik zocht meer uitdaging en heb interesse in ander soort werk. Benno Hams bood mij de kans het PDC te behalen. De opleiding is mij heel goed bevallen. Als conciërge ga ik continu en intensief om met jongeren. De opleiding voor het PDC heeft mij geleerd dat je af en toe, in de omgang met jongeren, op je tong moet bijten en je geduld bewaren. Het is geven en nemen met leerlingen, de opleiding gaf mij daar nieuwe inzichten in. Weer in de schoolbanken zitten was pittig, maar ik hield een strak schema aan om alle theorie tussen de lessen door bij te houden en verslagen zo snel mogelijk uit te werken om achterstand proberen te voorkomen. Maar we hadden een fantastisch leuke groep studenten en een goede docent die de groep goed aanvoelde.”
Doorgroeien naar docentschap
Eveneens Geffrey Buld behaalde zijn PDC: “Ik werk op C.T. Stork College en ben verantwoordelijk voor het lesgeven in digitale geletterdheid. Daarnaast ben ik instructeur bij BWI in de bovenbouw en Techniek in de onderbouw. Ik werk 11 jaar in het onderwijs, begon als onderwijsassistent, en voel mij enorm aangetrokken tot het technische gedeelte in het onderwijs. Graag enthousiasmeer ik jongeren om voor techniek te kiezen of voor iets wat daarmee te maken heeft. Daarvanuit had ik de ambitie om door te groeien van onderwijsassistent naar instructeur. In die laatste functie mag je leerlingen ook alleen begeleiden, voor mij de aanleiding om voor het PDC-traject te kiezen.” Geffrey zelf vond de opleiding meevallen voor wat betreft zwaarte: “Veel lesstof herkende ik uit mijn praktijk en gaf mij de bevestiging dat ik al op de goede weg was, vooral vanuit pedagogisch perspectief. Uiteraard deed ik ook nieuwe inzichten op, vooral op het stukje didactiek. Hoe begeleid je een leerling op de juiste manier en breng je deze vakinhoudelijk naar een hoger niveau?” Geffrey wil graag doorgroeien naar het docentschap: “Deze opleiding was daar de voorbereiding op. Graag wil ik ook als docent de leerlingen enthousiasmeren voor de technische beroepskeuzes.”
Verzorgd door Windesheim
De opleiding werd in huis bij C.T. Stork College door Windesheim verzorgd in de persoon van Marius Splinter, hij is onder andere docent PDG: “De focus vanuit didactiek lag op het leren doorgronden van actieve werkvormen. Ofwel: hoe leren leerlingen in het vmbo? Vanuit pedagogiek keken we naar hoe het leren aansluit bij individuele of groepen leerlingen, bijvoorbeeld op basis van hun leerstijl.” De deelnemers brachten allemaal hun eigen achtergrond en motivatie mee om het PDC onder de vlag van Sterk Techniekonderwijs Twente te willen halen.” Marius: “Dat maakt deze PDC-opleiding extra uitdagend, met mijn insteek om de lesstof op het niveau van de specifieke cursist aan te bieden. Ook met het achterliggende idee dat als deze geslaagden les gaan geven zij op hun beurt óók te maken krijgen met leerlingen met wisselende niveaus, achtergronden en motivatie. Dat is juist wat onderwijs, ook voor het PDC, zo leuk maakt: hoe kun je elke cursist maximaal persoonlijk begeleiden?” Een facet van de cursus was het onderwerp communicatie. Marius: “Bij technici is dat gemiddeld wellicht een iets grotere uitdaging dan bij andere beroepsgroepen. Tegelijkertijd is dit essentieel om als een goede techniekinstructeur in het technisch vmbo aan de slag te kunnen gaan.”
Professionele én persoonlijke ontwikkeling Marius is ervan overtuigd dat het overgrote deel van de geslaagden daadwerkelijk het geleerde uit deze cursus gaat toepassen: “Naast een onderwijskundige ontwikkeling voor hun professioneel handelen hebben zij ook een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Alle deelnemers hebben namelijk heel hard aan zichzelf gewerkt vanuit de achtergrond van het PDC. Kortom, breder leren kijken naar de wereld om je heen. Dit hebben ze nodig om een goede technisch instructeur te worden met een bewust oog, zoals ik al noemde, voor alle verschillende leerlingen die je tegenkomt.”
