top of page

Technici UMCG Groningen verantwoordelijk voor ongekend veel medische apparaten

Na het bezoek aan de Gasunie op de eerste dag van de studiereis van STO Twente stond er een tweede bezoek in de stad Groningen op het programma: het UMCG. De monden vielen open toen de deelnemers het UMCG binnenliepen. Hier werken maar liefst 14.000 mensen en het UMCG is in feite een overdekte stad bínnen de stad Groningen. De nadruk bij dit bezoek lag vooral op de techniek en technologie binnen het ziekenhuis. Zowel installatie- als bouwtechniek, maar ook de medische technologie. Kortom, interessant voor alle deelnemers.

Ook (zorg)opleidingen op MBO-niveau 

Over opleiden gesproken: het UMCG is een academisch ziekenhuis en leidde inmiddels ongeveer 3400 studenten op tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en ruim 450 artsen tot medisch specialist. Het UMCG heeft alle opleidingen tot specialist in huis. Ook verzorgt het UMCG (zorg)opleidingen op HBO- en MBO-niveau. Dit laatste is uiteraard interessant voor VMBO-leerlingen die in de zorg willen doorstromen!


Duizelingwekkende cijfers 

Na een heerlijke lunch in het UMCG gaven vier managers verantwoordelijk voor Gebouwen, Technisch beleid en Medische technologie een indrukwekkende presentatie. Het technisch beheer is een gigantisch nauwgezette operatie met heel veel checks om de patiënt- en medewerkersveiligheid maximaal te waarborgen. Centraal hierin staat onder andere de 24/7 dienst vanuit het Technisch Beheer voor verstoringen. De discipline Technisch Beheer is verantwoordelijk voor de instandhouding en het onderhoud van de gebouwen, terreinen, infrastructuur en niet-medische apparatuur van het UMCG. In totaal werken hier 55 medewerkers. De afdeling Medische Technologie is verantwoordelijk voor de complete levenscyclus van medische apparatuur. Dat wil zeggen aanschaf, gebruik, onderhoud en reparaties. De afdeling heeft het duizelingwekkende aantal van 38.000 apparaten in beheer. In 2023 werden die ingezet voor onder andere ruim 42.000 behandelingen in de operatiekamers.


Rondleiding 

Na de inleiding werden de deelnemers gesplitst in twee groepen voor een rondleiding. Onder het immens grote UMCG bevindt zich een bijna eindeloos netwerk van tunnels met daarin elke denkbare techniek en technologie om alle processen in het UMCG aan de gang te houden. Wie hier in de techniek werkt, heeft een ongelooflijk belangrijke functie, want uitval door techniek kan direct levensbedreigend zijn voor patiënten. Van bijna alle medische technologie in bijvoorbeeld operatiekamers is er ter plekke een vervangend apparaat beschikbaar. De rondleiding liet ook een modelopstelling van een nieuwe operatiekamer zien, bomvol medische technologie. Zoals met een digitaal scherm en camera’s waarop niet alleen operaties via een camera zijn te volgen, maar medische teams voor noodhulp al direct mee kunnen kijken naar een patiënt die via een traumahelikopter onderweg is naar het landingspunt op het dak van het UMCG. Bijzonder veel indruk maakte alle technologie in de traumakamers waarmee letterlijk ter plekke levens worden gered.


Energievoorziening 

Ook is de technische dienst terecht trots op haar eigen energievoorziening, met als back up gigantisch grote en krachtige dieselgeneratoren. Kortom, een mooie mix van nieuwe en ‘oude’ technologie. Het elektriciteitsverbruik in 2023? Een duizelingwekkende 48.198.315 kWh. Opvallend veel interesse, en terecht, kreeg het ingenieuze systeem van de ‘ouderwetse’ buizenpost, technisch georganiseerd vanuit de kelders. In levensbedreigende situaties in een operatiekamer is hiermee bijvoorbeeld een razendsnelle rondzending van biopsies mogelijk voor onderzoek in het lab. Bijzonder om te zien was een geautomatiseerd systeem waarbij zorgmedewerkers, met hun eigen pas, vanuit de kelder schone werkkleding krijgen toegestuurd vanuit een slim intern transportsysteem.


Volop werk voor MBO’ers 

Hoewel het UMC een rasecht universitair medisch centrum is, is er ook heel veel aandacht voor het opleiden van medische en technische medewerkers op mbo-niveau. Het UMCG is dan ook een belangrijke stage- en opleidingspartner voor de regio. Zo was te zien dat jonge technici aan de slag waren op een speciale afdeling waar de medische apparatuur en meer werd gecontroleerd, gerepareerd en gereviseerd. Een idee vanuit STO Twente, na de rondleiding, is om de banden met ons eigen MST te verstevigen.


UMCG bedankt 

Na de rondleiding stonden er verfrissingen klaar. Het contrast op de eerste studiedag kon niet groter zijn tussen de Gasunie en het UMCG. Hoewel? Het één kan niet zonder het ander! UMCG, bedankt voor jullie team dat een ongekend mooi inkijkje gaf in alle (zorg)technologie die een ziekenhuis veilig gaande houdt!

bottom of page