top of page

Uniek! Leerling doet op dezelfde dag las-examen als zijn docent

Hengelo is en blijft een metaalstad waardoor de aanmeldingen voor lasopleidingen gelukkig hoog zijn. Leren lassen is altijd populair geweest, en nu is er zelfs een toename van leerlingen. Zoals de 16-jarige Willem. Hij deed op dezelfde dag las-examen als zijn docent.

Willem ter Elst is 16 jaar en zit op het C.T. Stork College in zijn 4e jaar BWI (BBL-niveau 2). Een leuke opleiding vindt hij, maar Willem wilde toch graag verder kijken. Enthousiast meldde hij zich aan voor een keuzevak booglassen bij PIE en daar werd hij al snel gespot als talentvol lasser. Op 2 maart deed Willem succesvol examen voor zijn officiële NIL-diploma, evenals zijn docent Onno Wiggers.


Gevoel voor precisie

“Bouwen vind ik leuk, maar ik vind die richting wat ‘lomper’ dan techniek. Bij het booglassen moet je heel precies zijn. Daar gaat het om millimeters.” Willem had nog niet veel laslessen gevolgd, maar omdat hij zo talentvol is, mocht hij bij bedrijfsvakschool SMEOT aan de gang. Die lessen waren eerst op woensdagavond, maar dat was zijn enige vrije avond. Want de actieve scholier Willem werkt veel bij in de avonduren. Daarom mocht hij op woensdagmiddag vier uur de opleiding booglassen volgen. En wat zo mooi is: samen met zijn docent PIE Onno Wiggers.


Niet zenuwachtig

Bij SMEOT kon hij, samen met Onno, met professionele lasapparaten aan de slag. Daarmee ging het nóg beter. Met als spannend hoogtepunt het examen voor het NIL-lascertificaat omdat hij het zo goed doet. Dat is heel bijzonder voor iemand van zijn leeftijd: “Grappig dat ik dit examen mag doen, samen met mijn docent die al allerlei diploma’s heeft.” Willem denkt dat hij de eerste is die via deze route het examen af mocht leggen. Zenuwen voor het examen? “Neuhh, ik doe gewoon mijn ding en dan komt het wel goed.” Het certificaat is twee jaar geldig en geeft hem een voorsprong als hij straks op het SMEOT zit.


Doorstromen

Momenteel vindt Willem techniek leuker dan bouwen. Willem is ná schooltijd ook een druk baasje. Alle andere avonden in de week en op zaterdag werkt hij bij een bedrijf dat aas maakt voor vissen: “Karper vissen is mijn hobby, naast af en toe gamen.” Willem zit in het vierde jaar en wil doorstromen van zijn huidige niveau 2 naar niveau 3 en dan naar de opleiding tot constructiewerker. Willem was sowieso al van plan om via de BBL-route geld te verdienen: “Het geld dat ik met mijn bijbaan nu verdien, spaar ik op. Dan kan ik straks rijlessen nemen en een auto kopen om later met vrienden naar Frankrijk te rijden om op karpers te gaan vissen. Die auto geeft vrijheid!” Willem denkt dat zijn toekomst in Twente ligt. Hoe mooi is dat?


“Er gaan meer leerlingen zoals Willem volgen!”

Onno Wiggers is Willem’s docent PIE en deed samen met hem het officiële NIL-examen booglassen: “Dit deed ik samen met nog drie andere PIE-collega’s. We hebben allemaal een achtergrond in elektro en wilden met een cursus booglassen ook een andere leerervaring opdoen. Nu we het praktijkexamen op zak hebben, gaan we verder met de theorie. Willem is een écht talent en hij is de eerste die nu langs deze weg het NIL-lascertificaat heeft gehaald, maar er gaan er vast meer volgen!”

bottom of page