top of page

Techniek Tastbaar Almelo 2024 nog drukker dan vorig jaar

Op 8 maart 2024 organiseerde STO Almelo e.o. voor de tweede keer Techniek Tastbaar. Organisator Henk Bos is projectleider bij STO Almelo e.o. en docent bij het Alma College. Hij blikt enthousiast terug: “De nieuwe vestiging van het Alma College aan de Catharina van Renneslaan bood ons alle ruimte.”

Henk: “Na de eerste editie in 2023 waren we ervan overtuigd om dit waardevolle event jaarlijks te laten terugkeren. Nu, in 2024, vond Techniek Tastbaar voor het eerst plaats op onze mooie en nieuwe locatie. Met als voordeel dat we door deze veel grotere school de deelnemende bedrijven ook veel meer de ruimte konden bieden. We hebben de leerlingen van de bezoekende basisscholen, onze eerstejaars vmbo-leerlingen én onze gasten een prachtige en gevarieerde route kunnen bieden. We ontvingen in totaal 1300 leerlingen, ouders en gasten, ruim meer dan we met de editie 2023 in huis hadden.” Henk benadrukt dat de leerlingen uit het voortgezet onderwijs de route langs de bedrijven liepen vanuit een LOB-opdracht. Dit staat voor Loopbaanoriëntatie en Begeleiding.


Opvallend veel belangstelling van ouders 

Henk: “Wat ik heel mooi vond was dat na 15.00 uur de bezoekers bestonden uit leerlingen, ouders en belangstellenden uit andere leerjaren. Super leuk ook: een aantal leerlingen dat eerst met hun basisschool langskwam, keerde ’s middags weer terug met hun ouders. En als de basisschool van hun kinderen niet op bezoek was geweest, kwamen ouders dankzij onze flyer alsnog. Deze flyer hadden we aan de leerlingen meegegeven. Dan heb je ze dus wel geraakt, heel mooi.”


Veel aandacht voor bedrijven in de voorbereiding 

Henk noemt als één van de succesfactoren het stevige draaiboek dat hij en zijn team hanteren: “Ook het fundament dat John van Mierlo, landelijk projectmanager van Techniek Tastbaar, zelf al beproefd heeft neergelegd, is enorm bruikbaar. Verder helpt het dat we de deelnemende bedrijven vooraf, in een speciale bijeenkomst, uitleggen wat Techniek Tastbaar is en met hen alvast de locatie bezichtigen waar de bedrijven met hun stand gaan staan. Ook helpen we hen bij het inspireren om tijdens Techniek Tastbaar de bezoekende leerlingen te verrassen met uitdagende doe-opdrachten.”


Inzet op verbreding profielen

STO Twente zal in de nieuwe periode 2025 t/m 2028 gaan verbreden naar technologie in de niet-technische profielen. Henk en zijn team konden die beweging nú al enigszins terug laten komen in de samenstelling van de bezoekende bedrijven: “Zoals het bedrijf Kersten Hulpmiddelen, zij leveren onder andere scootmobielen. Daar zit technologie in waarmee mensen die hun scootmobiel niet met hun handen kunnen bedienen, dit met bewegingen van het hoofd wel kunnen. Mooie zorgtechnologie. Dit zal alleen maar meer zichtbaar worden op toekomstige edities van Techniek Tastbaar als ook STO Twente zich gaat verbreden.”


Evaluatie  

Evalueren Henk en zijn team Techniek Tastbaar? Henk: “We hebben Alma College leerlingen van Dienstverlening en Producten de hele dag met tablets rond laten lopen om informatie te verzamelen voor een analyse, gecoördineerd door Thaisa Rougoor van de projectgroep van STO Twente. Eveneens hebben we alle bedrijven achteraf benaderd als het tijdens Techniek Tastbaar niet lukte om met hen de vragenlijst in te vullen. In ieder geval willen we voor komende edities nog meer techniekbedrijven uit Almelo zelf uitnodigen, dit voor de herkenning door de leerlingen waarvan de meesten ook uit Almelo komen.”


Catering genoemd als pluspunt 

Henk benoemt tot slot een succesfactor die wellicht voor de hand liggend is, maar waarmee je toch een verschil maakt: “De deelnemende bedrijven zijn door onze Alma College leerlingen van Horeca, Bakkerij en Recreatie voorzien van lekkere en goed verzorgde catering. Tijdens de eerste editie 2023 werd dat door de deelnemende bedrijven ook genoemd als pluspunt. Het is toch de gastvrijheid die hen daarmee opvalt én warm houdt voor deelname aan toekomstige edities van Techniek Tastbaar!” Ook de deelnemende bedrijven waren tevreden en gaven Techniek Tastbaar een mooi cijfer: 8,24. Of, zoals één bedrijf het verwoordde: “Het is wederom goed geregeld. We krijgen altijd tijdig e-mails en alle vragen worden beantwoord. Met een goede ontvangst en goede zorgen tijdens de dag.”

bottom of page