top of page

Vertrouwensbox legt lijntje tussen De Haarschool en De Waerdenborch

Ook De Waerdenborch in Holten werkt hard aan het realiseren van een doorlopende leerlijn PO-VO. Een mooi voorbeeld? Leerlingen BWI uit leerjaar 3 timmerden op verzoek van basisschool de Haarschool een prachtige houten brievenbus, of beter gezegd: een vertrouwensbox. Een ruim bemeten box mét gleuf en sleutel. Bedoeld voor het veilig ontvangen en bewaren van waardevolle zaken. Drie leerlingen van de Haarschool uit Holten kwamen vervolgens langs om ‘m mooi te beschilderen naar eigen fantasie. Hoe concreet wil je de doorlopende leerlijn po-vo hebben?

Gerwin van Dam was eerder engineer bij Van Dam Bouwcoördinatie en is sinds kort docent BWI bij De Waerdenborch: “Twee van de vier BWI-leerlingen die de box timmerden gaven aan de drie po-leerlingen uitleg over het hoe en waarom van de vertrouwensbox, inclusief uitleg over het slot. Ook hielpen zij de leerlingen op gang met schilderen.” Alles lag netjes bij BWI voor hen klaar, van verf en kwasten tot en met witte jassen om de eigen kleren netjes te houden. Uiteraard mochten de drie po-leerlingen, twee meisjes en een jongen, hun fantasie de vrije loop laten gaan.


Ook enthousiaste BWI-leerlingen 

De makers van het werkstuk kijken zelf ook terug op een leuk project en zeiden: “Het maken ervan viel best wel mee. We hadden het moeilijker verwacht. Het lastigste was de voorkant van de vertrouwensbox: alles recht krijgen was heel leerzaam, zoals de gleuf en het slot. Ik vind het heel leuk bij BWI en ga er later graag in door, ook al weet ik nog niet echt in welke baan precies. Het was voor mij de eerste keer dat ik leerlingen van de basisschool op deze manier mocht begeleiden.” Ook de po-leerlingen zelf waren enthousiast: “Gaaf om dit op het vmbo te mogen doen!”


Verrijkende ervaring 

Gerwin: “Ik ben nog niet zolang docent BWI op De Waerdenborch en dit soort samenwerkingen met een basisschool is nieuw voor mij. Uiteraard werkt De Waerdenborch, ook vanuit STO Twente, al langer samen met het basisonderwijs. Dit ervaar ik als een verrijking. De leerlingen vanuit het po maken kennis met het vo en ontdekken zelf wat hier allemaal mogelijk is door gewoon lekker aan de slag te gaan, samen met onze BWI-leerlingen. Deze  samenwerking kwam heel concreet op gang toen de Haarschool aan De Waerdenborch vroeg of de BWI-leerlingen de door hen gewenste vertrouwensbox zouden kunnen maken. Onze leerlingen hebben zelf het ontwerp gemaakt, in 3D gezet, en vervolgens daadwerkelijk uitgevoerd met speciale verbindingen. Ook begeleiden zij de po-leerlingen, dat is voor hen een verrijkende ervaring. Als je iets zelf hebt gemaakt en aan een ander wilt uitleggen, zoals de vertrouwensbox, dan moet je het zelf goed kunnen snappen. Dat proces van denken en doen is heel leerzaam voor deze vier BWI-leerlingen!” De mooi beschilderde vertrouwensbox komt binnen in de Haarschool te staan, een fantastische co-productie tussen po en vo!

bottom of page