top of page

Voorbereiding Techniek Tastbaar STO subregio Enschede

De STO subregio Oldenzaal organiseerde onlangs een aan alle kanten geslaagd event genaamd Techniek Tastbaar. En de STO subregio Enschede heeft dit voor 7 oktober 2022 in de planning staan. De bijeenkomst met de deelnemende bedrijven op 18 mei bij de STO subregio Enschede aan de Wethouder Beversstraat vormde hiervoor de organisatorische kick-off.

Bedrijfsleven is cruciale STO-partner  

Een cruciale partner in STO Twente is het bedrijfsleven. Tim Klaver: “Zij tippen ons wat onze techniekleerlingen alvast moeten leren en stellen hun deuren wagenwijd open voor stages en bezoeken. Neem het evenement Techniek Tastbaar: bedrijven komen met een stand en allerlei leuke techniekopdrachten zelf naar de vmbo-scholen toe en de vmbo-leerlingen zien zelf wat er allemaal mogelijk is.”


Enthousiaste deelname door techniekbedrijven 

Voor Techniek Tastbaar in Enschede hebben zich maar liefst 34 techniekbedrijven opgegeven. Zij kwamen enthousiast naar de Bedrijvendag. Tim Klaver leidde de bijeenkomst in en gaf het openingswoord aan Genio Ruesen, voorzitter van de centrale directie van het Bonhoeffer College. In overtuigende woorden schetste hij het belang van meer instroom in techniekonderwijs en het belang van de samenwerking daarin tussen bedrijven en vmbo-onderwijs.


Overzicht van actuele resultaten STO Twente 

Tim Klaver nam vervolgens het woord over en somde in vogelvlucht de voordelen op die STO Twente inmiddels al heeft opgeleverd, ook voor de regio Enschede. Zoals de aankleding van het Technolab en vernieuwing van het machinepark en uiteraard de inrichting van het hypermoderne machinepark. Ook noemde hij de samenwerking met maar liefst 65 basisscholen in de regio door concrete onderwijsprogramma’s zoals 7Tech en de 7 werelden van Techniek. Ook noemde Tim de succesvolle uitwisselingsprogramma’s binnen techniek tussen het vmbo en het Zone.college. En eveneens de kracht van het samen met lokale techniekbedrijven ontwikkelen van keuzevakken, onder andere voor Procestechniek en Koudetechniek.


Toelichting Techniek Tastbaar  

Tot slot gaf John van Mierlo een organisatorische toelichting op de rol en deelname van de techniekbedrijven aan Techniek Tastbaar. John: “Ieder jaar wordt Techniek Tastbaar in verschillende regio’s georganiseerd. Tastbaar omdat leerlingen de techniek daadwerkelijk gaan ‘beleven’ door deel te nemen aan activiteiten bij verschillende stands. Deze stands worden door technische bedrijven naar eigen inzicht en idee ingericht om de techniek binnen hun bedrijf te laten zien. Dit is hard nodig doordat er te weinig leerlingen voor een technische opleiding kiezen. De bedrijven willen door te laten zien wat er allemaal binnen de techniek mogelijk is leerlingen informeren en enthousiasmeren. Techniek Tastbaar is daarvoor hét platform.”


Rondleiding en netwerkbuffet 

Daarna was het tijd voor een rondleiding langs het Technolab en de Techzone. In groepjes kregen de bedrijven inzicht in alle technieken die hier onderwezen worden dankzij de support van STO Enschede. Goed om te horen was de reactie van een ondernemer: “Ik zie hier dezelfde technieken zoals die wij al in ons bedrijf gebruiken. Ik word er blij van dat op het vmbo terug te zien!” Afsluitend schoven alle gasten en begeleiders aan voor een buffet. Hét moment om ook te netwerken tussen techniekbedrijven en het vmbo techniekonderwijs!

bottom of page