top of page

Technische bedrijvendag in Oldenzaal voor veel leerlingen een eye opener

Spannend! Maar liefst 125 leerlingen 3GT3 t/m 3GT9 van het Twents Carmel College (TCC) locatie Potskampstraat gingen op 15 maart op bezoek bij technische bedrijven. De bezoeken stonden in het teken van een beroepsoriëntatie. Deze Technische Bedrijvendag was een primeur voor het TCC. Elke leerling mocht kiezen uit twee bedrijven om die ochtend een kijkje in de keuken te nemen.

Voortbouwen op succesvolle pilot

In november ging hier een pilot aan vooraf met twee klassen uit het derde jaar. Bedoeld om te testen hoeveel leerlingen zich in zouden schrijven en hoe de deelnemende technische bedrijven de bezoeken ervaren. Het ging in deze pilot om vier bedrijven en circa 35 leerlingen. Het succes smaakte naar meer en op 15 maart deden maar liefst 125 leerlingen en 14 technische bedrijven mee. Dit aantal bedrijven werd behoorlijk snel geworven, een goed teken!


Onverwacht bezoek van veel meisjes  

Zowel leerlingen als bedrijven hadden een grote animo om deel te nemen, vooral bij de meisjes. Sommige technische bedrijven zagen het enthousiasme van de dames niet aankomen en moesten hierdoor ook even omschakelen. Op dit terrein is her en der dus nog wel een wereld te winnen. Alle bedrijven deden erg hun best om de leerlingen gastvrij te ontvangen en een goed beeld te geven van wat zij allemaal te bieden hebben. De conclusie van de leerlingen? Techniek is heel divers!


Evalueren 

Uiteraard worden de bezoeken met de leerlingen gezamenlijk geëvalueerd en schrijven ze zelf een evaluatie van hun ervaringen. Mooie input voor vervolggesprekken in de klas. Bijzonder is dat veel leerlingen verrast waren door de veelheid van mooie producten die deze Oldenzaalse bedrijven maken, en die vervolgens over de hele wereld hun weg vinden. Een concreet voorbeeld? De mengvoedermachines van Trioliet. Eveneens waren de bezoeken voor de leerlingen een eye opener dat er in een bedrijf ook andere technisch-gerelateerde beroepen mogelijk zijn, zoals binnen marketing of HRM. Verder gaven de bezoeken de leerlingen de kans om te ervaren hoe een bedrijf kan ‘aanvoelen’. Voel je je welkom? Hangt er een positieve sfeer? Ook deze wat zachtere elementen spelen een rol bij de keuze voor een technische richting. Een ander winstpunt is dat leerlingen zagen hoe technische producten uit ons dagelijkse leven ineens heel dichtbij gemaakt worden. Zoals een leerling die de fiets van zijn oma herkende in het productieproces van HUKA/Steggink. Dit soort ervaringen maakt dat ze inzien dat techniek een veel bredere reikwijdte heeft dan leerlingen vaak in eerste instantie denken.


STO Twente bedankt de bedrijven!

STO Twente bedankt alle 14 technische bedrijven die belangeloos hun deuren openden. Hoewel…belangeloos? Misschien liepen er onder de jonge vmbo’ers wel enkele toekomstige collega’s rond! Dus heel erg bedankt: Benerink, Tijdhof-Hobema, HUKA/Steggink, Autoschade Albert Kip, RIWO, Trioliet, MK Houtbouw, OT&L, Huisken Professional, Lassche Keizer, Europastry, Platvoet Beveiliging, Franssen Interieur en SKO Interieurbouw.


Enkele reacties van bedrijven:

“Leuk dat er veel meisjes waren. Toch weer heel anders dan jongens en ze gedragen zich netterJ.”

“Bedankt voor de twee leuke groepen, hopelijk vonden ze het interessant.”

“Het was een leuke ochtend! Vonden de leerlingen hopelijk ook 😉.”

bottom of page