Techniek Tastbaar Editie Enschede dompelt jeugd massaal onder in techniek
Meerdere subregio’s in STO Twente hebben hun eigen lokale editie van het landelijke event Techniek Tastbaar. Zo ook de subregio Enschede, voor deze STO-regio zelfs een primeur! Op vrijdag 7 oktober streken aan de Wethouder Beversstraat een kleine 35 techniekbedrijven uit de regio Enschede neer. Eén grote bundeling van inspirerende stands met technische doe-activiteiten. Aansluitend bij alle techniekprofielen én gepresenteerd vanuit de 7 Werelden van Techniek. Een onweerstaanbare magneet voor ruim 3500 basisschoolleerlingen en vmbo-leerlingen om zelf te ontdekken wat techniekbedrijven hen bieden. En het mooie was: ook veel ouders en verzorgers kwamen kijken!
Hoge opkomst, perfecte organisatie
Renate Velthuis, Heidi Dellemann en Floor de Vries tekenden voor de geoliede organisatie en uitvoering van deze eerste Enschedese editie van Techniek Tastbaar: “Uiteraard samen met projectleider John van Mierlo van Techniek Tastbaar. De opkomst van zowel bedrijven alsook basisschoolleerlingen, hun leerkrachten en uiteraard de vmbo-leerlingen was heel groot.” Vooraf ontvingen de deelnemende scholen een gerichte lesbrief ter voorbereiding, tijdens het event zelf gevolgd door een concrete Loopbaan Oriëntatie Begeleidingsopdracht (LOB-opdracht). John van Mierlo: “Deze opdracht bood een aantal voorstellen voor vragen aan de bedrijven. Dit verhoogde aanmerkelijk de doelgerichtheid waarmee de leerlingen langs de stands trokken. Ook gaf dit de bedrijven veel beter de kans hun verhaal te vertellen en vooral: waarom juist hun specifieke techniek jongeren een goede loopbaan voor de toekomst garandeert.”
Brede range van jongeren tussen 10 – 16 jaar
John: “Het is de eerste keer dat de STO subregio Enschede dit organiseert. De leerlingen van zowel groepen 7 en 8 van basisscholen als vmbo-scholen zijn uitgenodigd én kwamen massaal op bezoek. Vanuit het vmbo zijn dat de onderbouwleerlingen van het Stedelijk Alpha, Bonhoeffer College en het Zone.college. Immers, zij staan nog voor de keuze voor techniek. Door hen oog-in-oog te brengen met bedrijven hopen we dat de vonk overslaat.”
Verdeeld over 7 Werelden van Techniek
In veel stands konden de leerlingen concreet aan de slag met een activiteit zoals het zelf maken van limonade met een industriële machine. Of leren omgaan met cobots, de eenarmige robots die in opmars zijn in het technisch bedrijfsleven. “Niet voor niets heet het event Techniek Tastbaar!”, aldus John. Een aantal leerlingen maakte een filmpje van hun doe-activiteiten in de stands om die later op school te presenteren. De bijna 35 deelnemende bedrijven waren gebalanceerd verdeeld over de thema’s uit de 7 Werelden van Techniek. Van bouw, horeca en automotive tot en met zorg en robotisering en automatisering.
‘Doorlopende ontdek-lijn’
John geeft aan dat het goed is als het event Techniek Tastbaar op een school zich jaarlijks herhaalt: “Vanuit het po en vmbo maken de kinderen dan elk jaar kennis met bepaalde facetten van techniek. Opgeteld ontstaat zo een totaalbeeld van alle mogelijkheden van techniek. Daarmee maken zij hun eventuele keuze voor techniek nog grondiger. Je zou dit een ‘doorlopende ontdek-lijn’ kunnen noemen.”
Openbare basisschool Het Wooldrik kwam enthousiast terug
Gert-Jan Egberink is directeur van openbare basisschool Het Wooldrik: “Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zo veel mogelijk ervaring opdoen in de levensechte wereld. Dat kan vooral bij bedrijven en evenementen zoals Techniek Tastbaar. Een prima manier om erachter te komen of bijvoorbeeld techniek hun interesse heeft en waar ze mogelijk in de toekomst mee verder willen. Immers, als je iets niet kent, kun je er ook niet voor kiezen. Mede door Techniek Tastbaar kunnen de kinderen thuis aan de keukentafel, samen met hun ouders, gerichtere keuzes maken op basis van positieve beelden en ervaringen. Het is niet zo dat alle kinderen voor techniek moeten kiezen, als ze er maar kennis van hebben genomen om die keuze gericht te maken. Techniek Tastbaar draagt aan die keuze bij. Daarom was ik ook blij dat Saxion present was tijdens Techniek Tastbaar; voor veel leerlingen en hun ouders een herkenbaar ijkpunt, ook als zij voor techniek kiezen. Eveneens onze begeleidende leerkracht kwam enthousiast terug van Techniek Tastbaar, met nieuwe indrukken, beelden en al het bijzondere dat er op het vmbo gebeurt. Daarmee worden onze leerkrachten nog betere gesprekspartners voor leerlingen en ouders die voor de keuze staan.”
Dura Vermeer houdt van het vmbo…
Eén van de deelnemende bedrijven was het bouwbedrijf Dura Vermeer. Jana Nolting is hier werkzaam als HR-adviseur: “Ook ben ik contactpersoon voor alle onderwijsinstellingen. Daarom stond ik, samen met mijn collega, met een stand op Techniek Tastbaar. Waarom wij dit doen? Deze vmbo-leerlingen zijn onze toekomst! Veel van onze huidige medewerkers zijn ooit op het vmbo begonnen. In onze stand mochten ze hun fantasie de vrije loop laten gaan en met LEGO hun eigen droomwoonhuis bouwen. Alles is hierin mogelijk. En dat geldt óók voor alle mogelijkheden die wij jonge mensen bieden binnen Dura Vermeer!”
Cobots…spannend!
Opvallend veel leerlingen voelden zich aangetrokken tot de stand van SMEOT en Saxion met de cobots, de eenarmige robots voor techniekbedrijven. Casper de Jong van Saxion: “Cobots blijken een enorme aantrekkingskracht te hebben op jongeren. Ze drukken op knopjes en de cobot treedt in werking. Aanschouwelijker kun je moderne technologie niet laten zien aan de jeugd.”
Enorme opkomst en bedrijvigheid
Ronald Rondeel is de kersverse projectleider STO voor de subregio Enschede: “De organisatie van deze Techniek Tastbaar was in uitstekende handen van mijn nieuwe collega’s. Ik viel in een gespreid bedje en genoot van de enorme opkomst en bedrijvigheid. Fantastisch om te ervaren hoe dit leeft. Wij vinden het vanuit de STO-regio Enschede belangrijk om een goede relatie met de technische bedrijven op te bouwen. De hoge deelname vanuit de bedrijven aan Techniek Tastbaar bewijst dat zij dit ook belangrijk vinden. Eveneens hebben we tijdens deze Techniek Tastbaar contact gelegd met bedrijven die hier stonden met een stand, maar waarmee we vanuit STO nog niet samenwerken, zoals voor gastlessen en bedrijfsbezoeken. Heel nuttig dus.”