top of page

Techniek Tastbaar brengt het beste uit STO-regio Hengelo naar boven

Op vrijdag 28 oktober streek Techniek Tastbaar voor het eerst neer op het C.T. Stork College in Hengelo. Het event Techniek Tastbaar brengt techniekbedrijven, leerlingen van het basisonderwijs en vmbo én hun ouders in direct contact met elkaar. Zelf kijken, voelen en doen in de talloze stands van de bedrijven laat leerlingen met alle zintuigen ervaren hoeveel er mogelijk is met techniek en technologie.

Breed verdeeld over technieksectoren 

Cindy te Raa, projectleider STO Hengelo: “Rond de 30 bedrijven uit Hengelo en omstreken deden mee, een mooi aantal. Bedrijven uit allerlei sectoren, zoals de bouw, maar ook meer technologische bedrijven uit de hoek van de science. Ook opleidingsbedrijven zoals SMEOT en REMO West-Twente verrasten de leerlingen met uitdagende doe-activiteiten. We hebben alle basisscholen uit onze regio uitgenodigd en bijvoorbeeld basisschool Hart van Slangenbeek met complete klassen op bezoek.” Na de leerlingen uit het basisonderwijs kwamen de eigen vmbo-leerlingen uit de eerste en tweede klas van C.T. Stork College langs. Evenals de leerlingen van de toeleverende scholen in Borne en Delden waarmee C.T. Stork College al jarenlang nauwe banden onderhoudt.” Tom Blaauwgeers, projectleider Sterk Techniekonderwijs regio Hengelo: “De kracht is dat we alle leerlingen met een gerichte opdracht langs de stands lieten gaan. Ze konden daadwerkelijk aan de slag en die opzet bleek zeer geslaagd. We hopen dat Techniek Tastbaar eraan bijdraagt dat leerlingen meer techniek en technologie ervaren en beleven door vooral te dóen.”


Labmicta: behoefte aan technische collega’s  

Eén van de deelnemende bedrijven was Labmicta. Dit is een medisch microbiologisch laboratorium in Hengelo: “Op aanvraag van onder andere ziekenhuizen en huisartspraktijken onderzoeken we lichaamsmateriaal op ziekmakende virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Diagnostiek is de kern van Labmicta’s dienstverlening. Misschien associeer je techniek niet meteen met een medisch laboratorium, maar het speelt een belangrijke rol in het leveren van de beste infectiezorg aan patiënten. Onze analisten werken met geavanceerde machines en technieken, onze apparatuurbeheerders bewaken het onderhoud van alle machines en onze hele specifieke luchtkwaliteit. En wat dacht je van alle computerprogramma’s die data aan elkaar koppelen zodat zorgverleners snel de juiste uitslag krijgen? En de patiënt de juiste factuur? Alleen daarom al heeft Labmicta altijd technisch geschoolde mensen nodig. Nu en in de toekomst alleen nog maar meer. Want automatisering, digitalisering en robotisering spelen ook bij ons een steeds grotere rol. Onze technische collega’s komen vanuit allerlei richtingen: mbo, hbo of wo. Vooral de vraag naar mbo’ers zal groeien in de komende jaren, verwachten wij. Labmicta is geaccrediteerd voor verschillende wereldwijd erkende kwaliteitsnormen. Daarom werken ook onze technische collega’s stapsgewijs, volgens strikte procedures. Zo waarborgen we onze hoge kwaliteit.”


Aan de slag in het lab 

“Tijdens Techniek Tastbaar lieten we leerlingen een aantal dingen doen, die ook op ons laboratorium gebeuren. Zoals het bekijken van luizen en teken onder een microscoop en het enten van platen waar vervolgens bacteriën op groeien. We lieten filmpjes zien van de state-of-the-art apparatuur die onze analisten op het lab gebruiken. Ten slotte beantwoordden we alle vragen over het werken op een medisch laboratorium. Techniek Tastbaar was voor Labmicta een mooie gelegenheid om aan de volgende generatie te laten zien hoe ontzettend leuk en belangrijk ons vak is. En waarom we altijd technisch geschoolde mensen nodig hebben. We kijken met veel plezier terug op onze deelname en kregen energie van het enthousiasme van de kinderen. We hopen dat we ze op onze beurt enthousiast hebben gemaakt voor een toekomst in een medisch laboratorium zoals Labmicta.”


Bouwen aan nieuwe leerlingen in de bouw 

Of neem bouwbedrijf Wilmink Oosterveld. Ondanks hun drukgevulde orderportefeuille gaven zij graag acte de présence tijdens Techniek Tastbaar. In hun stand maakten de leerlingen met hout een ingenieus voedselhuisje voor vogels, speciaal voor appels. Directeur Hans Ebbekink: “Wij investeren bewust in de jeugd. We verwelkomen hen héél graag in de bouw. Het werkstuk van hout dat zij bij ons konden doen, maakten zij af met een stukje bitumendakbedekking van collega-standhouder Boll Dakmanagement. Hierin hebben we goed samengewerkt met hun directeur Marc Loke. Op die manier laten we aan de leerlingen zien dat ook in de bouw alles draait om samenwerken met elkaar in een sterke keten!”


Onbekende technieksector: dakbedekking  

Marc Loke van Boll Dakmanagement: “Ook wij staan hier heel graag. We zijn razend druk, maar maken hier graag tijd voor. Het imago van onze branche kan beter en dat laten we graag zien. Als wij dat niet doen tijdens bijvoorbeeld Techniek Tastbaar, dan doet niemand het. Zo eenvoudig is het. We hopen dat jonge mensen gaan inzien hoeveel er mogelijk is voor hen in de daksector. Ook hopen we dat de vmbo-scholen ook onze sector daardoor meer gaan promoten als kansrijke studie- en werkrichting. Het is veel te weinig bekend dat we als sector zelf een uitstekende opleidingsschool hebben: Tectum, samen met ROC Midden-Nederland. Niet alleen leren we hen hier de techniek van ons vak, maar ook alle sociale vaardigheden de je nodig hebt als je gaat werken in de techniek. Onze branche verwelkomt jonge vrouwen; we weten uit ervaring dat een vrouw in je techniekbedrijf een hele andere, positieve sfeer kan geven.”


Ook verrijking voor docenten  

Philip Unverzagt, docent BWI: “We kennen vanuit het C.T. Stork College de deelnemende bedrijven over het algemeen wel. Maar het mooie is dat wij als docent tijdens Techniek Tastbaar nu de kans kregen inhoudelijk met hen kennis te maken. Dat is voor ons als docenten verrijkend.” Jasper Lucas, docent BWI docent: “Bij een bedrijfsbezoek moet je echt op pad, nu hebben we de luxe van al die bedrijven die de moeite nemen hier te staan en de leerlingen een doe-opdracht aanbieden.” Ook Dennis Winters is docent BWI: “Het is geweldig om te zien hoe de leerlingen reageren op al die mooie bedrijven. Heel bijzonder om die drukte en het enthousiasme nu zelf te ervaren.”


Lekker BIM’en voor een prijs  

Ook bouwbedrijf Alkonder kwam naar Techniek Tastbaar. Chris Schoneveld, BIM-manager: “BIM is het 3D digitale platform om alle bedrijven die in een bouwproject meedoen digitaal met elkaar te verbinden. Maar ook bedoeld om alle bedrijfsprocessen in je bouwbedrijf digitaal te optimaliseren. BIM is innovatief en daar laten we de jeugd tijdens Techniek Tastbaar graag kennis mee maken. De leerlingen konden in onze stand via een laptop in 3D rondlopen in een daadwerkelijk project van ons. Daarin hadden we logo’s verstopt. Vonden ze die? Dan maakten de leerlingen kans op de hoofdprijs: een robot.”


MBO-onderwijscluster  

SMEOT is inmiddels een vertrouwde partner van STO Twente. Hans Fokke: “In onze stand konden ze een zogeheten magic light maken en meenemen naar huis. Met die opdracht maakten ze kennis met mechatronica en een klein stukje metaal. Bijzonder is dat we tijdens deze Techniek Tastbaar de samenwerking hebben gezocht met onze STO-collega’s van REMO West-Twente en ROC van Twente. Ook Saxion deed mee met haar cobots. Dus op één plek tijdens Techniek Tastbaar hebben we het technisch mbo en hbo samen gepresenteerd, precies conform de gedachte van STO Twente.”


Promoten van installatietechniek  

Leo Benneker, districtsmanager Oost van opleidingsbedrijf IWNOF en gevestigd in het Techniekhuis Twente in Hengelo: “Hier staan vanuit de installatietechniek en de jeugd bereiken is superbelangrijk. Daarmee bouwen we aan onze herkenbaarheid en zichtbaarheid bij zowel leerlingen als hun ouders, maar ook de docenten in het vmbo.”


STO Twente is ook verrijkend voor techniekdocenten  

André Jansen is directeur/eigenaar van HTM Nederland én gedreven lid van de Stuurgroep STO Twente: “We zien het tekort aan technisch talent de laatste jaren oplopen. Ik zit in het bestuur van de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO). Daarvanuit ben ik ook actief in de Stuurgroep van STO Twente. Vanuit die functie leer je het Twentse vmbo-onderwijs en de collega-techniekbedrijven nog beter kennen. Daaruit zie ik allerlei samenwerkingen ontstaan en mooie projecten onder de vlag van STO Twente. Zeker in het MKB ben je heel druk met de dagelijkse gang van zaken, en dat geldt voor allerlei bedrijfsdisciplines. Naast je dagelijkse werk is het vervolgens heel mooi om te zien dat er op het vlak van instroombevordering in Twente inmiddels veel gebeurt. Daar word ik echt enthousiast van. En wat ook mooi is: niet alleen leerlingen, maar ook hun docenten krijgen door STO Twente steeds meer toegang tot nieuwe onderwijsmogelijkheden, zoals Technolabs. Waardoor onze Twentse docenten, die al die ontwikkelingen meemaken, ook steeds interessanter les kunnen geven. Daardoor denk ik dat onze Twentse techniekdocenten hun vak ook steeds meer zullen gaan waarderen. En vergeet de leerlingen niet; pakweg vijf jaar geleden hadden we veel minder mogelijkheden dan nu, en dit laatste is dankzij STO Twente. Twente is een technische regio. Onze welvaart wordt voor een groot deel opgebracht door de maakindustrie en dat willen we graag met elkaar behouden. Daar zal de nieuwe generatie toch zijn steentje aan moeten bijdragen en STO Twente helpt daarbij.”

bottom of page