top of page

Technolab verrijkt met expertise bedrijfsleven

Het Technolab van het Bonhoeffer College en het Stedelijk Vakcollege in de subregio Enschede begint meters te maken. Twee gloednieuwe collega’s leiden de activiteiten in innovatieve banen: Samantha Peperkamp als docent Technolab en Paul Nederstigt als coördinator Technolab. Bijzonder: beiden komen niet uit het onderwijs. De hybride gedachte krijgt veelzijdig voet aan de grond in Twente!

Samantha: “Ik studeerde game design. Vervolgens kwam ik te werken bij een aannemer. Na drie jaar wilde ik iets anders. Iets doen in het onderwijs had ik al lang in mijn achterhoofd. Die stap heb ik nu gezet. Ik kreeg de baan van docent Technolab en ga starten met mijn opleiding tot tweedegraads techniekdocent. Die opleiding verwacht ik te volgen bij Hogeschool Utrecht. De insteek is twee dagen werken in het Technolab, twee dagen aan de slag als ondersteunende docent en een dag studeren.” Samantha heeft altijd iets met techniek gehad: “Toen ik vijf jaar was, zat ik thuis al met computers te frutselen. Techniek, knutselen en gaming spraken mij enorm aan. Niet voor niets heb ik game design gestudeerd!”


Eerst alles inregelen  

Samantha is nog maar kersvers in het Technolab in Enschede aan de slag: “Er moet nog heel veel gebeuren. Ik onderzoek momenteel alle apparatuur die er staat en wat je ermee kunt. Alleen als je eerst alles zelf goed beheerst, kun je het op jonge leerlingen overbrengen. Ook inventariseer ik welk lesmateriaal er al is en heel belangrijk: welke doelgroep er precies langskomt. We zetten nu echt alles vanaf de basis op. Inmiddels is bijvoorbeeld al wel een basisschool langs geweest en komen er nog meer. Die hebben we een introductie gegeven met één van de technieken uit het Technolab: de populaire VR-bril. Ik zag heel veel enthousiasme bij deze jonge leerlingen. En vanuit mijn studie game design is dat ook niet geheel toevallig mijn favoriete techniek in het Technolab! Ik heb als jong meisje de start van VR meegemaakt, met nog heel weinig mogelijkheden, en ontdek nu in ons eigen Technolab wat er inmiddels allemaal met VR mogelijk is. Ik word superblij als ik dat zie. Al met al bespeur ik goede kansen met het Technolab om veel meer mensen bewust te maken van wat er allemaal met techniek mogelijk is, vooral de jeugd. Samen met hen ben ik heel benieuwd welke kant al deze innovaties opgaan. Het is machtig mooi om daarin samen met jonge mensen op te mogen trekken.”


Rolmodel voor meisjes 

Samantha hoopt dat haar inzet als rolmodel meer meisjes stimuleert om voor techniek te kiezen: “Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om als vrouw in de wereld van de techniek te werken. Bij de aannemer waar ik werkte, had ik alleen maar mannelijke collega’s. Hoe je daar als vrouw toch je weg in kunt vinden, hoop ik over te brengen op alle in techniek geïnteresseerde meisjes.”


In feite een zij-instromer  

Paul Nederstigt is recent aangesteld als coördinator Technolab: “Ik heb een eigen techniekbedrijf gehad. Na wat omzwervingen kwam ik terecht bij een orthodontisch lab en maakte ik kennis met 3D-printers. Mijn nieuwe baan als coördinator Technolab in Enschede is mijn eerste functie in het onderwijs. Ik vind het mooi dat ik op deze manier een opening heb gevonden om in het onderwijs te belanden. Mijn eerste indruk? Geweldig! Kinderen enthousiast maken voor techniek vind ik een enorme uitdaging. Het up & running krijgen van ons Technolab doe ik gelukkig samen met Samantha. Want het is veel werk om uit de startblokken te komen met alle mogelijkheden die we nu tot onze beschikking hebben.”


Voorbereiden op toekomst  

Wat ook uitdagend is, geeft Paul aan, is dat Samantha en hij leerlingen ontvangen uit zowel het primair onderwijs als klas 1 en 2 van het vmbo: “Dat maakt ons werk heel gevarieerd. Uiteraard koppelen we ook intern het Technolab aan ons eigen onderwijs. Neem het leren programmeren zoals voor drones. Daar gaan onze leerlingen later in praktisch elk technisch beroep mee te maken krijgen. Hoe mooi is het dat we hen nu in die wereld kunnen meenemen in ons eigen Technolab in Enschede?” Ook vervult het Technolab een groeiende voor de aansluiting op het W&T-onderwijs (Wetenschap & Techniek) in het primair onderwijs.

bottom of page