Tips voor een geslaagde STO studiereis
De subregio Almelo e.o. ging in juni op studiereis naar Duitsland. Wat was de insteek? En hoe bereid je een studiereis goed voor? Welke tips zijn handig? We vroegen het Marleen Peddemors en Erik van Bunnik, de organisatoren: “Onder andere door de intensieve voorbereiding leerden de 24 deelnemers elkaar veel beter kennen. Na de studiereis kun je elkaar daardoor gemakkelijker en sneller benaderen voor een initiatief in relatie tot STO Twente.”
Hoe is de reis ontstaan?
Marleen en Erik blikken terug: “De reis is ontstaan vanuit techniekondernemers uit onze omgeving. Wij zijn eerst met hen in gesprek gegaan en hebben daardoor ideeën opgehaald. Goed luisteren naar de aangesloten ondernemers is dus heel belangrijk. Bomech uit Albergen evenals Loohuis Groep, Mechan en LMB Niemijer zijn aangesloten ondernemers voor STO Almelo e.o. Het eerste bedrijf is een grote speler in sleepvoet technologie, waarmee boeren hun land bemesten. Voordat de studiereis plaatsvond, zijn we met alle deelnemers van de studiereis bij Bomech op bezoek geweest. Zo kon iedereen kennismaken met elkaar. Daarnaast konden zij de deelnemers goed voorbereiden op de studiereis door hen te informeren over wat ze zouden zien bij de bedrijven in Duitsland. Door input van de collega’s van Bomech kwamen we bij de Fendt fabriek uit, die ligt net onder München. Een innovatieve fabriek voor agrarische techniek zoals de bekende tractoren, ook veel gebruikt in Almelo en omstreken. Door hun informatie waren we inhoudelijk goed voorbereid op het bezoek aan Fendt. Je zou kunnen zeggen dat de studiereis dus eigenlijk al bij Bomech was begonnen! Het bezoek aan Fendt hebben we uitgebreid met een bezoek aan nog enkele andere techniekbedrijven, en het BMW Museum.”
Een tip: maak vooraf kennis met elkaar
“De 24 mensen die meegingen kenden elkaar grotendeels niet. Dus hebben we hen twee weken voor de studiereis, zoals als gezegd, op een woensdagmiddag bij Bomech met elkaar kennis laten maken. Dat bleek heel nuttig. Veel deelnemers waren de enige deelnemer vanuit hun bedrijf, maar ook de overige deelnemers kenden elkaar niet allemaal. Je moet elkaar vinden om er iets van te maken. De kennismakingsbijeenkomst vooraf hielp daar goed bij. Tijdens de studiereis zelf verliep alles goed met een hele mooie groep mensen die én goed mengde én elkaar aanvulde.”
Wat was het doel?
“We wilden alle deelnemers de kans geven om zich techniekbreed te oriënteren. Ondernemers zijn een belangrijke partij voor STO Almelo e.o. en we vonden het essentieel dat zij input gaven voor deze studiereis en ook concreet meegingen. Uiteraard sloten er ook veel collega’s aan die vanuit de verschillende scholen betrokken zijn bij STO Almelo en omstreken. En vergeet niet: ook de bedrijfsvakscholen die aangesloten zijn gingen mee. Tijdens de studiereis zijn er mooie, nieuwe connecties ontstaan die doorwerken in de activiteiten van STO Almelo e.o.”
Hebben deze Duitse techniekbedrijven ook moeite met het vinden van technisch personeel?
De medewerkers van de Duitse techniekbedrijven komen allemaal uit de directe omgeving. Zij doen dus het werk dat voorhanden is in hun omgeving. Dat heeft ook te maken met het uitgestrekte Duitse landschap. Bij ons kun je binnen veel kortere afstanden ander werk vinden. Bijvoorbeeld bij Fendt zag je ook dat technische medewerkers uit München verhuisden om bij Fendt te kunnen werken. Ook is het systeem voor onderwijs anders ingericht dan in Nederland. Vanuit de Fachschule komt het jonge technische talent rechtstreeks het bedrijf binnen op basis van een hele praktische scholing. Fachschule zijn een beetje onze oude ambachtsscholen. Ook hebben ze in Duitsland technische ambachtsscholen op hbo-niveau, dat kennen we niet echt in Nederland.
Wat was vooral de winst van deze studiereis?
“De winst van de studiereis was voornamelijk het netwerken. Alle deelnemers mengden met elkaar. Door met elkaar te praten en in een andere omgeving te zijn, leer je elkaar op een andere manier kennen. Je weet daardoor meer van elkaar, dat helpt zeker in toekomstige samenwerkingen. Deelnemers hebben bijvoorbeeld al tijdens deze studiereis nieuwe ideeën opgeworpen voor STO Almelo en omstreken. Door dit soort studiereizen vind je elkaar daarna toch sneller en makkelijker. Een voorbeeld? Direct na de studiereis kregen alle deelnemers een uitnodiging voor de opening van de Innovatiehub in Tubbergen. Je ziet elkaar dan opnieuw en verstevigt onderlinge banden die je tijdens de studiereis hebt gesmeed.”
Hebben jullie praktische leerpunten voor andere subregio’s die ook een studiereis willen organiseren?
“Spreek je verwachtingen uit naar elkaar en maak het niet te spannend en te groot. Want met het programma dat we hadden was het sowieso hard werken. Je maakt met elkaar lange dagen en er is eigenlijk geen tijd voor ontspanning. We zijn zondag vertrokken, dus in het weekend. We staken er dan ook met plezier een deel van onze vrije tijd in. Ook een advies is om de mix van deelnemers zo uiteenlopend mogelijk te maken, dan leer je het meest van elkaar. De deelnemende techniekbedrijven vertegenwoordigden allerlei soorten techniek, dus iedereen leerde wel iets van een ander bedrijf. Dat gaf in de groep een mooie dynamiek.”
Welke rol speelt STO Twente financieel in jullie studiereis?
“Wij vinden de studiereis belangrijk, dus hebben we hier vanuit het budget van onze eigen subregio geld voor vrijgemaakt. Maar het is niet allemaal uit STO betaald; de onderwijscollega’s hebben er ook een deel van hun eigen studiebudget voor ingezet. Dat zegt iets over hun interesse, inzet en commitment.”