top of page

Veel STO initiatieven slagen omdat we samen het vuurtje warm houden

Bart Veelers is in september Marjolein Wolbers opgevolgd als adjunct-directeur van de techniekprofielen van het TCC aan de Potskampstraat. In de bijbehorende werkportefeuille kwam ook de functie van regioleider STO voor de subregio Oldenzaal mee. Bart: “Van alle STO-collega’s in Oldenzaal kan ik alleen maar enthousiast worden.”

Bart heeft 14 jaar ervaring op het TCC aan de Potskampstraat: “Ik was eerder examensecretaris en vmbo-docent profiel HBR. Met techniek zelf had ik weinig ervaring, tegelijkertijd zag ik vanaf de zijlijn, ook door STO Twente, allerlei mooie dingen gebeuren. Ook in de gesprekken met collega-docenten over onderwijsontwikkeling, en in mijn werk als examensecretaris, kreeg ik mee hoe de techniekprofielen en bijbehorende leerdoelen zich ontwikkelden. Ik start dus met een goed beeld van de techniekprofielen en STO Twente. Wat ook helpt, is dat ik bij HBR op dezelfde manier les heb gegeven zoals dat in de techniekprofielen gebeurt: praktisch, met gerichte instructies en stages. De raakvlakken met mijn ervaring zijn er dus wel.”


Nieuwe periode 2025 t/m 2028 

STO Twente staat op de drempel van de nieuwe periode 2025 t/m 2028. Hoe kijkt STO Oldenzaal naar die komende periode? Bart: “We mogen vaststellen dat we al een hele actieve subregio zijn. Ik ben in een warm bad terechtgekomen als ik zie waar we nu staan en de ontwikkeling voor de komende jaren. Onze ervaren projectleider Wout Ensink en Marjolein Wolbers hebben in de regio aan de wieg gestaan. Met Wout heb ik elke week overleg en elke keer word ik enthousiast van hoe we zaken aanpakken en uitvoeren.” Ook noemt Bart de goede samenwerking met de basisscholen en de onderbouwlocaties van het TCC onder de hoede van Christel Mollink en  Kim Koehorst: “Van deze én alle andere STO-collega’s kan ik alleen maar enthousiast worden.” In januari staat een aftrapmoment voor de nieuwe periode 2025 t/m 2028 gepland met alle collega’s die binnen STO Oldenzaal actief zijn. Bart: “Een goed moment om hen één-op-één te betrekken en de successen te vieren. Dit ondersteunen we door concrete voorbeelden en data over deelnemersaantallen aan onze activiteiten te presenteren.”


Inbedding én uitbreiding  

Inbedding van alle STO-activiteiten ná 2028 is een belangrijke activiteit. Bart: “We kunnen constateren dat we een aantal STO-activiteiten inmiddels hebben ingebed in ons reguliere onderwijsprogramma. Neem de aftrapmomenten voor keuzevakken met bedrijven; die zitten nu al standaard in ons onderwijssysteem. We sparren veel met elkaar om te kijken hoe we alles wat we nu ontwikkelen na 2028 gecontinueerd krijgen. Iedereen is daarmee bezig. Tegelijkertijd gaan we in de nieuwe periode kijken of we de keuzevakken kunnen verbreden of nog uitdagender kunnen maken. Ook willen we docentenstages gaan oppakken voor onze collega’s in het technisch mbo of technisch bedrijfsleven. We willen hen de ruimte geven om nieuwe methoden en technieken te ontdekken, of hun pedagogische kwaliteiten verder te ontwikkelen.”


Invloeden van buiten 

Wat enorm motiverend meehelpt, constateert Bart, is dat de techniekcollega’s ook echt actief meedenken over wat een toevoeging zou kunnen zijn op het huidige techniekaanbod. Bart: “Ook de samenwerking met bedrijven zien we steeds sterker worden. Of neem de workshop over de HoloLens die Christel Mollink en Bjorn Klein Gunnewiek op 7 februari in het Technolab geven voor de andere Twentse STO-collega’s. Er gebeurt elke week wel wat en we openen daarmee ook de deuren voor contacten, invloeden en inspiratie van buiten de school. Heel mooi om te zien.”


Succes met Technolab 

Bart noemde al het actieve Technolab van Oldenzaal. Bart: “Dat draait echt op de toewijding en inzet van de collega’s in het Technolab. Elke keer onderzoeken zij, zoals met nieuwe workshops, hoe het Technolab interessant blijft voor de leerlingen zodat we hen ook echt aangesloten houden. Ook hierin spelen Christel Mollink, Kim Koehorst en Wout Ensink een grote rol. Zij proberen constant de basisscholen aangehaakt te houden evenals onze onderbouwlocaties en Praktijkonderwijs.” Van recentere aard is de samenwerking met de Praktijkhavo waarvan de leerlingen ook naar onze techniekprofielen komen. Bart: “Opgeteld heel veel initiatieven die slagen omdat er collega’s achteraan zitten en deze activiteiten warm houden.”


Verbreding profielen  

Bart juicht ook de verbreding van STO Twente binnen de profielen Z&W, E&O en HBR toe. Hij noemt graag een concreet voorbeeld: “Binnen HBR gaan de leerlingen aan de slag met een Botanibox. Met behulp van technologie kunnen zij in de naaste toekomst hun eigen groenten en kruiden kweken in een klimaatkast. Ook het profiel Groen aan de Potskampstraat gaat hiermee aan de slag. Kortom, de verbreding in de komende jaren pakken we veelzijdig op.”

bottom of page