top of page

Technolab Oldenzaal introduceert Workshop Green Screen

Opnieuw voegde het Technolab van het Twents Carmel College locatie Potskampstraat een workshop aan haar menu toe. Dit keer gaat het om de Workshop Green Screen. Ontwikkeld door Daan Bootsma, samen met zijn collega’s Christel Mollink, Bjorn Klein Gunnewiek en Timo Buunk. Daan: “Alle collega’s in ons team van het Technolab zijn technisch creatief en kunnen out-of-the box denken. Dat maakt dit werk extra leuk.”

Techniek achter Green Screen 

Green Screen is een veelgebruikte studiotechniek in de film- en televisiewereld. Daan: “Met deze techniek film of fotografeer je een onderwerp tegen een meestal groene of blauwe achtergrond. Deze achtergrond is vervolgens gemakkelijk weg te halen in de digitale nabewerking en te vervangen door een andere achtergrond. Daarmee zet je je onderwerp ineens in een hele andere omgeving.”


Speciale lesbrief 

De leerlingen van basisscholen groep 8 die deze nieuwe workshop gaan doen, krijgen eerst een vooraf ingevulde lesbrief met een specifiek doel in relatie tot de Workshop Green Screen, legt Daan uit: “Wij hebben in het Technolab alle machines, apparaten en technologie die we daar gebruiken alvast gefilmd. Bijvoorbeeld onze 3D printer die iets aan het printen is. De leerlingen filmen zichzelf voor het Green Screen en kunnen de groene achtergrond in een speciaal softwareprogramma vervangen door de kant-en-klare filmpjes en zichzelf er als het ware in kopiëren. Ze doorlopen alle technische fases die daar nodig voor zijn.”


DJI camera en Clipchamp 

Het doel hiervan is de leerlingen om te leren gaan met alle technieken die bij de toepassing van een Green Screen om de hoek komen kijken. Zoals het filmen van zichzelf en ook maken zij gebruik van, of leren zij gebruik te maken van videobewerkingssoftware voor het editen. Daan: “Onze DJI camera is een heel mooi stukje technologie en werkt voor de leerlingen eenvoudig om zichzelf mee te filmen, staand voor het Green Screen. Wel hebben de leerlingen soms wat hulp nodig bij het vinden van de bestanden op de laptop. In hun enthousiasme slaan ze specifiek dat leergedeelte weleens over de in lesbrief, maar daar helpen we hen ter plekke bij. We gebruiken voor de digitale bewerking het programma Clipchamp van Microsoft. Dit is een ook voor basisschoolleerlingen uit groep 8 heel toegankelijk programma. Sommigen leerlingen hebben op hun basisschool al iets gedaan met een miniatuur Green Screen en bij ons in het Technolab kunnen ze het nu in het groot toepassen. Deze leerlingen snappen dus al hoe deze techniek in de basis werkt.”


Positieve reacties 

Het Technolab in Oldenzaal heeft de nieuwe Workshop Green Screen al een aantal keer gedraaid. Daan: “Het loopt best wel goed. Niet alleen de leerlingen, maar ook hun leerkrachten reageren enthousiast. Ook merken we dat leerlingen het al gewend zijn om zichzelf te filmen, dat helpt. Voor de Workshop Green Screen werken de leerlingen in groepjes van twee. Ze filmen elkaar om de beurt en vervolgens bewerken ze de opgenomen video met z’n tweetjes.” Een collega van Daan heeft speciale usb-sticks ontwikkeld. Daan: “Je kunt dit stickje uitklappen met daarop het logo van zowel het Technolab als van STO Twente, meteen ook een mooi visitekaartje. Daar plaatsen wij voor de leerlingen de uiteindelijke video op en die krijgen ze mee om thuis en op school te laten zien.” Ook deze Workshop Green Screen is door basisscholen te boeken via het speciale boekingssysteem voor het Technolab van Twents Carmel College locatie Potskampstraat.


Mooi werk 

Daan ontwikkelt, samen met de eerder genoemde collega’s, alle workshops voor het Technolab in Oldenzaal: “Ook help ik als begeleider bij de workshops die we geven. Daarnaast ben ik twee dagen in de week docent BWI, een hele andere wereld. Ik heb altijd veel affiniteit gehad met nieuwe technieken. Momenteel ben ik met mijn collega’s bezig met een regionale VR-ontwikkeling, ook van toepassing in ons Technolab. De combinatie van mijn werk in het Technolab en mijn werk als docent BWI is voor mij ideaal.”

bottom of page